Tuesday, December 30, 2014

"Yang.. tolong buat air"



SALAM



Ada satu hari tu, kawan Wan datang rumah sebab tolong Wan bersihkan kereta, cermin dia pecah.... Pastu dia ckp kat aku,"Yang... tolong buat air" OK trettttttttttttttttttttttttttttttttttttt! Selalu kalau part2 mcmni Mama dah sediakan siap2 nak bg tetamu makan apa. Tapi haritu aku blur giler. Sebab Mama and Baba balik Johor. So tinggal aku, Wan dengan Yaya je. krikk krrikkk.



Aku pun melilau lah cari apa yang boleh di bg pd tetamu. So... ini yang aku jumpa....







HAHAHHAHAHHAHAHA. Ok what.. sedap ok Famous Amos tu... meletop!!! Tapi Wan tak tegur pape pun... so oklah kan.. hahahhahaha.. Aku sebenarnya memang bangang sket buat air bancuh... bukan bangang... tak reti sebab dari kecik mmg Mama letak 3 in 1 je kat rumah. kekekke.. Tapi Wan kata aku buat air kopi sedap... yeeee kopi 3 in 1... but ada rahsia nya okkk.. 



Resipi Kopi Old Town Sedap Meletop Suami Melekat


1 peket Old Town White Coffee (Original/Hazelnut/sukati kau la kan)
200ml Fresh Milk
Ais (kena pandai agak2)
50ml hot water


Cara-cara

1. Masukkan serbuk kopi dalam cawan
2. Tuang air panas 50 ml je. Just untuk larutkan serbuk tu je.
3. Biar jap bg kepanasan reda.
4. Tambah susu (fresh milk terpaling sedap)
5. Kacau bg dia sekata
6. Letak ais



Korang kene pandai agak sebenarnya sebab kalau ada yg terlebih dia jd tak sedap.. Gunakan naluri isteri tu BAHHAHAHAHHA muntah sekarang.. Aku tahu walaupun mcm bangang kan, tapi HELLO... at least I did something.. kekeke... Bak kata mak aku, usaha tu di kira okay dr tak buat langsung :P



Kbai.

Happy Birthday Mama 54



SALAM!!!



Dear Mama,


Happy Birthday 54 :)





Sayang sangat dekat Mama. Rasanya tak boleh balas jasa Mama, but Angah akan cuba sehabis baik. Mudah-mudahan. Semoga Mama panjang umur, murah rezeki, sentiasa tersenyum dan membahagiakan org lain, berjaya dalam kerjaya dan segala yang baik... Amin...



Cepat lah New Year! Nak bercuti hehehe. Kbai.

World Cup 2014


SALAM!!!




HAHHAHAHAHA ni gambar zaman batu giler... Masa world cup tahun ni. Eh tahun ni ke?? Aku pun lupa... So office ada suruh pakai jersey bola... Di sebabkan aku takde maka nya aku rembat jek Wan punya... nasib muat.. HAHAHHAA...



Ni jersey apatah aku pun lupa... tp oklah buat mcmni kan... ada aktiviti lah jugak...
















Thank you eksyenzzz!!! Siapa eh menang World Cup? BAHHAHAHA. FAIL! kbai.

Monday, December 22, 2014

Kegilaan



SALAM!!!!



Nampaknya..... perangai online shopping ni takleh di kawal..... ni untuk dua minggu je ni..... Kira every week ada parcel...




ni baju kot....



ni tudung yg takyah gosok BAHHAHAHAH



I kenot tahan....................



Hantar lah saya ke pusat pemulihan.... kbai


Thursday, December 18, 2014

Percutian Bajet ke Johor Bahru



SALAM!!!!



Johor Bahru. Ni tempat kami pergi bulan lepas. Pergi ramai2 acah acah rombongan cik kiah. Tujuan utama nak pergi wedding Nasir and Kysha. Tapi biasalah melayu kan... sambil2 tu mesti nak jalan2 gak and antara kami pun banyak yang tak pernah pergi lagi JB ni... kekekeke.. aku pernah masa kecik2 dlu tapi haruslah dah tak ingat dah... Jangan nak bagus sgt ingatan ekkkkk



Perancangan nak p JB ni lama dah kami plan. Aku bertanggung jawab untuk cari rumah homestay... Yela kan.. nak duduk hotel ramai2 tu.. baik dok homestay lagi best.. Meriah sikit. hehe. So cari punya cari aku jumpa satu homestay yang sesuai dgn kami. Dekat Taman Perling. Ya Ampun best gila okayy homestay ni... 











Features and facilities:
- Fully furnished
- 5 bedrooms with air conds (6 queen beds + 4 single beds)
- 5 bathrooms with water heaters
- Living hall: Sofa set with TV
- Kitchen: Gas stove and fridge
- Dining room: Cooking utilities, dining sets and dining table
- Parking for 5 cars



Memang heaven gila. Since kami pergi 4 pasangan. 3 dah kahwin.. So 3 ni bilik sorang satu, and yang belum kawin duduk bilik sorang satu gak.. Untung kan???? Bilik memang best.. Setiap bilik katil ada dua ekk.. Tapi still lah aku tidur satu katil mana boleh tak tidur peluk2 kannn BAHHAHAHA.. Harga satu malam, RM 440. Kami duduk dua malam. 



RM 880/8 = RM 110 sorang.. murah kan?? da la selesa gilerrrr. Boleh contact Mr Mavis (+6014-6115050)



Ok, sambung cerita balik...Kami bertolak hari Sabtu pagi... Wedding tu Sabtu malam.. So oklah kan.. sedang elok je.. Aku car pool dengan fiqa and Paan.. Amik derang kat umah then terus shot JB... Perjalanan dalam 3 jam je.. pukul 2 mcmtu kami dah sampai JB... Ke sebab aku naik Ferrari? hmmmmm.. Sampai2 tu kami rehat dulu sementara tunggu nak pergi wedding malam nya... Dalam pukul 8 mcmtu, kami p wedding dekat Maktab Sultan Abu Bakar...






Habis wedding, ingatkan nak pergi Danga Bay nak main basikal, sekali rupanya dah tutup (-____-) krikk krikk sangat okkkk kami siap dah tukar baju. PUI. Dah tak jadi pi tu kami pun p Pasar Karat kat Bandar JB... Shopping2 sikit lepas tu lepak lak kat Singgah selalu.. Makan lg ekk.. tp Tako tao dia tak sedapppppppppppppppp. Lps tu balik rumah dan tidurrrrrr...



Esoknya, kami pergi breakfast kat Larkin... Ada food court kat situ, derang ni lah sibuk pasal Kacang Pool.. aku pun nak try gak.. Order lah satu, masa suapan pertama tu dok kunyah2, sekali terasa mcm daging. DEM! Rasa nak muntah............... terus Wan yang makan Kacang Pool tu, aku just makan laksa johor je. Aiyoooooo ..



 ko pehal juling Amni





Lepas breakfast kat Larkin, kami pergi Istana Bukit Serene. Yang Istana lama, saje lah nak amik gambar, kata pelancong kannnnnn... Panas nak mamps masa ni. Redha jelaaaaa....







 



 Lepas dah jadi beruk kt depan Istana tu... kami pun pergi tempat lain pulak... Next destination, Kota Iskandar... Ada dalam 20mins je kot dari Bandar JB ni.. tak jauh pun.. Sampai je Kota Iskandar memang kagum gila dengan building2 dia. Kemas dan cantik hehe.. So nampak satu shopping mall ni nama Little Red Cube. Dekat situ jugaklah Puteri Harbour. Pada aku lah konsep dia sama je mcm Straits Quay Marina yang kat Penang tu... sape pernah pergi tau lah kan... cuma Little Red ni shopping mall dia best sikit kkekekee.



Dekat sini jugak ada Hello Kitty Town, tapi di sebabkan kami ni bajet plus dah matang, so malas la masuk (pdhal takde duit) HAHAHHAHA.. Amik jela gambar kat sini... Eksyenz dekat Hello Kitty Town. Kat sini banyak gak kedai belum bukak lagi... Tempat ni pun nampak baru lagi...

 
 



 
 Gambar gedik harus lah ada. hehehe



Kitaorg byk guna monopod je. Senang..



Lepas tu lepak kat Puteri Harbour, sedap gak cam berangin kat situ..











Dah penat berehat, perut pun lapar.... so pergi lah Lat's Place Restaurant... Aku minum starbucks and makan kek. Lepas tu Wan order rojak, cucur semua. Yang lain makan kot, tak ingat. Kami kenyang lg masa ni. Cantik restoran ni, mcm something new lah.. Tapi frust sebab takde fridge magnet Lat. kekekkeke



 



Lepas dah makan minum, kami pun masuk kat tempat souvenir ni. Mak enon mahal nak mampussss... Aku beli satu fridge magnet Hello Kitty Town je utk Mama.. Barang lain mcm overpriced... Fridge Magnet pun RM 10 (-___-)



 



 Otw nak balik rumah tu, kami singgah lah Kota Iskandar ni... Masa ni dah gelap dah, mcm nak hujan pun ada. Cecepat ambil gambar.. Tempat ni mcm acah acah tempat Thor berlakon masa scene dia nak kalahkan org jahat part last sekali. HAHAHHAHA Over ekkk..






 Bateri sampai habis ekkk.. HAHAHA.. Ko dah kenapa fiqa...



Balik tu, kami makan goreng pisang kopok lekor semua... Then lepas maghrib aku hantar Fiqa ke airport Senai... dia nak balik dulu.... After Isyak, aku keluar cr makan dengan Dayah and Ridza since Nana demam...



Singgah jap JOHO. Beli ole ole.. Chewahhhh... Da la masa aku masuk2 kedai ni je ada satu budak ni terus dtg mintak dukung. HAHAHHA Adoi lawak tol budak ni nasib comel. Lepas tu dayah bawak kami makan dekat Banafe. Sedap ok! Tapi suara live band sumbang HAHHAA.






 Org yang tak shisha yang high ekkk




Pergi lagi Pasar Karat HAHHAA tak habis2 ekk



Malam tu balik kul 12 lebih gak, lepas tu tidurrrrrrrrrr.. Esoknya bangun siap2 nak check out... Kesimpulan nya pergi ramai ramai memang best... Aku suka JB sebab jalan dia takde berlubang langsung.. Kalau kat KL... hmmmmmmmmmmmmmmm



Kbai....

Monday, November 24, 2014

Happy 27th Birthday AJ



SALAM!!!



Alhamdulillah hari ni genap umur saya 27 tahun.. Gila laaa lagi 3 tahun dah nak 3 series. HAHHAHA. Tapi still rasa mcm 23 hahaha verangan sangat kau kan. Seperti tahun2 sebelumnya, aku ni bukan jenis makan kek sgt so kalau tak potong kek pun takpe. Yang penting hadiah.. HAHAHHAHA #taklehblahpompuanni



So smlm tak expect pun si budak Yaya ni nak beli cake cinonet ni.. So layankan dia HAHAHA. Tapi sedap cake nya hehhee.. Thanks you guysss.... So tahun ni, aku rasa mcm nak start bg Mama hadiah setiap kali birthday aku sebagai tanda penghargaan. Memang selalu pun bg hadiah if takde pape occasion pun tapi saje je bila birthday nak bagi. hehehehe. Membayangkan pengorbanan mama sehingga terkoyak lol. 



Bila dah kawen, ko akan hargai parents kau lebih. Ke aku je rasa mcmni? Tp entah aku cpt sayu sejak kawen ni kalau teringat parents. Memang jenis sayu yang air mata mengalir tetbe.. Sobs sobs...Sebenarnya ko mmg ciwek kan Amni.... Sikit2 nangis...  Tahun ni first time celebrate birthday sebagai seorang Isteri.. :D




Thank you Mama sebab lahirkan saya. Jaga saya yang banyak kerenah ni. Thank you Baba sebab besarkan saya tanpa sikit pun tak pernah rasa susah. Sobs sobs. Malah bg tumpang rumah tanpa bayar sewa. Tapi takpe saya tlg kemas rumah dan lipat kain. Ok lah kan??? Masak kadang2 basuh pinggan? HAHHAHAHA. Thank you my siblings walaupun korang annoying. HAHAHA. Thank you Keroro sebab selalu hiburkan kakak walaupun kau suka kencingkan kereta aku kan!!!!




Malam balik dr Pavi tu aku biasalah dok sibuk balas whatsapp customer.. tetbe Wan dia pegang muka aku, aku cam apasal niii.. Dia pun nyanyi Happy Birthday To You.... Sumpah nak nangis tapi tahan sbb sweet sgt. Hoho. Pastu biasa lah comolot sket pastu dok gelak2 rasa bahagia BAHAHHA gelinya description ni. 




Thank you sayang for everything. Aku mcm nk nangis je nak tulis ni, tapi aku memang sangat berterima kasih bila setiap kali aku period, Wan mesti akan peluk and tenang kan aku sambil ckp,"takpe, kita cuba lagi" Tak pernah sekali pun dia mcm sedih ke marah ke. Lepastu keluar ayat "Allah tak kata pun setiap pasangan yg kawin tu mesti ada anak kan...." How could you... pls dont be like this one laaaa so sad laaaaaaa..... Memula dlu mmg aku stress, tp skrg mcm dah tak... Sbb Wan kata percaya pd rezeki.. Allah bg rezeki lain dlu kat kita... :')




 Missing Along, Kak Ina, Nana and Aish, and oh, Omok Omok Kiro. Motif sangat baba nampak sado. BAHAHAHHAHA




My perasan Japanese husband. Allah je tahu betapa annoying nya mamat ni.



Happy 27th Birthday Nurul Amni Jamaludin :)



Thank you kawan kawan for the wishes. My first present is from my BFFFFFFFFFFF Ridza, belikan kasut siap muat2 elok2 cantik je kat kaki aku. BFF sangat tau kaki ai pun tahu agak. HAHAHA. Kbai.


Friday, November 14, 2014

Maggie Goreng Apa Apa jelah




SALAM!!!



Tajuk tah pape ekk. Carrot jekk.. ni sebenarnya masa aku WFH hari tu.. Wan pesan, lunch nnt makan lah kat luar... Tapi dah bila waktu lunch tu YA ALLAH malas giler nak keluar. Paham2 jela kan nak kena tukar baju, pakai tudung, tu semua kene ada semangat dan usaha yang jitu hokay! Akak tak mampu. So masak jelah...............



Seperti yang sedia maklum, aku mmg jarang masak, tp setakat nak goreng2 cmni tahu lah kan... So selongkar jela apa yang ada kat dapur tu... Maka terjadilah makanan ini. 



Nama resipi : Maggie goreng apa apa jelah


Bahan bahan


Maggie ofkos tak kira perasa apa
Bawang merah
Garam
Cili padi ikut tahap kepedasan
Telur
Mixed Vege


Cara masak (bajet mcm susah sgt jek kan)



1. Panaskan kuali (sorry takde gambar... halahh panaskan kuali pun nak gambar kerr)




2. Masukkan bawang dan cili padi goreng sehingga bau naik (giteww) Masukkan garam...




3. Masukkan mixed vege. godek2..




4. Dah letih godek, masukkan megi yang dh direbus dan di siram air panas sebyk 3 kali.. Konon nk buang benda tak elok laaaa KONON.




5. Masukkan perencah megi.. Ni perencah Korean apatah... Lupa..




6. Pastu kacau ler... bg sebati...



7. Pecahkan telur dan biarkan sekejap...... Walaupun alergik telur ada aku kesah.. Malam tu bibir aku bengkak.. nasib alergik telur ni je.. kalau telur lain... i nangis (T.T)



8. Agak2 telur dah mengeras... kacau lg... sampai tahap kegaringan yang anda mahu...




9. Taburkan sayuran yg di sertakan dlm peket magi. Walahhhhhhhhhhhhh.




10. Siap!!!





11. Makan sambil tgk movie... sebelah tu chat dgn bos. Pekerja contoh sangat.




Aku rasa ni basic punya magie goreng kan.... HAHAHHAA. Okla tu janji rock! eh salah janji dapat makan... Okbai... Selamat mencuba.. Poyo gila bajet masak lemak kerrrrrrrrrrrrrrr okbai eh tak habis2 ekkkk



Tuesday, November 4, 2014

Keropok Lekor



SALAM!!!



Keropok lekor sedapkan??? Sedap tahap yg boleh makan berketul2. Makan goreng.. makan rebus.. semua lah.. dah basi pun aku makan gak... Cinta sungguh aku terhadap keropok lekor. Kalau ada dpn mata aku memang jd gila wey npk kopok. Memang aku sorang kena makan rm 2. 




Wan mcm biasa dia selalu belikan aku kopok. Kalau balik kerja, kadang-kadang dia beli and mesti rm 2. Baguslah dia tahu bini dia kuat makan.... So td lps balik kerja, aku masuk kereta...




"Eh makanlah aku belikan kau keropok lekor"
"Cuba ckp elok2 sikit boleh tak?" 
"Awak... silakan makan keropok ini..."
HAHAHAHHA




Aku saje je usik dia, kitaorg kdg2 mmg biasa panggil aku-kau. HAHAHA. Time romantik, romantik lah kan :) kbai..

IBM Manager's Choice Award



SALAM!!!



Tajuk entry mcm ala ala feeling Award besar2 lah kan... padahal.... takat IBM jekkkk... Tak kisah lah kaan... asalkan ada LOL. Aku sebenarnya tak expect pun nak dapat sbb mcm krik krikk gila ;



1) Aku baru join team tu tak sampai 6 bulan
2) Manager yg bagi award tu adalah seorang manusia yang langsung 
 tak pernah ckp dgn aku. Cakap as in borak2 lah.
3) Manager kerek BAHHAHAHA




Mati lah kalau dia baca ni... tapi baguslah at least dia recognized kerja aku. Hehehe.. 








Kepada yang tak tahu aku kerja apa, selain dari blogging dan berniaga online. Aku kerja as an Analyst (Compensation and Benefits)  dekat IBM. IBM tu lokasi dia kat Cyberjaya. Mainly kerja aku handle gaji orang, medical benefits, pencen segala gala yang berkaitan dengan duit. 




Aku selalu ingat pesan Mama, kerja kena ikhlas dan jujur. Biar lah orang kipas kipas ke, kita tak payah buat mcmtu. Allah tahu apa kita buat. Bak kata Bekas Team Lead aku  "your works speak for itself"




Ini adalah salah satu penguat semangat aku nak kerja lagi best dan rajin. InsyaALLAH... Thank you Mama and baba...Ini untuk kamu berdua... Harap saya dpt bangga kan kamu... Thank you b kerana selalu temankan I... Thank you Eksyens selalu dengar aku mencarrot carrot.... Family and friends... also to my Team Lead.. my team and last but not least my manager he he he... kbai..


Saturday, November 1, 2014

Organic Lacto-Fiber best ke



SALAM!!!!



Organic Lacto-Fiber? Amenda ni? Mesti korang ingat produk kecantikkan kan? Anda salah! Sebelum aku berbicara lebih lagi... Aku just nak cakap benda ni best. Aku tatau lah kalau ko seorang yg senang berak, mungkin ko rasa benda ni biasa2 je tapi bagi orang yang macam aku benda ni sangat best. NIKMAT SUNGGUH BERAK ITU. Maaf, saya terguna perkataan kurang sopan.



Tapi itu lah hakikatnya. Dlu aku masa belajar, payah gila berak. Kalau makan nasi je, memang tak berak, duduklah jamban tu seribu tahun lagi.... Sia sia jerrr. Ada sekali tu masa puasa YA AMPUN, sebulan aku tak berak sebab aku tak tahan puasa tak makan nasi. Kalau tak berak, ko akan rasa badan ko tak sedap tau, mcm berangin pastu nak muntah, pening kepala.. haihh segala yang tak best lah pendek kata




Benda tu berlarutan selama beberapa tahun..... tapi tu pun lepas aku stop makan nasi, seminggu dua kali tu dah satu kebahagiaan bagi aku LOL. Memang tensi gila... Sampai tahap lecturer aku panggil aku  FULL OF SHIT. HAHAHAHHA. Jika tak percaya, anda boleh tanya kawan2 UIA saya. 




Then, sampai lah satu hari.... makcik Wan ajak pergi event tupperware. Then kami decide nak beli produk kesihatan. Maka bertemu lah kami dengan Organic Lacto-Fiber. Aku memula macam tak percaya keberkesanannya. Sebab before this aku pernah gak try makanan fiber ni. Lupa da cap apa, plastik kaler oren.. Alahhh yang ada iklan TV tu..



Then bila first time try Organic Lacto-Fiber, perghhhh hasilnya memang BEST!!!! Aku berak 4-5 kali sehari!! Anda mungkin rasa saya pengotor tapi bagi saya ini kebahagiaan. BAHHAHAHHA. You dont know what I've been thru. *sebak* . Selalu bila ko banyak kali berak pungkoq pedih kan? Tapi ni tak sebab ko tak teran pun.. dia keluar dengan lancar nya. Bak kata Wan,"ehh sekali bangun perghhh banyakk ekk" HAHAHHA. 




 
Makcik Wan kata go on je with the product sebab dia bukan mcm supplement, dia cam makanan tambahan yang bagus. Tapi rasa dia kalau minum dengan air putih je memang nak muntah lah... Aku campur ribena.. And most of the time, tahi aku terapung... means kolestrol... Kalau go on lagi, makcik Wan kata boleh keluar mcm berminyak.. Aigoooo






Boleh baca entry pasal TAHI kat sini




Siapa nak try boleh beli dari aku :



Whatsapp : 0122024943 



Nanti kalau ada rezeki lebih aku ingat nak bagi orang try sepeket... Doakan ada bajet hehehhehe.. Benda baik kena share... Rasa mcm nak share gambar tahi tapi tak senonoh plak BAHAHHAHA kbai...



Monday, October 27, 2014

Tanda tanda Anda Tertekan



SALAM!!!


Tajuk di atas mungkin ada kaitan dengan aku, mungkin dengan korang... well... siapa yang tak pernah stress dan tertekan kan? Ada org boleh handle tekanan dengan baik, ada orang tak. Ada jugak orang kadang-kadang tak sedar pun yang dia stress. Yang ni memang bahaya. Macam bahaya bila Amni baru dapat gaji pastu dia terus online shopping. Bahaya bahaya.



Stress/depress ni boleh berpunca dari pelbagai sebab. Contoh kalau aku, aku stress bila orang asyik tanya aku bila nak pregnant. Ada orang stress duit takde, keje takde dan lain lain. Ahh mcm mcm lahhh semua stress... lakk tak masal ekk..



Antara tanda2 korang tengah depress :



Pernah tak selalu korang tiba tiba nangis tanpa sebab. Kalau sekali sekala tu mungkin lah takpe. Tapi kalau kerap sangat.. tu mungkin tanda2 korang tengah depress. Korang maybe try utk tak nangis tp sometimes korang tak boleh control... 




So macam biasa lah, contoh guna diri penulis... Aku pernah dlu beberapa tahun lepas, masa tu baru lepas clash yang paling bangang kat muka bumi ni. Clash thru whatsapp. Bodoh kan? Tak gentleman langsung. Rasa mcm speechless gila, dua hari tak makan (tapi tak kurus pun)... Setiap kali naik bus nak balik rumah, mesti tetbe air mata mengalir... Jenis mengalir menangis takde bunyi... Sedih wehh sebab mcm di putuskan dengan sebab yang bangang gils (aku pun lupa sebab apa, npk sgt mmg reason bangang) Mati lah kalau laki tu baca ni.. HAHAHA Pergi mati laaa LOL. Tapi seminggu jela mcmtu, lepas tu okay. Alah clash je pun, bukan hilang koleksi heels kannnn hehe








Orang yang depress ni biasanya dia akan rasa dia bersalah, helpless gila and tak berguna. Yelah, macam kau dah tak mampu sangat nak hadapi benda tu.. Rasa bersalah yang melampau. Sometimes takde apa pun, tapi sebab dr dalam diri kita sendiri yang rasa mcmtu. Bila dah asyik rasa serba tak kena, mula lah nak marah je. Jangan terkejut lah kalau orang yang sebelum ni korang kenal sebagai seorang yang baik, cakap lemah lembut tetbe jadi seorang yang pemarah. Kalau perempuan maybe lah takde sampai pukul2 ke apa, tapi kalau lelaki, ada kebarangkalian lah. Aku tak cakap semua, tapi ada sesetengah.




Bila kita depress, kadang-kadang benda ni kita tak expect pun. Kita akan hilang selera makan, sakit kepala, sembelit mcm mcm lagi lah. Bila dah jd mcmtu, kita cam lemau. Malas nak buat pape, malas nak tunjuk minat, malas nak ambil tahu.. Eh semua malas lah pendek kata. HAHAHA. Ada tu yang sampai memencilkan diri ada yang tak boleh tidur. Aku perasan ada kawan2 aku yang clash dgn bf ke gf pastu kurus... haa tu sebab depress lah tu.. Takde selera bagai.. tapi ada gak yang terbalik.. Semua bergantung pada individu itu sendiri.




Sebenarnya nampak mcm remeh sangat kan? Ala stress/depress je, tapi benda tu sebenarnya akan lead ke benda lain yang kita tak perasan pun. Tapi sebenarnya berlaku pada diri kita. Biasa lah manusia, kalau benda yang bukan kehendak dia je, kita akan jd denial. Padahal......




Nasihat aku kalau stress kita kena kongsi. Share je dengan siapa2 yang rapat dengan korang, samada kawan ke apa ke. Aku dlu, share dgn kawan aku. tapi bila tahap yang mcm takleh blah mcm clash yang bangang tu, aku ngadu dekat Mama. Memang menangis lah kat bahu Mama, rasa helpless gila.. Mama juga..... yang tenangkan.. Nasihat Mama, lelaki tu yang rugi sbb tak dpt Angah and ALLAH nak yang lebih baik utk Angah... OMG memang pun suami saya is billion ways better OKKKKK... MEOWWWW... Thanks Mama...



Korang jangan simpan2 eh? Nak cerita dengan aku pun boleh :) Ok baiiii







Friday, October 24, 2014

Bila asyik ke toilet.....



SALAM!!!



Bila cakap melabur mesti org skrg dah faham kan... Bukan yg melabur bursa saham tu okay ni melabur yg plup plup.. HAHAHA... Aku dlu ada masalah nk buang air besar sbb perut aku payah digest makanan yang complex. Skrg oklah, tapi bila dah selalu sangat pedih la plak khennn... Tapi dia bukan cirit.. ehh boleh ek discuss pasal bentuk plak.. HAHA. So kat sini ada beberapa jenis makanan yang mmg mengundang kekerapan korang pergi ke toilet... 



Firstly, kena alert, cuba amik perhatian sikit dengan benda2 yang korang makan.. 




Benda paling aku sensitive sekali ialah susu. Minum susu je aku akan buang air besar. So bila dah asyik buang air besar, aku kne stop minum susu, mcmtu lah... Ada yang kata aku lactose Intolerance... Kalau aku minum susu Anlene, memang lpstu pening and muntah2.. Kalau rasa takleh minum susu, minum susu soya pun okay...




Ada sesetengah orang, makan certain sayur perut berangin... Biasa nya sayur yang tinggi serat mcm brokoli, kobis, kobis hijau, karot dan lain lain.. so bila tgh asyik nk berak jgn makan sayur ni, makan lah kacang buncis ke, daun pegaga ke suami sendiri ke eh?  Kenal pasti apa sayur yg akan buat korang buang air besar, then pepandai lah... 




Dari segi buah ialah apple, prune, kurma dan kismis. Ni semua buah yang tinggi fiber. Kadang-kadang aku makan buah prun ni takde efek pun HAHAHA. So makan mcm mkn kerepek. Mungkin orang lain, lain efeknya kan? So take note lah...



Dari segi bijirin dan kekacang, makanan mcm barli, nasi perang, oat, roti wholemeal tu semua mmg byk fiber, so kurangkan kalau tgh asyik nak melabur. Ada haritu Mama cakap, roti putih tu sebenarnya tak elok, sbb dia dah di bleaching sebab tu jd putih. Ala ala rambut Eina Azman. ehh tak masal ekk... So kalau boleh sebelum beli roti baca dlu tulisan tu, derang ada cakap.. roti mana yang tak bleaching. Kepada yang malas baca, takpelah, beli insurans siap2 kalau sakit senang.






Last but not least, makanan pedas, rempah ratus pun adalah penyumbang gak dalam acara berak memberak ni kan. Kalau rasa macam tak tahan pedas, better jangan makan sbb if perut ko tak tahan, mmg membuang je keje nya. Kalau dah mmg cirit-birit memang taklah kau boleh makan makanan pedas. Makanan yang memang sedia pedas, aku rasa Indian, Mexican dan cili padi. HAHHAHA. Tapi cili padi taklah pedas sangat... Aku rasa kalau Mexican dia pedas cam pijar perghhhhhhhhh. Mula lah kan rasa nak tampar orang sekeliling HOHO.



Ni selalu aku nampak dkt Chili's dgn TGI tp aku xpnh makan... sedap kerrr




Last but not least, ada sesetengah orang yang kalau minum kopi dia rasa nak berak.. HAAAA siapakah?? Aku lerr tu... tapi best apa.. haha cuma bila dh tahap cirit birit tu tak syok lah kan... So kalau cirit birit jgn minum kopi, selalu aku dengar orang kata minum teh pekat... Kalau Wan makan pil chit ke teaun... Sukati kau je kan eja camtu..



Apapun, take care... aku skrg minum Lacto-Fiber ni.. memang best wooo.. Bila berak tak rasa mcm berak sbb takyah teran and tahi lembut BAHHAHAHA. Tahu2 bowl penuh jerrr Euww haha tapi betul ni.. Tak tipu...







Organic Lacto-Fiber
300gram (dlm bekas)
RM 129

Organic Lacto Fiber
12 peket x 10gram
RM 59







Contact 012-2024943 kalau nak beli :) Kbai

Tuesday, October 21, 2014

That Feeling.....



SALAM!!!!!




Tajuk entry mcm tajuk clash dgn bf je HAHHAA. Dah kawen mmg takde makna nya nak clash, gaduh2 watpe satg tidur sama gak.. Buang masa uolsss... Sebenarnya tajuk ni mcm sedih, eh bukan macam... memang sedih pun......huhu




 Pertama kali aku rasa sebak mcmni, sebab bulan ni jugak aku pergi berurut semua. So rasa mcm usaha tu dah lebih, tapi mungkin belum cukup....  Memula tak lah nak nangis, tapi bila peluk Wan... haaaa memang mengalir lah....
Mood
October 21, 2014 01:46 am
You reported feeling frustrated, sad. Frustration is normal - there's only about a 20% chance of getting pregnant in any given cycle, so it might take a few before you see a positive result.

"Jangan sedih... Kita try lagi..."
*air mata mengalir*
"Kesat air mata tu, I sayang you"
Wan peluk kuat kuat.....




 YA ALLAH terima kasih bg suami yang baik mcmni.. Sebak... Kalau nak di ikutkan memang aku yg lg nampak sedih.. Wan dia rileks je, sebab dia kata rezeki ni ALLAH bg sama rata. Kalau kau kawin, tak semestinya kau kena dapat anak.. tp siapa yang taknak kan... Aku akan cuba untuk positif.. Sebelum2 ni aku positif je, tapi sebab bulan ni usaha lebih... dr habis period September haritu... Takpelah belum rezeki lagi.....






Okbai..











Thursday, October 16, 2014

Perencah Ikan Bilis



SALAM!!!


Seperti yang semua org sedia tahu, aku lepas kawin duduk rumah parents aku and in laws aku lagi. Means kitaorg take turns. So sekejap Klang, sekejap Ampang. Aku happy je, mcm dah biasa. Mana2 pun rasa mcm kat rumah sendiri. (MUKA TAK TAHU MALU KAN)



Disebabkan aku dok dgn parents aku, aku memang jarang masak, yelah aku balik kerja pukul 8, 9, or sometimes kul 12 pun ada if Wan ada breakdown. So nak masak tu memang sesuatu yang mustahil bin ajaib. Ni aku ckp psl weekdays ok. Kalau weekend mama aku takde, aku lah yang masak. So last week, parents aku pergi Penang, sah2 lah aku kena masak. HUHU..



Yang best nya, aku memang excited lah setiap kali nak masak. Lepas tu aku ajak Wan pergi tesco. Wan tanya nak masak apa. Aku cakap masak nasi goreng. Pastu dia kata, masak nasi goreng kampung lah... Nasi goreng kampung ada ikan bilis crunchy... Aku cam OK.. boleh sajerrr... Pastu p lah kat tpt perencah nasi goreng. Being me, aku malas nak fikir, kalau nak beli tu, aku beli je semua. Aku cari perencah nasi goreng kampung. Wan swuh amik yang adabi. 



Lepas dah amik, aku nak amik lagi yang cap Maggi. Pastu Wan cm pelik...



"Nak buat apa tu?" 
Aku ckp "Nak masak lah kan nak masak Nasi goreng kampung" 
"Kan D dah amik yang tu" 
"Alah... ni mcm best......" 
"Yang ni je dah cukup..."
"Alaa ke nak amik yg ni (perencah Adabi utk 6 org makan)"
"Eh kita berdua je... tu byk sgt..."
Muncungkan mulut...................
"Oklah amiklah yang Maggi tu"


HAHAHHAHAHAHA.






Aku adalah manusia yang tak suka bila benda kurang, biar banyak/lebih takpe. Tapi kadang2 tu cam membazir sebenarnya huhu. Lepas tu petang tu Wan dh kenyang makan cucur bilis, malam tu kami tgk movie sampai kul 11... Baru aku masak.. Kesudahannya memang takde nasi goreng kampung nak berbilis bagai... Aku letak fishball dgn telur je.. tapi still sedap... KOT, aku kan tak makan nasi so aku tak berapa nak ingat nasi goreng kampung tu letak apa HOHO...



So kesimpulannya, weekend tu...



BREAKFAST

Aku goreng keropok lekor. (Ok ni bukan masak sangat lah)


LUNCH

Ikan pari berlada (ni Mama masak malam sebelumnya)
Telur Dadar (Ni aku masak) HAHAHHA
Air Sirap (Ni aku buat OK like buat sirap.. bukan bancuh sirap poyo kan)


TEA TIME

Cucur bilis (Ni aku masak)
Kopi Ais (Ni aku bancuh)


DINNER
 
Nasi goreng entah apa lah (Ni aku masak)




Aku harap selalu lah aku dapat peluang nak masak. Sebab bila tgk Wan makan jd seronok. Yang cucur bilis tu banyak gila dia makan... :')


Kbai.








Wednesday, October 8, 2014

Apa Apa aje



SALAM!!!



Sejak kawin ni, jadual aku penuh semacam. Yelah sebab dlu ikut jadual aku je, skrg dah campur dengan jadual Wan.. YA AMPUN... fenin kadang2 nak masukkan plan2. And kebiasaanya, kitaorg memang utamakan family dulu. Memang takde sangat lah masa kami berdua-duaan kecuali dlm bilik HOHOHorlicks...




Lepak dengan kawan2 hari kerja.



Last 2 weeks, kami berniaga dekat The Curve, sambutan hari Sabtu okay. Hari Ahad kurang sikit. Orang berehat kat rumah KOT. hahha..



 Menjahit di tepi longkang.. Paisley mmg handmade.. 
Keje aku jaga QC and jahit menjahit.. Biasa lah aku kan pandai buat kerja2 perempuan ni PUIH...



 
 Suami yang selalu membantu..



 Petang tu Wan bawak anak sedara dia, maka upah lah ni.. Happy dia. hehe.


 
 Menumpang lepak tak memasal.. HAHAHHA..



Esok nya patut berniaga lagi, tapi aku p wedding dulu.. Anak makcik aku dekat Bukit Jelutong. Masa tengah wedding tu, Wan dapat berita pakcik dia meninggal... Maka kami pun berlari ke Shah Alam.. Sampai malam kul 11.... terus p Selayang celebrate birthday anak sedara Wan..Sampai kul 1 pagi... Ha kau pack takkkk mcm nak tercabut badan aku wiken hrtu..






 Wiken ni plak, kami dok umah je sbb penat.. Lagipun kan raya haji.. So kami cuma ulang alik Klang-Ampang jelah.. Makan mcm2 hehe...


Sampai umah Klang... Aish ada...



 Kesian budak comel ni duduk rumah je.. hehe.. 



 Maka kami bawak Aish jalan jalan..


HAHAHAHHAHA muka blur gila... Tapi yang paling best... Aku dah launch kedai online terbaru aku.  @theshophaven . 


Thank you Encik Wan sbg penyokong tegar saya. MUAH!!!


Thank you Family and friends.


Thank you En Hafiz sebagai rakan kongsi.. Payah ekk nak cari nama.. Ketandusan idea aku. Kedai ni kecik2 je dulu sebab modal pun kecil. HAHAH takpe belajar dari bawah =D








FOLLOW OK. Kbai.


#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...