Sunday, January 25, 2015

Air Mani Pekat ke Cair?



SALAM....



Sorry kalau ada antara korang yang rasa topik ni sensitif tapi semua pun tahu blog ni memang bertujuan untuk pendidikan. Ingat apa aku melucah ker?? Aku baik okayy kekekeke



So.. setelah aku kawen beberapa bulan dan masih belum pregnant, ada antara kawan aku yang mempersoalkan kenapa aku belum pregnant. kekeke. Antara pertanyaan yang derang persoalkan...



"Weh... air mani laki ko tak pekat kot tu yang ko tak pregnant"



Reaksi aku selalu nya pd persoalan pasal kebarangkalian yang tak berasas ialah begini...



(-_____________-)



Sehingga lah hari ni aku pergi jumpa Dr. Natasha... pakar fertility... aku tanya dia soalan ini..



Reaksi pertama dia...


Dia gelak.


"Manada Nurul... Pekat ke cair ke itu tak bermakna air mani tu tak berkualiti...  Untuk tahu sperm tu berkualiti ke tak, kita kena tengok bwh mikroskop...bukan melalui pekat ke cair"



Tapi kalau fikir balik pun mcm darah period kita, ada yang cecair.. ada yang sometimes berketul2.. Dia pelbagai lah kan..



Lepas tu ada tgk video contoh2 sperm yang abnormal..





So siapa yang pernah dengar pasal pekat ke cair.. tu mitos jerrrrr... Takyah nak caya sangat cakap orang2 ni... aku memang jenis suka tanya orang yang lebih berilmu... so takde lah rasa cam bangang jer percaya bulat2....



Semoga benda ni bermanfaat untuk korang. okbai...


Thursday, January 22, 2015

Rebung Cili Padi dan Ikan Sambal



SALAM....



Wahh sejak sejak kebelakangan ni rajin betul update entry masakan. Sebab hrtu aku kena sound dengan Mama... "Koni belajar lah masak" 


WHAT laaa.... I know how to cook cumanya kesempatan tu takde (alasan aku selalu bagi tapi memang betul pun)


Yela... aku ni pegi keje dengan Wan... Kalau kitaorg dapat balik sebelum pukul 7, tu memang aku sangat bahagia. Paling busuk pun sampai 830malam... ko rasa sempat ke aku nak masak??? Memang tak lah kan.. So kenot blame me mehhh...



Weekend haritu, sekali lagi Mama and baba takde kat rumah. Pergi wedding tak silap aku. So aku laa kena masak.... *kali ni mcm da agak da.. so takla batu jatuh atas bahu... rasa mcm kene tiup angin jerr**


Pagi tu Mama buat breakfast Nasi lemak.. Wan ada kelas.. Maka sebelum dia turun, makanan mesti dah ada atas meja.. Best ekk jd org lelaki... Cantik kannnn aku hias makanan tu bahahhaha poyo jee.. saje lah kan.. udah ler tak masak.. so kalau hias cantik dapat point lah jugak kan??? eh ke tak?? Makan bersama air kopi yang di bancuh enakkkk... Resipi ada kat entry sebelum ni (bajet mcm aku kisar biji kopi kann)