Posts

Showing posts from January, 2015

Air Mani Pekat ke Cair?

Image
SALAM....


Sorry kalau ada antara korang yang rasa topik ni sensitif tapi semua pun tahu blog ni memang bertujuan untuk pendidikan. Ingat apa aku melucah ker?? Aku baik okayy kekekeke


So.. setelah aku kawen beberapa bulan dan masih belum pregnant, ada antara kawan aku yang mempersoalkan kenapa aku belum pregnant. kekeke. Antara pertanyaan yang derang persoalkan...


"Weh... air mani laki ko tak pekat kot tu yang ko tak pregnant"


Reaksi aku selalu nya pd persoalan pasal kebarangkalian yang tak berasas ialah begini...


(-_____________-)


Sehingga lah hari ni aku pergi jumpa Dr. Natasha... pakar fertility... aku tanya dia soalan ini..


Reaksi pertama dia...

Dia gelak.

"Manada Nurul... Pekat ke cair ke itu tak bermakna air mani tu tak berkualiti...  Untuk tahu sperm tu berkualiti ke tak, kita kena tengok bwh mikroskop...bukan melalui pekat ke cair"


Tapi kalau fikir balik pun mcm darah period kita, ada yang cecair.. ada yang sometimes berketul2.. Dia pelbagai lah kan..


Lepa…

Rebung Cili Padi dan Ikan Sambal