Posts

Showing posts from 2014

"Yang.. tolong buat air"

Image
SALAM


Ada satu hari tu, kawan Wan datang rumah sebab tolong Wan bersihkan kereta, cermin dia pecah.... Pastu dia ckp kat aku,"Yang... tolong buat air" OK trettttttttttttttttttttttttttttttttttttt! Selalu kalau part2 mcmni Mama dah sediakan siap2 nak bg tetamu makan apa. Tapi haritu aku blur giler. Sebab Mama and Baba balik Johor. So tinggal aku, Wan dengan Yaya je. krikk krrikkk.


Aku pun melilau lah cari apa yang boleh di bg pd tetamu. So... ini yang aku jumpa....






HAHAHHAHAHHAHAHA. Ok what.. sedap ok Famous Amos tu... meletop!!! Tapi Wan tak tegur pape pun... so oklah kan.. hahahhahaha.. Aku sebenarnya memang bangang sket buat air bancuh... bukan bangang... tak reti sebab dari kecik mmg Mama letak 3 in 1 je kat rumah. kekekke.. Tapi Wan kata aku buat air kopi sedap... yeeee kopi 3 in 1... but ada rahsia nya okkk.. 


Resipi Kopi Old Town Sedap Meletop Suami Melekat

1 peket Old Town White Coffee (Original/Hazelnut/sukati kau la kan) 200ml Fresh Milk Ais (kena pandai agak2) 50ml…

Happy Birthday Mama 54

Image
SALAM!!!


Dear Mama,

Happy Birthday 54 :)




Sayang sangat dekat Mama. Rasanya tak boleh balas jasa Mama, but Angah akan cuba sehabis baik. Mudah-mudahan. Semoga Mama panjang umur, murah rezeki, sentiasa tersenyum dan membahagiakan org lain, berjaya dalam kerjaya dan segala yang baik... Amin...


Cepat lah New Year! Nak bercuti hehehe. Kbai.

World Cup 2014

Image
SALAM!!!



HAHHAHAHAHA ni gambar zaman batu giler... Masa world cup tahun ni. Eh tahun ni ke?? Aku pun lupa... So office ada suruh pakai jersey bola... Di sebabkan aku takde maka nya aku rembat jek Wan punya... nasib muat.. HAHAHHAA...


Ni jersey apatah aku pun lupa... tp oklah buat mcmni kan... ada aktiviti lah jugak...















Thank you eksyenzzz!!! Siapa eh menang World Cup? BAHHAHAHA. FAIL! kbai.

Kegilaan

Image
SALAM!!!!


Nampaknya..... perangai online shopping ni takleh di kawal..... ni untuk dua minggu je ni..... Kira every week ada parcel...



ni baju kot....



ni tudung yg takyah gosok BAHHAHAHAH


I kenot tahan....................


Hantar lah saya ke pusat pemulihan.... kbai


Percutian Bajet ke Johor Bahru

Image
SALAM!!!!


Johor Bahru. Ni tempat kami pergi bulan lepas. Pergi ramai2 acah acah rombongan cik kiah. Tujuan utama nak pergi wedding Nasir and Kysha. Tapi biasalah melayu kan... sambil2 tu mesti nak jalan2 gak and antara kami pun banyak yang tak pernah pergi lagi JB ni... kekekeke.. aku pernah masa kecik2 dlu tapi haruslah dah tak ingat dah... Jangan nak bagus sgt ingatan ekkkkk


Perancangan nak p JB ni lama dah kami plan. Aku bertanggung jawab untuk cari rumah homestay... Yela kan.. nak duduk hotel ramai2 tu.. baik dok homestay lagi best.. Meriah sikit. hehe. So cari punya cari aku jumpa satu homestay yang sesuai dgn kami. Dekat Taman Perling. Ya Ampun best gila okayy homestay ni... 










Features and facilities: - Fully furnished
- 5 bedrooms with air conds (6 queen beds + 4 single beds)
- 5 bathrooms with water heaters
- Living hall: Sofa set with TV
- Kitchen: Gas stove and fridge
- Dining room: Cooking utilities, dining sets and dining table
- Parking for 5 cars


Memang heaven gila. Sinc…

Happy 27th Birthday AJ

Image
SALAM!!!


Alhamdulillah hari ni genap umur saya 27 tahun.. Gila laaa lagi 3 tahun dah nak 3 series. HAHHAHA. Tapi still rasa mcm 23 hahaha verangan sangat kau kan. Seperti tahun2 sebelumnya, aku ni bukan jenis makan kek sgt so kalau tak potong kek pun takpe. Yang penting hadiah.. HAHAHHAHA #taklehblahpompuanni


So smlm tak expect pun si budak Yaya ni nak beli cake cinonet ni.. So layankan dia HAHAHA. Tapi sedap cake nya hehhee.. Thanks you guysss.... So tahun ni, aku rasa mcm nak start bg Mama hadiah setiap kali birthday aku sebagai tanda penghargaan. Memang selalu pun bg hadiah if takde pape occasion pun tapi saje je bila birthday nak bagi. hehehehe. Membayangkan pengorbanan mama sehingga terkoyak lol. 


Bila dah kawen, ko akan hargai parents kau lebih. Ke aku je rasa mcmni? Tp entah aku cpt sayu sejak kawen ni kalau teringat parents. Memang jenis sayu yang air mata mengalir tetbe.. Sobs sobs...Sebenarnya ko mmg ciwek kan Amni.... Sikit2 nangis...  Tahun ni first time celebrate birthda…

Maggie Goreng Apa Apa jelah

Image
SALAM!!!


Tajuk tah pape ekk. Carrot jekk.. ni sebenarnya masa aku WFH hari tu.. Wan pesan, lunch nnt makan lah kat luar... Tapi dah bila waktu lunch tu YA ALLAH malas giler nak keluar. Paham2 jela kan nak kena tukar baju, pakai tudung, tu semua kene ada semangat dan usaha yang jitu hokay! Akak tak mampu. So masak jelah...............


Seperti yang sedia maklum, aku mmg jarang masak, tp setakat nak goreng2 cmni tahu lah kan... So selongkar jela apa yang ada kat dapur tu... Maka terjadilah makanan ini. 


Nama resipi : Maggie goreng apa apa jelah

Bahan bahan

Maggie ofkos tak kira perasa apa Bawang merah Garam Cili padi ikut tahap kepedasan Telur Mixed Vege

Cara masak (bajet mcm susah sgt jek kan)


1. Panaskan kuali (sorry takde gambar... halahh panaskan kuali pun nak gambar kerr)



2. Masukkan bawang dan cili padi goreng sehingga bau naik (giteww) Masukkan garam...



3. Masukkan mixed vege. godek2..



4. Dah letih godek, masukkan megi yang dh direbus dan di siram air panas sebyk 3 kali.. Konon n…

Keropok Lekor

SALAM!!!


Keropok lekor sedapkan??? Sedap tahap yg boleh makan berketul2. Makan goreng.. makan rebus.. semua lah.. dah basi pun aku makan gak... Cinta sungguh aku terhadap keropok lekor. Kalau ada dpn mata aku memang jd gila wey npk kopok. Memang aku sorang kena makan rm 2. 



Wan mcm biasa dia selalu belikan aku kopok. Kalau balik kerja, kadang-kadang dia beli and mesti rm 2. Baguslah dia tahu bini dia kuat makan.... So td lps balik kerja, aku masuk kereta...



"Eh makanlah aku belikan kau keropok lekor" "Cuba ckp elok2 sikit boleh tak?"  "Awak... silakan makan keropok ini..." HAHAHAHHA



Aku saje je usik dia, kitaorg kdg2 mmg biasa panggil aku-kau. HAHAHA. Time romantik, romantik lah kan :) kbai..

IBM Manager's Choice Award

Image
SALAM!!!


Tajuk entry mcm ala ala feeling Award besar2 lah kan... padahal.... takat IBM jekkkk... Tak kisah lah kaan... asalkan ada LOL. Aku sebenarnya tak expect pun nak dapat sbb mcm krik krikk gila ;


1) Aku baru join team tu tak sampai 6 bulan 2) Manager yg bagi award tu adalah seorang manusia yang langsung   tak pernah ckp dgn aku. Cakap as in borak2 lah. 3) Manager kerek BAHHAHAHA



Mati lah kalau dia baca ni... tapi baguslah at least dia recognized kerja aku. Hehehe.. 







Kepada yang tak tahu aku kerja apa, selain dari blogging dan berniaga online. Aku kerja as an Analyst (Compensation and Benefits)  dekat IBM. IBM tu lokasi dia kat Cyberjaya. Mainly kerja aku handle gaji orang, medical benefits, pencen segala gala yang berkaitan dengan duit. 



Aku selalu ingat pesan Mama, kerja kena ikhlas dan jujur. Biar lah orang kipas kipas ke, kita tak payah buat mcmtu. Allah tahu apa kita buat. Bak kata Bekas Team Lead aku  "your works speak for itself"



Ini adalah salah satu penguat s…

Organic Lacto-Fiber best ke

Image
SALAM!!!!


Organic Lacto-Fiber? Amenda ni? Mesti korang ingat produk kecantikkan kan? Anda salah! Sebelum aku berbicara lebih lagi... Aku just nak cakap benda ni best. Aku tatau lah kalau ko seorang yg senang berak, mungkin ko rasa benda ni biasa2 je tapi bagi orang yang macam aku benda ni sangat best. NIKMAT SUNGGUH BERAK ITU. Maaf, saya terguna perkataan kurang sopan.


Tapi itu lah hakikatnya. Dlu aku masa belajar, payah gila berak. Kalau makan nasi je, memang tak berak, duduklah jamban tu seribu tahun lagi.... Sia sia jerrr. Ada sekali tu masa puasa YA AMPUN, sebulan aku tak berak sebab aku tak tahan puasa tak makan nasi. Kalau tak berak, ko akan rasa badan ko tak sedap tau, mcm berangin pastu nak muntah, pening kepala.. haihh segala yang tak best lah pendek kata



Benda tu berlarutan selama beberapa tahun..... tapi tu pun lepas aku stop makan nasi, seminggu dua kali tu dah satu kebahagiaan bagi aku LOL. Memang tensi gila... Sampai tahap lecturer aku panggil aku  FULL OF SHIT. HAHAHAHHA.…

Tanda tanda Anda Tertekan

Image
SALAM!!!

Tajuk di atas mungkin ada kaitan dengan aku, mungkin dengan korang... well... siapa yang tak pernah stress dan tertekan kan? Ada org boleh handle tekanan dengan baik, ada orang tak. Ada jugak orang kadang-kadang tak sedar pun yang dia stress. Yang ni memang bahaya. Macam bahaya bila Amni baru dapat gaji pastu dia terus online shopping. Bahaya bahaya.


Stress/depress ni boleh berpunca dari pelbagai sebab. Contoh kalau aku, aku stress bila orang asyik tanya aku bila nak pregnant. Ada orang stress duit takde, keje takde dan lain lain. Ahh mcm mcm lahhh semua stress... lakk tak masal ekk..


Antara tanda2 korang tengah depress :


Pernah tak selalu korang tiba tiba nangis tanpa sebab. Kalau sekali sekala tu mungkin lah takpe. Tapi kalau kerap sangat.. tu mungkin tanda2 korang tengah depress. Korang maybe try utk tak nangis tp sometimes korang tak boleh control... 



So macam biasa lah, contoh guna diri penulis... Aku pernah dlu beberapa tahun lepas, masa tu baru lepas clash yang paling…

Bila asyik ke toilet.....

Image
SALAM!!!


Bila cakap melabur mesti org skrg dah faham kan... Bukan yg melabur bursa saham tu okay ni melabur yg plup plup.. HAHAHA... Aku dlu ada masalah nk buang air besar sbb perut aku payah digest makanan yang complex. Skrg oklah, tapi bila dah selalu sangat pedih la plak khennn... Tapi dia bukan cirit.. ehh boleh ek discuss pasal bentuk plak.. HAHA. So kat sini ada beberapa jenis makanan yang mmg mengundang kekerapan korang pergi ke toilet... 


Firstly, kena alert, cuba amik perhatian sikit dengan benda2 yang korang makan.. 



Benda paling aku sensitive sekali ialah susu. Minum susu je aku akan buang air besar. So bila dah asyik buang air besar, aku kne stop minum susu, mcmtu lah... Ada yang kata aku lactose Intolerance... Kalau aku minum susu Anlene, memang lpstu pening and muntah2.. Kalau rasa takleh minum susu, minum susu soya pun okay...




Ada sesetengah orang, makan certain sayur perut berangin... Biasa nya sayur yang tinggi serat mcm brokoli, kobis, kobis hijau, karot dan lain lai…

That Feeling.....

SALAM!!!!!



Tajuk entry mcm tajuk clash dgn bf je HAHHAA. Dah kawen mmg takde makna nya nak clash, gaduh2 watpe satg tidur sama gak.. Buang masa uolsss... Sebenarnya tajuk ni mcm sedih, eh bukan macam... memang sedih pun......huhu



 Pertama kali aku rasa sebak mcmni, sebab bulan ni jugak aku pergi berurut semua. So rasa mcm usaha tu dah lebih, tapi mungkin belum cukup....  Memula tak lah nak nangis, tapi bila peluk Wan... haaaa memang mengalir lah.... Mood
October 21, 2014 01:46 am
You reported feeling frustrated, sad. Frustration is normal - there's only about a 20% chance of getting pregnant in any given cycle, so it might take a few before you see a positive result.

"Jangan sedih... Kita try lagi..."
*air mata mengalir*
"Kesat air mata tu, I sayang you"
Wan peluk kuat kuat.....




 YA ALLAH terima kasih bg suami yang baik mcmni.. Sebak... Kalau nak di ikutkan memang aku yg lg nampak sedih.. Wan dia rileks je, sebab dia kata rezeki ni ALLAH bg sama rata. Kalau kau …

Perencah Ikan Bilis

Image
SALAM!!!

Seperti yang semua org sedia tahu, aku lepas kawin duduk rumah parents aku and in laws aku lagi. Means kitaorg take turns. So sekejap Klang, sekejap Ampang. Aku happy je, mcm dah biasa. Mana2 pun rasa mcm kat rumah sendiri. (MUKA TAK TAHU MALU KAN)


Disebabkan aku dok dgn parents aku, aku memang jarang masak, yelah aku balik kerja pukul 8, 9, or sometimes kul 12 pun ada if Wan ada breakdown. So nak masak tu memang sesuatu yang mustahil bin ajaib. Ni aku ckp psl weekdays ok. Kalau weekend mama aku takde, aku lah yang masak. So last week, parents aku pergi Penang, sah2 lah aku kena masak. HUHU..


Yang best nya, aku memang excited lah setiap kali nak masak. Lepas tu aku ajak Wan pergi tesco. Wan tanya nak masak apa. Aku cakap masak nasi goreng. Pastu dia kata, masak nasi goreng kampung lah... Nasi goreng kampung ada ikan bilis crunchy... Aku cam OK.. boleh sajerrr... Pastu p lah kat tpt perencah nasi goreng. Being me, aku malas nak fikir, kalau nak beli tu, aku beli je semua. Aku…

Apa Apa aje

Image
SALAM!!!


Sejak kawin ni, jadual aku penuh semacam. Yelah sebab dlu ikut jadual aku je, skrg dah campur dengan jadual Wan.. YA AMPUN... fenin kadang2 nak masukkan plan2. And kebiasaanya, kitaorg memang utamakan family dulu. Memang takde sangat lah masa kami berdua-duaan kecuali dlm bilik HOHOHorlicks...



Lepak dengan kawan2 hari kerja.


Last 2 weeks, kami berniaga dekat The Curve, sambutan hari Sabtu okay. Hari Ahad kurang sikit. Orang berehat kat rumah KOT. hahha..


 Menjahit di tepi longkang.. Paisley mmg handmade..  Keje aku jaga QC and jahit menjahit.. Biasa lah aku kan pandai buat kerja2 perempuan ni PUIH...


 Suami yang selalu membantu..


 Petang tu Wan bawak anak sedara dia, maka upah lah ni.. Happy dia. hehe.

 Menumpang lepak tak memasal.. HAHAHHA..


Esok nya patut berniaga lagi, tapi aku p wedding dulu.. Anak makcik aku dekat Bukit Jelutong. Masa tengah wedding tu, Wan dapat berita pakcik dia meninggal... Maka kami pun berlari ke Shah Alam.. Sampai malam kul 11.... terus p Selayan…