Sunday, January 30, 2011

melaut




laut? ocean? besarkan? maksud aku saiz dia. HAHAHA.

melautnya sayang aku. :')

tolong bagi saya sedetik lebih ya. terima kasih.

Sunday, January 23, 2011

Harapan (1)


SALAM!!


aku rasa hidup aku senang. cam tak banyak masalah sangat. family happy sangat. kawan2 pun happy. study happy. ekonomi keluarga happy. kesimpulan nya semua senang kecuali satu. my love life. kalau nak kata bab ni memang what i can say, "complicated is my middle name" (poyo gila) HAHAHA.

aku selalu jealous bila tengok kawan2 yang boleh stay dengan bf bertahun-tahun. selalu cam terfikir. cemana diaorg boleh tahan. musykil gilaaaaaaaaaaaaa. HAHAHA.

harapan aku, satu je, one day, aku dengan someone yang betul2 sayang aku. and nak jaga aku sampai aku kerepot. BWAHAHAHA.




seeeee gambar ni..sweet sangattttt.. *berdoa*

Friday, January 21, 2011

Harijadi keluarga


bulan january adalah bulan ahli keluarga paling banyak birthday. along 19 jan. yaya 21 jan. ok, lebih dr satu tu kira banyaklah. hehe. aku memang dah plan nak belikan hadiah untuk dua org tersayang ni..tapi....malangnya aku berhenti kerja lebih awal dr yang di sangka. ohhh.. ni namanya bukan rezeki..huhhu..

tapi, nnt dah dapat kerja, pasti akan ku belikan hadiah untuk mereka. hanya ucapan je yang mampu aku berikan setakat ni. ohhhhh.... apakan daya.. (mintak simpati)

masa birthday along hari tu dia belanja tgk wayang..cete kurafat..ya ampun....seramnyaaaaaa..aku rasa membazir gila aku g tgk. sbb aku tak tgk sgt pun..wakakaka. banyak bercakap dgn yaya. memekik, menjerit, makan tanpa henti..hahahaha. tapi mmg best lah cete tu. berbaloi..


selamat hari jadi buat along and yaya. semoga korang panjang umur. murah rezeki. cepat kawin (ni untuk along je, yaya jangan gatal sangat) HAHAHA. semoga yaya berjaya mengahwini muiz (tetbe) dan berjaya dlm pelajaran. aku sayang korang gila babeng walaupun aku kuat membebel dan suka buat lawak bangang. bye. XOXO.

Monday, January 17, 2011

Persiapan oh persiapan


SALAM!!!



persiapan boleh di katakan dlm byk cara. (cam salah je ayat bm ni) ala bolehla tu. kira ada persiapan perkahwinan, pertunangan, pernikahan, peyatuan, kenduri..bla bla bla bla (mls nk tulis panjang2) HAHAHA.
ok, sebenarnya abg aku nk bertunang. di sbb kan abg aku anak 1st, so cam excited. eh nk beli tu. eh nk beli ni, eh eh eh banyak gila nk beli. sampai aku ckp, eh benda ni bukan bg masa kawen ke? eh eh.. HAHAHA. aku tak pernah bertunang so tatau.

so weekend hari tu, aku pun g lah dgn mama, along and nana. beli barang2 mana yg tak siap lagi. ceh padahal nk beli tudung je. siap sampai ke kl. punya lah excited. round2 sampai ber jam-jam. tabah betul.. aku sebagai pengikut setia persiapan mesti kne sentiasa ada. HAHA. sbb aku rasa, pendapat aku paling berkesan kat telinga mak aku. WAKAKA. sbb taste kitaorg sama. nk beli baju utk sape2 pun mesti mak aku kata, "ni ok ngah?" "kalau yg ni sesuai utk sapa?" hehe. kalau aku kata TAK, maka tak lah ia. HAHAHAHA. terus pilih yg lain.

samalah apa yg terjadi hari tu. mcm2 jenis tudung bawal ni rupanya. kerawang ya ampun da mcm tempat labah-labah dah aku tgk. sampai jd berat aku rasa tudung tu. pastu ada yg batu besar2 da mcm batu sungai pun ada. sumpah geli aku tgk.. pastu ada plak yg cam besi2 berjurai2..ni apa punya designer ni..plslaa bg design tu simple and eksklusif..br lah si pemakai nampak elegan..ni tak..adoi..

tp, aku tatau lah kalau ada org suka tudung2 serabot cam tu, tp bg aku yg simple ni mmg taklah. pakai selendang pun kosong je..and mak aku nk pakai pun aku tak bg. HAHAHA. samalah tdung utk hantaran abg aku tu. kitaorg pilih yang sweet and simple je. tak over. harap2 kak ina suka. hehe.

and pastu g beli barang2 sampingan. pun simple gak. simple tu penting. sbb kdg2 benda serabot2 ni nampak cam benda tu murah. like seriously. kalau tgk org dressing pun, yang kemain dressing pakai berlapis2 tu semua ntah pape. kalau terlalu mix and match pun tak elok gak. kalau perasan org2 kaya dress up, sgt simple. just khakis and t-shirt. and nampak sgt elegant. and kalau wedding card pun, card org kaya simple je. benda yg penting je ada. aku cukup tak gemar card2 yg letak gambar2 tu..adoi..ni pendapat aku lah..(apasal kemain nk menekankan ke-simple-an ni amni) HAHAHAHA.

ok, sambung balik cerita, pastu cam biasa lah, bila dah kuar shopping, mestilah TER-shopping sekali untuk benda lain..eh eh nk beli tu..ayat standard, " da alang-alang pergi ni, beli je sekali" HAHAHHAHAHA. aku pun samala, kalau keluar umah je mesti nk beli barang, mungkin sebab tu aku selalu menahan diri aku dari kuar umah..sama la apa yg berlaku hari tu, aku telah membeli 3 tudung sekali..tapi cam takpe je..sebab tdung2 aku murah je..beli 18 pun takpe..
pas dah beli2 tu kami pun ke sogo untuk beli sugar toast yang sedap ya ampunnnnn..sedapnyaaaaaaaaaaa...entry sblm ni dah kata pasal sugar toast..

ok, ni gambar, mari mari..


tukang pegang barang.


kesayangan ku,

mak aku kata, apalah warna2 camni yg kau beli. tp, aku mmg suka kaler2 camni.

ok, kat sini maybe blh nampak perbezaan kaler dia..ohhhh sungguh jatuh hati..

dari, sisi tepi..(cam berubah je warna tudung tu kalau ambil dr tepi)



angkatan tentera.

tabah tunggu nk lintas jalan.

ewahhhh mari lintasssss...


dan, yang paling bestttt!!! SUGAR TOAST!!!

bahagia :D

Tuesday, January 11, 2011

Bontot ice-cream




sebelum mulakan entry kena letak gambar tak berkaitan dulu.BWAHAHAH.eh jap, adalah kaitan...ni gambar masa darjah 6..gemuknyaaa ohhhh..cam nk mintak pelempang muka..

tapi kenapa tajuk entry cam takde kena mengena? ada...sila sabar amni..dulu masa aku skola rendah, aku suka makan makanan ringan atau dlm BI nya junk food..antara makanan ringan nya ialah keropok MIMI, keropok durian, spicy stick(yg plestik merah tu) ada gak perisa cokelat.. pastu asam2..(patut blaja tak pandai,kecik2 dah kuat mkn asam) then chewing gum yg boleh buat belon..pastu tora deng dang, pastu pastu...ok dahlah tu nampak sgt kuat makan..HUAHUAHHUA.

tapi dlm byk2 mknn tu, yg paling suka mestilah ice cream. selalu pakcik ice cream tunggu depan skola agama..dgn membunyikan loceng ching ching..ice cream2..lalu budak2 yg belum baligh cm aku pun sng terpengaruh..hahahha..

tapi, apa yg aku nak share ialah, dulu kalau makan ice cream ada org pernah kata kat aku. aku tak ingat sape, mungkin kawan..mungkin parents..mungkin ustazah..mungkin sapa2 lah..tatau..hahaha..pesanan nya ialah, kalau makan ice cream, bontot ice cream tu mesti kena buang jgn makan..sebab cina letak TAIK HIDUNG kat hujung bontot ice cream tu...WAKAKAKKAKA...motiffffff....aku pun terpengaruh dengan benda tu smp sekarang....di ulangi, SEKARANG!!! umur dah 23 tahun..hahaha.

kalau makan ice cream mesti buang bontot dia..tak kira lah ice cream apa yg aku makan...mahal ke murah..mesti aku buang...and itu gak yg aku bgtahu kat budak2 kecik..ahhaha..budak kecik senang terpengaruh..so bek bgtahu supaya diaorg buang.manalah tahu ntah2 mmg ada taik hidung...euwwwwwww...patut sedap(tetbe)

ok,kalau tinggal banyak ni, boleh makan lg eh..lagipun ni ice cream MCD...jangan membazir..sedap ni..WAKAKKA.


ok, kalau dah tinggal banyak ni..aku akan buang..hehehe..


pastu lg benda pasal ice cream ching-ching yg best ialah kalau pakcik ice cream nk sejukkan ice cream dia..dia akan guna sejenis air batu, di namakan ais kering..

definisi ais kering : merupakan sejenis ejen penyejuk yang banyak digunakan dalam industri makanan. Ia telah meluas digunakan di negara maju di Eropah atau benua Amerika. Ia adalah sejenis bahan penyejuk secara amnya digunakan untuk mengekalkan kesegaran ikan atau mayat manusia.Ais kering diperbuat dari karbon dioksida yang dimampatkan menjadi pepejal berbentuk bungkah seperti batu bata. Suhunya adalah -80 darjah Celcius di bawah paras beku. Untuk mendapatkan kesan maksimum dari penggunaan bahan ini, bekas yang digunakan mesti kedap udara. Apabila bahan ini dibiar tanpa bekasnya, ia akan bertukar menjadi gas dan hilang begitu sahaja.(sumber Wikipedia)

ok, bab mengekalkan kesegaran mayat aku pun br tahu. gila seram.. ok selalu ais ni kitaorg selalu berebut.. sbb nk baling dlm parit depan sekolah agama..wakakaka..pastu jd cam berasap2..semua kagum...weh tgk tu..tgk..ada asap dr air..(-_-) gila takleh blah aku masa kecik-kecik..WAKAKAKA...



ok, ni lah ais kering tu..coooooollll kannn???

Saturday, January 8, 2011

Kadang-kadang


kadang-kadang
aku rasa aku ok,
kadang-kadang aku rasa aku kuat,
kadang-kadang aku rasa aku dah bergerak even selangkah pun,
kadang-kadang aku rasa aku boleh terima semua ni,
tabah.

tapi sebanyak mana kadang-kadang pun,
kadang-kadang aku rasa aku tak ok,
kadang-kadang aku rasa aku tak kuat pun,
kadang-kadang aku rasa aku tak pernah bergerak,
masih disitu, tak berganjak walau setapak,
and even worse kadang-kadang aku rasa benda ni mcm bukan reality.

kadang-kadang aku rasa nk putar masa,
nak make things better,
nak buat lebih baik,
mungkin kesudahannya tak macamni,
mungkin lebih baik.
siapa tahu?

tapi,
kadang-kadang aku fikir mungkin ini yang terbaik,
setiap benda ada hikmah.
tapi,
entahlah.
masa depan, ALLAH je yang tahu.

kadang-kadang aku rasa penat,
penat sangat,
tapi kadang-kadang sepenat mana pun,
aku tetap tak nak give up,
tetap nk cuba,
tapi kadang-kadang kita kena give up,
mengalah tak semestinya kalah.

kadang-kadang aku tertanya,
kenapa susah?
aku lemah?
mungkin.
soal hati. susah nak describe.
aku harap masa boleh tolong.
tolong ya, wahai masa.
aku harap sangat-sangat.

kadang-kadang aku tak tahu apa yang aku cari,
semua kelam,
takde bayang,
takde petunjuk,
mungkin belum masanya,
mungkin.

hope for the best, prepare for the worst. AMIN :)


Working life



semalam. 7 January 2011. adalah hari terakhir aku bekerja. wakakaka. cam main2 plak aku ni. nk kerja, kerja, tanak kerja resign. ehhee. apapun sbb2 aku tinggalkan company ni sangat kukuh bg aku. i dnt care if m jobless, asalkan aku tak keje cmtu lagi..

ramai org tanya aku, apasal resign..br 4 hari keje..bla bla bla..anak manja..gedik..memilih...tak tahan penat..haaa semua tu aku dgr dr org..tapi, ada aku kesah????

aku mmg tak suka penat. sbb aku ni bukan sihat sgt pun. tapi sbb aku resign bukan lah sebab aku tak tahan penat..aku tahan2 kan gak lah..walaupun balik hari2 lambat..asal malam je badan panas..hahaha. mcm2..

dulu, aku selalu cam memperlekehkan apa yg mama cakap, mama kata jadi cikgu. senang. penat kurang..ada masa free...ehhhhh tapi aku tak, kerek, berlagak..nk jadi wanita berkarier KONON-nya.. pastu bila dah rasa sendiri...haaaa..amik kau amik..

pengajaran yg aku dapat dr bekerja selama 4 hari ialah, bukan
DUIT yang aku kejar rupanya..aku lebih mementingkan FAMILY... MASA DENGAN FAMILY... yang lebih aku pentingkan..buat apa duit banyak2..tapi balik kul 10 malam..takde masa dengan family..keje stress..badan sakit...takpelah, biar duit aku sederhana je..aku tak kisah..asalkan hati aku senang... di ulangi aku berhenti kerja bukan ni sebab utama nya..sebab nya lain..ehhehe..ni sampingan je..

sekarang dah kena batang hidung sendiri, baru lah rasa.. ALHAMDULILLAH aku tak amik masa yang lama utk sedar apa sebenarnya aku nak dalam hidup aku..Syukur sangat..

apa yg aku dpt selama 4 hari tu akan aku ingat dan jadikan pengajaran di kemudian hari..oh ya, aku dapat T-shirt celcom FREEEEEEEE..tu je..dgn gaji lah keje 4 hari dpt next week...wakakaka..



kerja kat company lama tu ada gaklah kenangan manis..manis ke?? hahaha.best2 sbb jumpa banyak orang.. thanks bos and my team.. :)
ok, skrg cari kerja lagi..saya nk jadi CIKGU! :D

Sunday, January 2, 2011

Kerja. working. kerjanun.



esok. 3 january 2011. aku start kerja. perasaan aku bercampur baur (poyo gila cam nk kawen je) sebenarnya aku malasssssss teramat.. hidung sumbatt. kepala pening. adoiii..kerja sampai kul 7 mlm plak... tabah lah amni oiiii..

harap aku bgn esok dgn penuh semangat.. nk pakai baju baru yg sbnarnya terlebih excited..dan menjadi seorang dewasa. chewah.. membanting tulang 4 kerat mencari rezeki halalan toyibban.. ehehe..

ok dah jom tido.. mari mari.. may ALLAH bless me always in my job world. amin :))



muka bersemangat nk kerja.. ohh semangat nyaaa..WAKAKAKA.cam mintak pelempang adalah.


Rithuan's Big 3-0

SALAM Tahun ni adalah tahun sendat untuk kitaorg hahaha sbb yela makin kita berusia, komitmen makin tambah. Tapi tak bermakna ben...