TIPS 6 : menukar tayar kereta (amni style)



SALAM!!



hmmm (berdehem dulu) sila jangan tertipu. amni style bukan bermakna amni yang tukar tayar kereta. apani apani rosaklah kuku yang dah di kilatkan guna lemon. hehe. oklah, mari aku ajar cara senang tukar tayar kereta.

perkara ini terjadi di sebabkan tayar kereta emy pancit masa kitaorg nak gi job fair siang td. dugaannnnnnnn. ok mari aku ajar. aku bet mmg ramai pompuan tatau. termasuk ah aku. mmg nangis call baba jelah kalau benda ni jadi. tapi sekarang? tidak lagi. oh yeah.

ok, tadi emy dapat tahu tayar dia pancit bila, jalan kat jalan rata, tapi ada bunyi mcm jln kat line kuning yang banyak2 selalu depan sekolah, supaya kita slow tu. tahu tak bunyi dia cemana? ok kalau tatau dah, diam je.

jom mula!


1. bila tayar pancit, jangan panik. rileks je buat cam biasa. "eh tayar, ko pancit ke? aku mmg suka tayar pancit-pancit2 ni" . parking kat tempat selamat. dan keluarkan brg2 yg nak di gunakan seperti besi yg nak angkat kereta tu. apatah. tatau. ala kat bonet ada.



2. mula kan kerja-kerja menaik kan kereta. ok, kita kena naik kan kereta sebab kita nak tukar tayar yg pancit tu. so kena tanggalkan dia ya.



3. ok, angkat sampai tahap senang nak tanggalkan dia eh. contohnya seperti ini. nak naikkan ni pun satu hal. harap bersabar eh. pusingkan benda alah tu.




4. kemudian. duduk jap, rehat. lihat pemandangan. (ni kalau tanak buat pun takpe) tapi awan tu cam biri biri.



5. lepas tu amik gambar sendiri sambil hiburkan si penukar tayar tadi. sbb confirm dia stress. kau ingat tak penat tgh2 panas kena tukar tayar.



6. ok, berbalik pada tayar. banyak sgt iklan, ok, lepas tu bukak benda skru yg ada 4 tu. supaya tayar boleh tanggal. ni mmg nampak payah. guna sepenuh tenaga ya, kalau nk gi beli 100 plus dulu pun takpe. penambah tenaga. igt ajinomoto je ke penambah perisa. *tetbe*



7. lepas dah tanggal skru tu, tanggalkan lah tayar yang pancit tu.



8. pastu masukkan tayar spare. (kalau myvi punya cam tayar basikal je. hampesssss)



9. SIAP! senang kan. ok lepas dah siap, kena lah kemas balik brg2 tadi, jangan buang sampah merata-rata ya. dbkl banyak kerja lain nak buat.



10. ucapkan kata-kata semangat, "wah hebatnya awak pandai tukar tayar. saya tak". kemudian, bagi lah air kat si penukar tayar tu tadi. hargai dia. (ni pun nak kena ajar ke?)


dan akhir sekali, step number 11, naik ahh balik kereta yang dah okay tu dang!


p/s : lelaki yang tukar tayar tu lah emy. bukan bangla, nepal mahupun orang asli. sekian.

Comments

  1. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali Tahi Anda

My Journey With Nutox

5 Tanda Kulit Sensitif