Posts

Showing posts from June, 2013

Part 3 : RS & AJ

Image
SALAM!!!

Wahh wahh Part 3. Bajet macam ada segmen khas dlm TV ek. HAHAHAHA. So Part 3 aku nak kupas 2 benda.

1 ) Cincin 2) Merisik

Aku ni part kawen memang fail, Wan lagi pandai dari aku. Kitaorg rancang nak tengok je cincin, nak survey2. Lupa lak bila beli cincin ni, tapi last month lah. Cerita nya begini, ada satu hari tu kitaorg pun keluarlah, masa Wan masuk kereta dia pegang satu plastik bag padini, pastu macam sorok2, aku dah cam pehal mamat ni. 


Aku tanya dia, "Amenda dalam plastik tu?" Biasa lah aku kan ada darah2 penyiasat yang mengalir, so perasaan ingin tahu aku lebih dari manusia biasa. Eceh.. tapi Wan kata takde pape. Oklah... aku diam... Pastu stop kat Petronas, dia nak beli rokok. Pastu dia amik balik plastik tu dr tempat duduk belakang, pastu dia cam kuarkan something, pastu dia pass kat aku plastik tu... "Simpan simpan.. letak dalam sikit" . Pastu aku, "Amenda ni...." Aku nak bukak, tapi Wan tak bagi. Pastu aku diam lagi.......


Bila dah s…

Fakta- fakta Kesihatan Vajayjay Anda

Image
SALAM!!!

Dah buat dah kagel exercise? Tak habis2 ek dok tanya. HAHAHAHA. Aku suka sebab dpt banyak feedback. Terima Kasih Wanita2 di luar sana. Aku percaya masih ada yang ambil berat soal kesihatan mereka :') *nak terharu smp nangis, sangat takleh blah*


Hari ni aku nak kupas (cam bawang lak) topik lain, masih dalam anggota badan yang sama. Boleh tak concern lebih dekat part ni? (Dalam hati berkata, tahu lah nak kawin) MUAHHAHAHAHA. Tetapkan tujuan, ini education ok. Kat sekolah, matric dan universiti takde ajor. Meh aku yang ajor. Free of charge!


Jom ambil tahu serba sedikit tentang bahagian kesayangan kita ni.


1) Pengaliran darah berlebihan

Siapa pernah dengar orang kata kalau kita nak menopos, darah akan kuar banyak bila period. Aku pernah dengar mak aku cakap. Ok, mama aku belum menopos ok! Period untuk wanita yang dah nak menopos mungkin akan berlaku pada jarak yang dekat atau jarak yg jauh bergantung pada individu itu sendiri. TAPI, kalau pengaliran darah tu berlebihan dan k…

Manfaat Senaman Kagel / Benefits of Kegel Exercise

Image
SALAM!!!


BAHAHHAHAHHAH poyo tak letak tajuk entry dwi bahasa. Fefeeling yang macam ada orang oversea nak baca. Padahal dok tulis dlm BM. Muahhahaha. Okay2, seperti yang di janjikan (bukan janji manis ok) aku akan kupas, apakah manfaat2 senaman kagel. Rasa cam skema lak kan panggil Kagel, tapi kalau cakap senaman kemut2 orang ingat aku pervert plak. Choyyyy!

So, dah try buat dah? Kalau dah try bagus. Percaya lah ini untuk kebaikkan kita bersama. hehe. Meh aku ulas dengan lebih mendalam pasal senaman kagel ni. Dalam badan kita ada banyak otot, salah satu nya adalah otot pelvis. Pada aku otot bahagian ni sangat amazing, cuba kau fikir, kat situ lah perempuan kencing, kuar period, kuarkan anak.. haaa tak ke amazing tu... 5 in 1.. Kalah nescafe..

Antara sebab2 yang aku suruh korang buat senaman ini ialah kerana, otot pelvis kita ni dia mcm otot lah, bila tak buat senaman dia jd kendur? Geli lak.. Dia cam mengelebeh... Haa lagi geli.. Senang cerita dia tak elok lah kan.. Benda ni normal, V…

1 benda patut buat : MEI

Image
SALAM!!!

Ya Ampun... dh masuk bulan Jun baru nak publish entry bulan Mei.. Ceit! Takpe, asalkan kita publish tu kira okay dah.. Aku sangat busy sbb rakan sekerja naik Gunung Everest, so aku kena cover kerja sorang2, selalu ada gak masa curi2 nak blog. Ewahhhh IBM bayar ko untuk tulis blog ke?!


So apa benda patut kita buat bulan lepas? AHHAHAH.. Kita buat dua benda lah bulan ni. Ok tak? Sebab penulis tak istiqamah tulis blog kan, nak buat cemana. Huhu. Benda yang patut buat bulan ni aku rasa agak sensitif. Tapi bg yang berfikiran terbuka macam aku, aku rasa benda ni banyak faedah.


First of all, korang kena faham penulis blog ni perempuan, so aku mesti lah cenderung nak bantu kaum aku utk lebih sihat. Tp itu tak bermakna aku ni feminist ok. Benda ni ada kebaikkan untuk kaum lelaki juga. Di sebabkan aku dah nak... DAH NAK ek.. bukan dah hampir.. aku dah nak mengakhiri zaman bujang.. so aku buat lah persiapan mental dan fizikal dr sekarang.. Motif sangat kau ni nak membebel dr td.. seben…