Monday, June 10, 2013

Part 3 : RS & AJ



SALAM!!!


Wahh wahh Part 3. Bajet macam ada segmen khas dlm TV ek. HAHAHAHA. So Part 3 aku nak kupas 2 benda.


1 ) Cincin
2) Merisik


Aku ni part kawen memang fail, Wan lagi pandai dari aku. Kitaorg rancang nak tengok je cincin, nak survey2. Lupa lak bila beli cincin ni, tapi last month lah. Cerita nya begini, ada satu hari tu kitaorg pun keluarlah, masa Wan masuk kereta dia pegang satu plastik bag padini, pastu macam sorok2, aku dah cam pehal mamat ni. 



Aku tanya dia, "Amenda dalam plastik tu?" Biasa lah aku kan ada darah2 penyiasat yang mengalir, so perasaan ingin tahu aku lebih dari manusia biasa. Eceh.. tapi Wan kata takde pape. Oklah... aku diam... Pastu stop kat Petronas, dia nak beli rokok. Pastu dia amik balik plastik tu dr tempat duduk belakang, pastu dia cam kuarkan something, pastu dia pass kat aku plastik tu... "Simpan simpan.. letak dalam sikit" . Pastu aku, "Amenda ni...." Aku nak bukak, tapi Wan tak bagi. Pastu aku diam lagi.......



Bila dah sampai Setia City Mall, aku senyap je... merajuk konon lah kan sebab dia taknak jawab apa dalam plastik bag. Wan ni dia jenis tak berahsia, so bila dia taknak cakap, hati aku ada sedikit panas. Wiwiwi. Pastu dia cam perasan, dia kata, "Alaaaa tak surprise lahhhhh kalau cakap" WOAHHHHHHHHHHH lagi lah hati aku berkobar2. Pastu aku diam je.. Last2 Wan bukak plastik tu, rupanya ada duit cash...



Aku tanya dia, nak buat apa duit banyak2 ni? Pastu dia sengih je sambil kata "Jom!"... Kitaorg pun jalan jalan lah dalam SCM tu... Lepak2 jap.. pastu dia kata "Jom survey cincin". Seminggu sebelum tu dia ada ckp kat aku, beli cincin risik dgn cincin tunang, pastu aku cakap aku taknak emas kuning, pasal aku tak suka. Nak platinum diamond. Over ek. Pastu dia kata, "Pakai boxer aku g keje yang kalau nak beli cincin camtu" HHAHAHAHAHAHHA kwaja ek.



Memula masuk Habib. Aku yang sememangnya tak minat dgn emas kuning, aku cam takde perasaan pun bila tengok. Wan tanya suka yg mana pun aku jwb entah... Tak reti. Pastu try, sekali jari aku saiz 9. Jari saiz 9 ni di kira kecik lah. So, takde saiz tu kat Habib. Masa tu aku cam, "Alaaa yang beriya sangat sampai nak cari saiz nak buat apa? Bkn kita nak beli harini pun". Pastu Wan cakap,'Beli hari ni lah sayang, sebab tu lah I bawak duit dalam plastik tu"


*TERBANGANG*


Mama siap pesan swuh dengo cakap Wan ek.


Pastu aku,"Ni ke surprise nya???" Gelak kuat gila lah aku time tu. Sebab tak sangka, patutlah dia beriya sangat. Pastu kitaorg masuk Tomei. Kedai ni banyak sikit pilihan dia, memula Wan kata beli cincin risik dulu, Salesman tu pun letak banyak gila cincin depan mata aku. Aku amik satu, pastu Wan kata, "I suka tu yang you pegang". Being me, aku ni jenis tak kisah, aku pun cakap,"Ok, amiklah yang ni" Happy muka dia masa tu hehe.


Dia pun kata, "Pilih cincin tunang pulak D". Pastu aku terus tanya salesman tu, "Mana cincin ada diamond?" Terus Salesman tu bawak aku ke tempat lain, cam eksklusif sikit. HAHAHAHHA. Pastu aku nampak satu cincin ni, simple je, tapi diamond dia Voguegidevavas. Terus aku cakap nak try. Pastu aku tayang2 depan mata Wan. Perangai kan...


Wan tanya,"U nak yang ni?" Pastu aku, "Nak!" Dia pun cakap kat salesman tu, "Ok, saya ambil yang tadi dengan yang ni" WOAHHHHHHH. Saya happy!

Ni white gold rege 24k. Wan kata kalau rezeki lebih 
lps beranak dia belikan. WAKAKKAKA.



Bayangkan dia bawak cash dalam plastik. HAHA. 
Dah cam berjudi aku tengok gambo ni.


Keluar dari kedai, Wan tanya aku, "D happy tak?" Pastu aku jawab, "Happy nokss dapat diamond" HAHAHAHAHAHHAHAHA. Tapi memang aku happy, Alhamdulillah =D


Then Sabtu lepas, family dia datang rumah. Katanya merisik tapi aku tak dapat cincin aku sbb Mama nak Wan bg sekali masa tunang. Boleh lak ek. Ceit!


Tengok lah tu si Wan, cam kat Mamak dia buat. HAHA.



Love of our life


Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. So, kedua belah pihak setuju dengan tarikh pertunangan. Weewooo.. Tapi sampai sekarang aku tak puas hati sbb aku takleh beli gelang kaki utk acara batal air sembahyang. HAHAHAHA. 



Kesimpulan yg aku dapat, bila nak kawen, ada 2 cincin. Merisik (selalunya belang rotan) and cincin tunang (ni sukati nak pape, cincin tikam pun boleh) And merisik ni cam kenal2 antara family. Cam kira cop lah pompuan tu. Cam lawak lak adat ni ek.



Yours truly, 
RS & AJ



Kbai.

Thursday, June 6, 2013

Fakta- fakta Kesihatan Vajayjay Anda



SALAM!!!


Dah buat dah kagel exercise? Tak habis2 ek dok tanya. HAHAHAHA. Aku suka sebab dpt banyak feedback. Terima Kasih Wanita2 di luar sana. Aku percaya masih ada yang ambil berat soal kesihatan mereka :') *nak terharu smp nangis, sangat takleh blah*



Hari ni aku nak kupas (cam bawang lak) topik lain, masih dalam anggota badan yang sama. Boleh tak concern lebih dekat part ni? (Dalam hati berkata, tahu lah nak kawin) MUAHHAHAHAHA. Tetapkan tujuan, ini education ok. Kat sekolah, matric dan universiti takde ajor. Meh aku yang ajor. Free of charge!



Jom ambil tahu serba sedikit tentang bahagian kesayangan kita ni.



1) Pengaliran darah berlebihan


Siapa pernah dengar orang kata kalau kita nak menopos, darah akan kuar banyak bila period. Aku pernah dengar mak aku cakap. Ok, mama aku belum menopos ok! Period untuk wanita yang dah nak menopos mungkin akan berlaku pada jarak yang dekat atau jarak yg jauh bergantung pada individu itu sendiri. TAPI, kalau pengaliran darah tu berlebihan dan kekerapan dia dalam lebih kurang 2 minggu, something is not right baby! Please see your doctor NOW! Ini mungkin tanda2 kanser serviks dan ovari. Kalau boleh dari kita muda ni kita monitor, kalau rasa pelik sikit je, terus jumpa doktor. Tak rugi pun kan?


 Over tol kalau period camni. BAHAHHA!


Aku pernah mengalami masalah haid ni masa sekolah, aku rasa sebab aku gemuk sangat kot. Faktor kegemukkan pun mempengaruhi tau. Ada dulu pernah 6 bulan sekali aku baru period, puasa memanjang penuh, sampai ostad tadarus pelik sbb bulan puasa aku punya attendance penuh. Tak baik tau Ostad ni sangsi dengan kesucian saya! (-_______-) And ada pulak dlu 2 minggu period non-stop, sampai aku lembik, sbb darah hilang, aku plak jenis tak makan makanan tambah darah ni.. Sampai doktor bagi ubat supaya period tu stop. Masa tu mmg mama bawa aku jumpa doktor, ulang alik kot, sebab risau. But everything is fine now =D


2) Salah penyakit


Eh boleh lak ek salah penyakit.. HAHAHHA.. Ingat tak aku pernah tulis satu entry dulu pasal Yeast Infection. Klik  SINI kalau nak baca. Bukan semua penyakit adalah yeast infection dekat alat sulit kita tu. Kalau gitu wah, senang gila ek, buat satu ubat je. Ha, pakai lah ramai-ramai. 


Ada banyak lagi penyakit, kadang-kadang tu sebab banyak bakteria (U don't know what's going on down there) dan juga adakalanya sebab penyakit lain yang kita boleh dapat dari hubungan kelamin. Seelok-eloknya, jumpa doktor, cerita apa tanda2 nya, dari situ doktor boleh bantu korang cari penyelesaian nya. Jangan takut ok?



 

Nampak mana satu Ovari, mana satu serviks. Tu semua boleh kena kanser.


3) Letak Bedak


Ihsan Google


Siapa kat sini yang rajin letak bedak? Tolong henti kan. Aku faham benda ni, bila melecet, bedak ni lah yang jadi penyelamat kan? Aku tahu sebab aku pernah buat. Yela... gemukkan.. cepat berpeluh. Don't worry, I feel your pain, but please stop ya? Sebab, dengan memakai bedak, boleh menaikkan risiko kanser ovari sebanyak 30% . Kita tak tahu apa yang berlaku di bawah tu, dengan bedak, campur peluh lagi.. lagi2 kalau bedak yang ada pewangi. Lagi bahaya.


Kalau rasa bahagian bawah tu senang berpeluh, takpe, kita cari jalan lain ok? Pakai pakaian dalam jenis cotton yang serap peluh ataupun tukar lah pakaian dalam bila rasa perlu, panty liner pun jangan pakai lama2. Agak2 dah rasa semacam tu tukarlah... Bila buang air, jangan lupa lap. And jangan pakai seluar ketat2 sangat okay?


4) Senaman Kagel


Nak jugak promote korang buat! Buat taw!


5) Protection!


Korang tahu tak sekarang ni banyak wanita umur 40 ke atas ada penyakit kelamin. Sebabnya tak guna condom. Ini untuk orang yang tak berkahwin dan menjalani hubugan kelamin bersepah-sepah. And, walaupun kalau dah menopos, still kena pakai! (Bajet cam makcik-makcik baca blog aku kan) Bahahha!



Itu sahaja untuk hari ni. Kalau ada yang korang buat atau pernah dengar orang yang rapat dengan korang buat, beritahu lah. Masih belum terlambat untuk berubah. Yang penting kita ada kesedaran. Take care!


Kbai.


Tuesday, June 4, 2013

Manfaat Senaman Kagel / Benefits of Kegel Exercise




SALAM!!!



BAHAHHAHAHHAH poyo tak letak tajuk entry dwi bahasa. Fefeeling yang macam ada orang oversea nak baca. Padahal dok tulis dlm BM. Muahhahaha. Okay2, seperti yang di janjikan (bukan janji manis ok) aku akan kupas, apakah manfaat2 senaman kagel. Rasa cam skema lak kan panggil Kagel, tapi kalau cakap senaman kemut2 orang ingat aku pervert plak. Choyyyy!


So, dah try buat dah? Kalau dah try bagus. Percaya lah ini untuk kebaikkan kita bersama. hehe. Meh aku ulas dengan lebih mendalam pasal senaman kagel ni. Dalam badan kita ada banyak otot, salah satu nya adalah otot pelvis. Pada aku otot bahagian ni sangat amazing, cuba kau fikir, kat situ lah perempuan kencing, kuar period, kuarkan anak.. haaa tak ke amazing tu... 5 in 1.. Kalah nescafe..


Antara sebab2 yang aku suruh korang buat senaman ini ialah kerana, otot pelvis kita ni dia mcm otot lah, bila tak buat senaman dia jd kendur? Geli lak.. Dia cam mengelebeh... Haa lagi geli.. Senang cerita dia tak elok lah kan.. Benda ni normal, Vajayjay kita punya muscle akan kendur disebabkan banyak punca. Antaranya ialah :


1) Usia meningkat (Ni fikir logik pun boleh)
2) Melahirkan anak (dah kalau org kua dr situ, confirm lah jd kendur, sebab tu kena buat)
3) Pertambahan berat badan (Ni mungkin kalau berat bdn tambah Cik V jd besar dan bila kurus dia kendur? Erk... Krikk krikkk)
4) Mengandung (Mungkin stretch. tapi kalau buat bagus, korang boleh control muscle so nnt senang nak beranak)
5) Tak aktif (Siapa malas, mmg banyak kesan buruk, tu je haha!)






Di sebabkan punca-punca inilah otot vajayjay kita akan lemah. Sebenarnya banyak manfaat nya, bukan sahaja dari segi seksual (ini mmg yang utama sebenarnya!) KAHKAHKAHKAH. Ok ni bukan entry lucah.
Setiap orang boleh buat senaman ni, dengan syarat ko ada Vajayjay dan kemahuan. Tu je. Simple.





Ok, jom kita ambil tahu apa faedah2 senaman kagel ni :



1)  Senaman Kagel di sarankan oleh para doktor untuk pesakit yang ada masalah buang air kecil. Dgn mengamalkan senaman kagel, kita boleh kawal bila kita kencing. Kan ada jenis orang yg bila dah tua, tetbe terkencing. Sebab tu aku sarankan kita mula dari muda. Pernah dengar tak ada orang yang bila batuk or gelak dia boleh sampai terkencing? Haaa tu sbb dia takleh kawal. So senaman kagel ni boleh membantu. So bila dah tua kita boleh ckp dkt cucu,"Hellooo nenek tak main lah kencing merata, nenek buat senaman kagel sejak dari anak dara okei"



2) Menguatkan dan mengetatkan Vajayjay selepas bersalin. Normal lah bila bersalin part tu akan mengembang... So senaman kagel ini akan membantu mengetatkan dan mengembalikan keremajaan anda. Takyah beriya sangat makan produk2 yang pelik2. 



3) Kepada wanita yang buat senaman kagel semasa dia mengandung, bila dia nak melahirkan anak nanti dia akan ada control over Vajayjay dia. Otot bahagian tu kuat kan, so lagi senang nak deliver. Jangan lupa mintak ampun dengan laki sebelum beranak ok.



4) Last but not least, memang senaman ni bagus untuk kebahagiaan rumah tangga. Dengan melakukan senaman kagel, Vajayjay kita akan lebih sensitif, so kepuasan lebih, lebih2 lagi bila anda squeeze dan pasangan anda di dalam anda...(Dah cukup berlapik dah ni)



Pendek kata wanita dari pelbagai usia ada manfaat dia untuk senaman kagel ni. Jadi tak kira lah anda di kategori yang mana satu pun, yang penting memang senaman ni berfaedah. Buat lah di mana sahaja, tapi aku nasihatkan bila buat, muka tu buat biasa je..... BAHAHHAHAHA. Kbai.



SELAMAT MENCUBA!



Monday, June 3, 2013

1 benda patut buat : MEI



SALAM!!!


Ya Ampun... dh masuk bulan Jun baru nak publish entry bulan Mei.. Ceit! Takpe, asalkan kita publish tu kira okay dah.. Aku sangat busy sbb rakan sekerja naik Gunung Everest, so aku kena cover kerja sorang2, selalu ada gak masa curi2 nak blog. Ewahhhh IBM bayar ko untuk tulis blog ke?!



So apa benda patut kita buat bulan lepas? AHHAHAH.. Kita buat dua benda lah bulan ni. Ok tak? Sebab penulis tak istiqamah tulis blog kan, nak buat cemana. Huhu. Benda yang patut buat bulan ni aku rasa agak sensitif. Tapi bg yang berfikiran terbuka macam aku, aku rasa benda ni banyak faedah.



First of all, korang kena faham penulis blog ni perempuan, so aku mesti lah cenderung nak bantu kaum aku utk lebih sihat. Tp itu tak bermakna aku ni feminist ok. Benda ni ada kebaikkan untuk kaum lelaki juga. Di sebabkan aku dah nak... DAH NAK ek.. bukan dah hampir.. aku dah nak mengakhiri zaman bujang.. so aku buat lah persiapan mental dan fizikal dr sekarang.. Motif sangat kau ni nak membebel dr td.. sebenarnya ko nak swuh org buat apa ni Amni????



KEGEL EXERCISE / SENAMAN KAGEL



Bagi yang pernah dengar or sudah pun buat, bagus. TAHNIAH. Bagi yang belum, boleh lah sekiranya start dari sekarang. Bagi yg dh berumah tangga, sangat di galakkan buat. Bagi yg bawah umur jika baca blog ni, kalau rasa geli sila tekan butang pangkah di sebelah kanan. Maklumlah akak ni dah dewasa. Topik pun ala2 dewasa, pui! 



So, senaman kegel ni di panggil juga pelvic floor exercise.. Iaitu senaman yang menguatkan otot2 pelvis kita. Semua anggota kita ni ada senaman dia, kau nak buat ke tak je sebenarnya. Bahasa kasar senaman ni ialah senaman kemut2. Boleh ek? HAHAHA.


Senaman ni boleh di buat di mana sahaja, bebila kau suka. Sebab ianya sangat mudah dan ringkas. Caranya? Kalau aku, aku suka baring, tapi ni ikut keselesaan masing2. Ikut cara aku :


1) Baring
2) Kangkang bahahha!
3) Squeeze and squeeze!


Apa yang nak di squeeze??? Untuk mengetahui otot mana yang korang perlu squeeze ialah :


1) Bila nak kencing, tahan.. jgn bg air kencing tu kuar. 
2) Masukkan jari dalam alat sulit, and try squeeze.
3) Tahan kentut dr kuar (ni di galakkan sgt sbb takla busuk bahaha)



Bila korang dh try salah satu dr ini, korang akan tahu otot mana yang korang perlu guna untuk buat senaman kegel ni.



Boleh baca tak? Kalau tak pun takpe, yg penting korang nampak pergerakkan orang tu, apa yg korang perlu buat cuma squeeze sajoooo... 


Mudah kan? Benefit2 nya aku akan tulis dalam entry lain.. Wa dah ngantok. HAHAHAHHA 


Kbai.

Rithuan's Big 3-0

SALAM Tahun ni adalah tahun sendat untuk kitaorg hahaha sbb yela makin kita berusia, komitmen makin tambah. Tapi tak bermakna ben...