Posts

Showing posts from March, 2011

Kanser buah dada harus di jauhi

Image
kenapa kanser payudara di panggil kanser payudara? kenapa tak di panggil kanser tetek. eee.. huduh gila bunyi nya. HAHAHAHA. aku sebenarnya takut jugak dengan kanser buah dada ni. sebab dalam family aku agak ramai gak yg menghidapi nya. bak kata pepatah, rambut adalah mahkota wanita. yeke? bagi aku buah dada adalah mahkota wanita. ohh maaf bg yg mempunyai rambut yg cantik. heh.


sebenarnya kanser payudara ni boleh di cegah dari awal lagi. itupun kalau kita ada kesedaran lah. kebanyakkan orang suka main ignore2 je. ala, boobs aku cantik, elok je, takde kanser punya. sekali kau, dah kena, terus kena potong. tak ke haru?? aku selalu membebel kat mak aku, gi buat mammogram. tapi mak aku dah buat dah. hehe. baguslah.


so sekarang motif entry ini ialah untuk membantu kita mencegah kanser payudara. orang muda pun boleh kena kanser payudara, bukan orang tua je. ibaratnya, org tua je akan di rogol oleh perogol, tapi tgk sekarang, budak2 pun dah dirogol. see?? (jap, apa connection nya?)

ok, mari…

TIPS 7 : say NO to puffy eyes

Image
ok, entry ni akan di tulis dengan ringkas. sebab nak cakap satu benda je. HAHA. pernah dengar puffy eyes? ataupun dalam bahasa kebangsaan kita mata sembap. bukan lembab eh. harap maklum.

aku adalah orang yang mudah, eh bukan mudah. memang selalu ada puffy eyes. sebab selalu tido lambat ataupun aku memang di lahirkan untuk mempunyai puffy eyes. sadis gila bunyi nya.

sebenarnya banyak cara nak hilangkan puffy eyes. tapi aku bagi yang paling senang, mudah, easy mere bettey.. nanti aku update lagi ya cara2 yang lain.

Barang-barang yang di perlukan :

1) air putih/mineral/masak tapi bukan air sirap atau air kencing. euwww



2) bekas



3) tuala


mudah bukan?


Mari mula!

1. masukkan air dalam bekas

2. masukkan bekas dalam fridge

3. tunggu selama 2 jam sehingga air tadi menjadi ice.

4. ambil ice, letak atas tuala (ini ikut suka nak banyak ke sikit)

5. masukkan lebihan ais dalam lubang hidung untuk menghilangkan rasa bosan setelah menanti selama 2 jam ( ni optional)

6. tuam mata anda dengan ice tadi


Mari jadi orang pagi

Image
hello good morning. pernah tak korang tertulis good MOANING. ahahha. bangang kan. ok dah. tu takde kaitan dengan entry yang bakal di tulis. aku percaya, percaya gila ni, tak ramai orang yang suka bangun pagi. padahal bangun pagi banyak faedah nya.

kalau aku bangun pagi, kerja2 rumah aku siap awal. maka, aku boleh rest awal. malah tak tinggal solat subuh. opssss opocot! lagipun mak and abg aku pernah kata, kalau bangun awal rezeki masuk cepat. :)

antara alasan-alasan cliche org mls bangun pagi:

ala, penatlah malam tadi pergi membajak sawah, i need lotsa restrileks lah, 5 minit lagi, 5 minit je..maka berterusan sampai 50 minitsapa yang loser sangat nak bangun pagi2 weekend nilebih baik tidur dari bangun, tidur tak guna duittidur boleh kurus hokeyy
anda terasa? bagus. mari saya bantu anda untuk bangun pagi dan tak rasa lesu.


1. pabila bangun pagi, mesti sejuk bukan? ramai yang suka mandi air panas. AKU adalah pengemar air panas. tak kira, pagi, tghari, mlm, mesti nak mandi air panas. hha…

TIPS 6 : menukar tayar kereta (amni style)

Image
SALAM!!


hmmm (berdehem dulu) sila jangan tertipu. amni style bukan bermakna amni yang tukar tayar kereta. apani apani rosaklah kuku yang dah di kilatkan guna lemon. hehe. oklah, mari aku ajar cara senang tukar tayar kereta.

perkara ini terjadi di sebabkan tayar kereta emy pancit masa kitaorg nak gi job fair siang td. dugaannnnnnnn. ok mari aku ajar. aku bet mmg ramai pompuan tatau. termasuk ah aku. mmg nangis call baba jelah kalau benda ni jadi. tapi sekarang? tidak lagi. oh yeah.

ok, tadi emy dapat tahu tayar dia pancit bila, jalan kat jalan rata, tapi ada bunyi mcm jln kat line kuning yang banyak2 selalu depan sekolah, supaya kita slow tu. tahu tak bunyi dia cemana? ok kalau tatau dah, diam je.
jom mula!


1. bila tayar pancit, jangan panik. rileks je buat cam biasa. "eh tayar, ko pancit ke? aku mmg suka tayar pancit-pancit2 ni" . parking kat tempat selamat. dan keluarkan brg2 yg nak di gunakan seperti besi yg nak angkat kereta tu. apatah. tatau. ala kat bonet ada.



2. mula…

Minuman berdiskaun

Image
tengok tajuk entry cam best tak? apa, ingat baju dgn spender je ke ada diskaun? minuman pun boleh hokeyyy. jikalau tidak sabar, mari lah kita meneruskan penceritaan ini. moh moh.

jikalau mengikuti entry2 yg lepas, aku selalu dapat SMS free benda tu la, benda ni lah. bla bla. so, ada satu hari tu, aku dapat msg dari celcom. ianya berupa begini.


pernah dapat?

ok, dulu aku dapat banyak msg2 camni, tapi aku selalu delete sebabnya aku tak percaya. HAHAHA. tapi sejak aku banyak free time ni, aku rajin layan benda2 camni. at least masa aku terisi malah perut juga. bak kata pepatah kenyang perut, suka hati. tapi kalau aku, kenyang perut, sakit hati(sakit hati sbb terbayang banyaknya kalori yang di consume) hadoyyy..

maka, hari ni aku keluar dan perasan kat MID ada delifrance. huyyah huyyah. excited siot. lalu berbisik2 dengan ecah. hehe.

peneman setia. ajak g jamban pun dia boleh teman ya.


memula masuk aku tanya dulu cashier, "Sms ni boleh guna kat outlet ni ke?" . Lalu minah tu pu…

Surat cinta yang buat aku nangis.

SALAM!!!


oh.. belum cerita lagi dah rasa nak nangis. hmmmm. petang tadi aku layan cete ni, LETTERS TO JULIET. sweet cete ni. sebab ada masuk2 sikit William Shakespeare kan..hehe. apa yang aku suka dalam cete ni ada 2 part je sebenarnya. HAHAHAHA.


1. Masa Charlie dgn Sophie baring tgk bulan. Diaorang ada baca something yang sangat sweet(bg aku lah)



" Doubt thou the stars are fire,
Doubt that the sun doth move,
Doubt truth be a liar,
But never doubt I love"


sweet tak? hmmm. aku memang suka sastera2 ni. dulu masa high school memang amik Literature In English. tapi sayang tak dapat sambung dalam bidang tu. (ok, jgn tanya kenapa)



2. Masa Claire baca surat yang Sophie tulis untuk dia. Masa ni memang aku nangis sebab rasa terharu. :')


Dear Claire,
'What' and 'If' are two words as non-threatening as words can be,But put them together, side by side,And they have the power to haunt you for the rest of your life," What if? "" What if? "" What if? …

Yun Nam Hair Care

Image
di satu hari, TET TET (ni bunyi msg masuk, eh tipu sebenarnya lagu ingrid michaelson) dapat msg dari celcom mengatakan YUN NAM nak bagi FREE TREATMENT. aku pun rasa cam nak delete. dalam hati kata, "tipu la tu" tapi entah napa biarkan je. then 2 hari lepas tu(ni teka je), hp bunyi lagi. aku sebenarnya mmg malas nak tengok hp celcom sbb hp tu mmg khas untuk hj or bisnes. tapi sejak berbulan ni, hj malas nak msg (mungkin tangan dia terkehel, ok tak) hahaha. msg td tu dari NEW YORK SKIN SOLUTIONS. wohh! bia benarrr! ok takpe, aku biarkan gak.


then, setiap malam sebelum tido akan kemaskini hp. lalu TER-baca lagi sms tadi. then terfikir, "ala kalau try call pe salahnya" ok, pastu lepas 2 minggu baru aku teringat nak call. AHHAHAHA. busy siapkan document customer. then aku pun call lah YUN NAM tu.. buat appointment. aloh, cawangan baru dia dekat gilaaaa dengan rumah aku. maka rasa diri macam princess. HAHAHA.

ok, yang NEW YORK SKIN SOLUTIONS pun aku call gak. tapi nak t…

TIPS 5 : masker for better complexion

Image
hello sunday!!!! *nada gedik* sebenarnya dah lama aku nak tulis post ni. tapi asyik tangguh sebab demam.(T.T) tp takpe, sbb hrni hari ahad, kuatkan semangat sket. sebab benda yang aku nak tulis ni sesuai di buat pada hari ahad. ntah pape kn amni ni. bengong.
ok, aku sebenarnya nak ajar korang cemana untuk dapatkan better complexion. first of all, complexion refers to the natural color, texture, and appearance of the skin.(curik from wikipedia)

ok, sekarang ni aku nak tanya, korang tahu tak apa complexion asal korang? ada yang tahu. then ada yang tak kan? coz sometimes kita punya complexion ni berubah sebab mungkin :

korang main basikal tengah2 hari buta, then basuh muka, dah ber panau.mengunakan pemutih muka dah tu putih tak sekata plak tummg tak tahu complexion tu apa jadahnya so, untuk mendapatkan tona muka yang sekata, aku cadangkan kita buat masker yang murah lagi bagus ni. tak silap aku , aku baca beberapa tahun lepas dlm majalah seventeen. (ok, adik aku yg beli,bukan aku) coz im…

PART 2 : kegemukan

Image
SALAM!!!!


YA ALLAH lama gila nak sambung part 2. HAHAHA. apala nk jadi. terlalu banyak nk tulis tapi masa takde. keje menimbun nimbun. penat gila. ok dah, takde sapa nk dgr kau membebel amni. straight to the point, nk sambung entry yg lepas.

kira-kira 4 tahun lepas. aku gemuk gila. sekarang pun gemuk lagi. aku tatau apa yg buat aku berazam nk kurus, yg pasti bukan sebab putus cinta lah. sbb gemuk pun ada je bf. WAKAKKAKAKAA. ok dah.

masa dulu tu berat aku 77kg. boleh imagine tak betapa besarnya aku. pakai jeans saiz 35 ke 36 ntah.baju XXL. and confirm2 la aku tak bergaya. nasib baik, nasib baik lah dr masa sekolah aku ni nerd. so mmg jarang keluar umah, belajar belajar belajar. start keluar masa form 5. i mean mcm keluar dgn kwn2 lah. sampai mak aku kata, " ngah pergilah jalan jalan dah lepas SPM ni" aku dgn peliknya jwb, "oh kena ke?" skrg boleh bayangkan betapa anti-social nya aku? HAHAHHA. mmg dgn buku je. kwn sekolah tu adalah. seigt aku aku g makan2 pun g gi…

Are you wearing the RIGHT BRA?

Image
SALAM!


Pertama sekali ini bukan entry lucah. Ini sangat penting untuk kaum wanita ataupun kaum nyah2 yg nk tukar jantina pun kena pakai bra gak. (sila fikir 57 kali sebelum tukar jantina, DOSA okay)

Persoalan nya : ADAKAH ANDA MEMAKAI BRA YANG BETUL?

a) Ya, mesti lah betul boobs i cute je terletak
b) Saya tak pakai bra, so tak amik pot betul ke salah
c)rasa mcm ya, tapi macam tak pun ada gak.(Confuse)
d) mmg tak. tak selesa langsung.


Ok, bagi jawapan A, C & D, anda boleh terus baca entry ni. yang B, tak baca pun takpeee


Aku rasa terpanggil nak buat entry ni sebab semalam aku kuar dgn fadly and munir kat wangsawalk. then ada satu banner kedai nama NEUBODI , tulis pasal nk check are you wearing the right bra? Maka, dua jejaka itu pun bersetuju nk menemani aku, tapi kat luar kedai jelah..baik kan mereka. heh.


Ok, mari start!


Mula-mula aku tunjuk antara tanda-tanda bra yang korang pakai adalah SALAH, WRONG, NEHI okay!