Thursday, December 18, 2014

Percutian Bajet ke Johor Bahru



SALAM!!!!



Johor Bahru. Ni tempat kami pergi bulan lepas. Pergi ramai2 acah acah rombongan cik kiah. Tujuan utama nak pergi wedding Nasir and Kysha. Tapi biasalah melayu kan... sambil2 tu mesti nak jalan2 gak and antara kami pun banyak yang tak pernah pergi lagi JB ni... kekekeke.. aku pernah masa kecik2 dlu tapi haruslah dah tak ingat dah... Jangan nak bagus sgt ingatan ekkkkk



Perancangan nak p JB ni lama dah kami plan. Aku bertanggung jawab untuk cari rumah homestay... Yela kan.. nak duduk hotel ramai2 tu.. baik dok homestay lagi best.. Meriah sikit. hehe. So cari punya cari aku jumpa satu homestay yang sesuai dgn kami. Dekat Taman Perling. Ya Ampun best gila okayy homestay ni... 











Features and facilities:
- Fully furnished
- 5 bedrooms with air conds (6 queen beds + 4 single beds)
- 5 bathrooms with water heaters
- Living hall: Sofa set with TV
- Kitchen: Gas stove and fridge
- Dining room: Cooking utilities, dining sets and dining table
- Parking for 5 cars



Memang heaven gila. Since kami pergi 4 pasangan. 3 dah kahwin.. So 3 ni bilik sorang satu, and yang belum kawin duduk bilik sorang satu gak.. Untung kan???? Bilik memang best.. Setiap bilik katil ada dua ekk.. Tapi still lah aku tidur satu katil mana boleh tak tidur peluk2 kannn BAHHAHAHA.. Harga satu malam, RM 440. Kami duduk dua malam. 



RM 880/8 = RM 110 sorang.. murah kan?? da la selesa gilerrrr. Boleh contact Mr Mavis (+6014-6115050)



Ok, sambung cerita balik...Kami bertolak hari Sabtu pagi... Wedding tu Sabtu malam.. So oklah kan.. sedang elok je.. Aku car pool dengan fiqa and Paan.. Amik derang kat umah then terus shot JB... Perjalanan dalam 3 jam je.. pukul 2 mcmtu kami dah sampai JB... Ke sebab aku naik Ferrari? hmmmmm.. Sampai2 tu kami rehat dulu sementara tunggu nak pergi wedding malam nya... Dalam pukul 8 mcmtu, kami p wedding dekat Maktab Sultan Abu Bakar...






Habis wedding, ingatkan nak pergi Danga Bay nak main basikal, sekali rupanya dah tutup (-____-) krikk krikk sangat okkkk kami siap dah tukar baju. PUI. Dah tak jadi pi tu kami pun p Pasar Karat kat Bandar JB... Shopping2 sikit lepas tu lepak lak kat Singgah selalu.. Makan lg ekk.. tp Tako tao dia tak sedapppppppppppppppp. Lps tu balik rumah dan tidurrrrrr...



Esoknya, kami pergi breakfast kat Larkin... Ada food court kat situ, derang ni lah sibuk pasal Kacang Pool.. aku pun nak try gak.. Order lah satu, masa suapan pertama tu dok kunyah2, sekali terasa mcm daging. DEM! Rasa nak muntah............... terus Wan yang makan Kacang Pool tu, aku just makan laksa johor je. Aiyoooooo ..



 ko pehal juling Amni





Lepas breakfast kat Larkin, kami pergi Istana Bukit Serene. Yang Istana lama, saje lah nak amik gambar, kata pelancong kannnnnn... Panas nak mamps masa ni. Redha jelaaaaa....







 



 Lepas dah jadi beruk kt depan Istana tu... kami pun pergi tempat lain pulak... Next destination, Kota Iskandar... Ada dalam 20mins je kot dari Bandar JB ni.. tak jauh pun.. Sampai je Kota Iskandar memang kagum gila dengan building2 dia. Kemas dan cantik hehe.. So nampak satu shopping mall ni nama Little Red Cube. Dekat situ jugaklah Puteri Harbour. Pada aku lah konsep dia sama je mcm Straits Quay Marina yang kat Penang tu... sape pernah pergi tau lah kan... cuma Little Red ni shopping mall dia best sikit kkekekee.



Dekat sini jugak ada Hello Kitty Town, tapi di sebabkan kami ni bajet plus dah matang, so malas la masuk (pdhal takde duit) HAHAHHAHA.. Amik jela gambar kat sini... Eksyenz dekat Hello Kitty Town. Kat sini banyak gak kedai belum bukak lagi... Tempat ni pun nampak baru lagi...

 
 



 
 Gambar gedik harus lah ada. hehehe



Kitaorg byk guna monopod je. Senang..



Lepas tu lepak kat Puteri Harbour, sedap gak cam berangin kat situ..











Dah penat berehat, perut pun lapar.... so pergi lah Lat's Place Restaurant... Aku minum starbucks and makan kek. Lepas tu Wan order rojak, cucur semua. Yang lain makan kot, tak ingat. Kami kenyang lg masa ni. Cantik restoran ni, mcm something new lah.. Tapi frust sebab takde fridge magnet Lat. kekekkeke



 



Lepas dah makan minum, kami pun masuk kat tempat souvenir ni. Mak enon mahal nak mampussss... Aku beli satu fridge magnet Hello Kitty Town je utk Mama.. Barang lain mcm overpriced... Fridge Magnet pun RM 10 (-___-)



 



 Otw nak balik rumah tu, kami singgah lah Kota Iskandar ni... Masa ni dah gelap dah, mcm nak hujan pun ada. Cecepat ambil gambar.. Tempat ni mcm acah acah tempat Thor berlakon masa scene dia nak kalahkan org jahat part last sekali. HAHAHHAHA Over ekkk..






 Bateri sampai habis ekkk.. HAHAHA.. Ko dah kenapa fiqa...



Balik tu, kami makan goreng pisang kopok lekor semua... Then lepas maghrib aku hantar Fiqa ke airport Senai... dia nak balik dulu.... After Isyak, aku keluar cr makan dengan Dayah and Ridza since Nana demam...



Singgah jap JOHO. Beli ole ole.. Chewahhhh... Da la masa aku masuk2 kedai ni je ada satu budak ni terus dtg mintak dukung. HAHAHHA Adoi lawak tol budak ni nasib comel. Lepas tu dayah bawak kami makan dekat Banafe. Sedap ok! Tapi suara live band sumbang HAHHAA.






 Org yang tak shisha yang high ekkk




Pergi lagi Pasar Karat HAHHAA tak habis2 ekk



Malam tu balik kul 12 lebih gak, lepas tu tidurrrrrrrrrr.. Esoknya bangun siap2 nak check out... Kesimpulan nya pergi ramai ramai memang best... Aku suka JB sebab jalan dia takde berlubang langsung.. Kalau kat KL... hmmmmmmmmmmmmmmm



Kbai....

4 comments:

  1. Assalamualaikum...wr...wb...Tuan/Puan Perkenalkan kami Bogalakon Tour sebuah Company yang memberikan perkhidmatan tour groud handing di beberapa tempat favorit lawatan.
    Insyallah,driver & tour guide kami santun,jujur dan mesra yang selalu akan bawa anda ke tempat kawasan favorit Bandung,Jakarta,Bogor.
    Bagi Tuan/puan yang hendak bercuti ke Bandung,Jakarta,Bogor city Tour dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung,Jakarta dan Bogor,boleh hub kami:
    Pin BB : 265577D0
    Call : +6285722 692 692
    WhatsApp : +6281220 375 375
    Facebook: Dicky Bogalakon{dicky.bogalakon@facebook.com
    Email: bogalakontour@gmail.com
    Insyaallah dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik.
    Terima Kasih.

    ReplyDelete
  2. Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Antara Kelebihan kami:

    Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.

    Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    Hubungi kami
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  3. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin)… Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282214441280
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282282222896
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : http://www.Dhanitourindonesia.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…
    Kami pun menyediakan paket transport dan hotel
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Wassalam, Terimakasih…
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhati Tour Bandung… (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Terima kasih

    ReplyDelete
  4. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin)… Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282214441280
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282282222896
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : http://www.Dhanitourindonesia.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…
    Kami pun menyediakan paket transport dan hotel
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Wassalam, Terimakasih…
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhati Tour Bandung… (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Terima kasih

    ReplyDelete

#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...