Posts

Showing posts from 2013

Azam Tahun Baru 2014

SALAM!!!


Wah! Esok dah 2014. Gila lah.. sekejap je. So mcm biasa lah, bila tahun baru, azam pun baru. Padahal azam2 tahun lps2 tak tahu lah tercapai ke tak sebab lupa apa yang aku azamkan (-___-) 


Apapun, tahun 2014, nak diet dah tak masuk dalam azam dah sbb apa yang aku makan skrg pun, walaupun tak diet tp mmg mcm diet. Tsk Tsk. So diet, nyah kau dari kisah hidupku. You are so yesterdayyyyy...


***Ok tukar mood***


Aku ni manusia yang suka fikir, fikir, fikir macam2 and selalu nya aku suka fikir jauh. Lagi 3 bulan status dah nak tukar, serius aku cakap perasaan aku memang bercampur baur. Macam2 rasa ada and mostly rasa sedih sebab aku rapat sangat dengan Mama. So bila fikir nnt dah tak nampak Mama hari2, benda tu je dah buat aku sebak. (menangis) dasar ciwek. Selalu aku akan sebak dan menangis bila aku sorang2, and of koslah masa dlm bus nak pergi and balik kerja, sbb 4 jam kan atas bus.


Ada sampai satu hari tu, aku tengok je muka Wan. Lepas tu....


Wan : Kenapa D? Aku : Sedih lah nak…

Alahan dan Akibatnya

Image
SALAM!!!



Aku baru perasan yang aku tak buat entry pasal benda patut buat untuk dua bulan dah. Krikkk Krikkk. Mesti aku busy sangat kan, sampai aku lupa. Kekkeke. Takpelah, nanti kita qada' kan post2 tu. Boleh saje kan? Sedangkan air yang dicincang takkan putus, apatah lagi post2 tu kan? Erk.


Berbalik pada tajuk di atas, aku pun cam celaru gila entah sejak bila tiba2 aku ada alahan. Stress ok. Aku rasa dah 6 bulan kot ke lebih? , first aku tahu aku kena alahan bila aku makan seafood, bibir bengkak, and tumbuh (tumbuh pun boleh) macam biji air bisa. And bila biji air tu meletup, keluar darah..... Sila bantu lap air mata aku... Sangat sakit ok.. Maka aku pun pergilah clinic, sekali doktor tu kata alahan, and dia bg ubat. Tapi mcm tak baik2.. Last2 aku pergi clinic lain... And apa yang lebih memeranjatkan aku. ubat yang doktor sebelum ni bagi SALAH!  (-___________-)


Lepas dh tak boleh makan seafood, aku makanlah benda lain.... And, makan punya makan, aku discover yang aku takleh maka…

AJ turns 26!

Image
SALAM!!!


Dengan bangga nya saya telah pun berusia 26 tahun.... Walah.. Lagi 4 tahun dah nak masuk 30an.. Tapi still rasa aku muda lagi.. hehhee.. Tahun ni punya birthday memang best. One of the reason ialah sekarang saya ada Rithuan, yang juga merupakan tunang saya. mihmih.

Aku celebrate birthday tahun ni awal sikit dengan family sebab nak tunggu Nana balik dari penang. Kang emo pulak dia kalau dia takde. HAHA. Mama buat steamboat, BBQ, nasi goreng and etc. And my fav cake, red velvet from Jason! Sedap nak mampus! Thanks Mama masak sedap2.

FIRST CELEBRATION


Siap bertopi bagai... HAHA.


Kaki bergambor.


Dah naik gila dah...


Thanks datang sayang.



HAHA. ni masa kitaorg try camera ip5s nana. Ada yg Slo Mo tu. HHAHAHA. 


SECOND CELEBRATION


Sebab dah ada tunang, kena lah celebrate berdua. Hihi. Maka pergi lah kami ke Pavilion. Macam biasa, kalau keluar kena lah beli barang hantaran. Tu je tujuan sebenarnya. HAHA. Then pergi celebrate kat Renoma Cafe Gallery. Dia punya teatime set. Perghh siapa…

Kerusi oh Kerusi

Image
SALAM!!!


Siapa kat sini yang suka pergi kedai perabot? Aku ni nak kata suka tu, taklah sangat, tapi still boleh layan lah. Best jugak tengok perabot ni, tapi kalau duit banyak boleh beli oklah. HAHA. Kalau duit posen2 je memang takyah mimpi lah.Untuk wedding aku nanti, pelamin mama nak buat sendiri. Mama punya justification ialah, kalau kita hire orang buat pelamin sampai 3-4k, lepas tu guna sehari je. Duit tu macam burn. Lebih baik kita sendiri yang burn duit dan barang kita dapat. Hmmmm ada betul nya.. Tapi.. benda ni hanya boleh di buat kalau anda seorang yang kreatif seperti Mama. HAHAHA.




So ada hari sabtu haritu, Mama ajak aku pergi survey kerusi. The nearest kedai perabot ialah yang dekat Shah Alam. Yang tepi jalan tu. Kat situ ada banyak pilihan. Mama cadang nak buat pelamin ala ala classic. Aku ok kan saje, aku tak kisah pun, cuma aku nak bila aku atas pelamin tu, aku nampak naik, bukan pelamin yang nampak lebih. hehe. That's my day ok! Wan punya taste pulak, dia taknak k…

Hijab Stylista Workshop at IBM / Bengkel Hijab Stylista di IBM

Image
SALAM!!!!


HAHAHAHHA maaf lah cam bengong je translation nya. HAHAHHA. Sebenarnya aku pun cam terbangang gak bila dapat email di suruh jadi speaker untuk workshop ni. Alasan aku kena jadi speaker ialah sebab aku style. Soalan pertama menerjah benak aku STYLE KE AKU NI???? nak pi pitam jap memikirkan nya.


Aku rasa, aku ni pakai baju asal boleh je. Selalu nya memang aku akan pakai dress sbb aku malu nak pakai jeans, bumper besar lah katakan. So dress lagi sopan pada pandangan aku. Bab tudung plak, memang aku beli rm 5 punya kat pasar malam. Kalau tudung corak2, aku akan beli dari bisnes aku sendiri, PAISLEY GRANDEUR. So, nak kata aku style? Memang tak, kuat minum kopi yela. Ekekeke.

Style pakai tudung plak, dr zaman belajar sama je. Sbb aku malas nak ikut peredaran masa. Aku kan hidup dlm dunia aku sendiri (poyo) Masa aku belajar, aku pakai tudung style yang paling mudah dan meminimumkan jarum, brooch atau segala mak nenek yang lain. So, style ke aku? Aku rasa tak. Tu nama nya p…

Hujung Minggu Kebiasaannya

Image
SALAM!!!!

HAHAHAHAHA! Kalau siapa pernah tengok muka Wan, mesti cam tak percaya mamat ni pergi spa. Aku memang suka p spa. Suka urut2, suka facial2, kekonon cam suka di manja kan. Buekkk. Selalu gak la aku pergi. Tapi sejak dengan Wan aku jarang pi pasal nak jimat (nk kahwin kan) and takde masa (sumpah tak tipu, biasa awal bulan tu, weekend aku dah mmg penuh)

Muka ganas kan? KAHKAHKAH. (Oh tu selipar baru, maap memang nk menunjuk)


Then one day tu, aku dok bising kat telinga Wan kata pinggang aku lenguh. pastu dia kata pi lah spa. Then aku cakap, teman boleh? (Biasa lah gedik kan) Dia kata boleh. Untuk D semua boleh. Hakkptuihhh mintak ip5 dia dr mula kenal sampai sekarang tak dapat2. HAHHAHA. 


So aku pun buat lah appointment for 2. Pi dekat area umah aku jek sbb senang. Sampai2 je dia swuh tunggu dlu. Masa tunggu tu, adalah pekerja dia yang keluar masuk keluar masuk. Ada satu akak ni. Bak kata Wan, muka fighter. Jahat kannn... Aku whatsapp dia , "B, sila berdoa sekarang bukan ak…

Part 6 : RS & AJ

Image
SALAM!!!

Wahhh dh masuk Part 6, ni kalau buat novel confirm kalah Twilight. HAHHAHAHA. So Part 6 and above ni aku akan kupas pasal persiapan perkahwinan pulak. Part 1-5 pasal tunang. Masuk hrni, baru 2 bulan lebih kitaorg tunang, apa beza couple dgn tunang? Hmm... aku rasa sama je, cuma bila dah tunang ni kita dh start kena buat keputusan bukan dari kepala kita sahaja. Contoh : Laptop aku skrg, baba dah nak amik balik, so aku takde laptop bila kawen nanti. So, aku pun nak lah beli laptop baru. Ecehhhh... pastu Wan kata, "Takyah D, I ada laptop, you pakai I punya je". Haaaa... ni lah situasi dimana semua benda pun kena bawak bincang supaya mudah di kemudian hari. Ko bajet ko Prof Muhaya kerrr???? Nak bg nasihat camni. Buek.

Antara persiapan-persiapan perkahwinan.


HONEYMOON

Benda pertama yang kitaorang buat untuk persiapan kawin ni ialah beli ticket honeymoon. HAHAHAHHAHA. Sebab bila aku fikir2 balik, kalau tak pergi honeymoon lepas kawen memang nanti dah takde masa, lagi2 …

Perkembangans

SALAM!!!


Hm.... aku rasa dh lama gila aku tak update blog ni. Sbb busy terlampau tahap ketiak. Kerja aku ni cam bermusim. Kalau musim banyak tu, perghhhh sampai kul 12 malam pun masih depan laptop. Kalau time takde keje, sampai aku dah tak tahu nak google apa kat internet. HAHAHHAHA. So the past two months memang busy gila, sekarang cam dah okay sikit. Eh tipu, okay banyakkkkkkkkkkkkkkkkkk. (Sbb tu ada masa nak ber-blog) =P


Kenapa aku buat entry perkembangan ni? Cam ada orang kisah lak. Hahhaha. Aku kisah pasal diri aku. Takde lah perkembangan sangat.. Cuma sikit2 tu adalah... Dr segi kerja, tanggungjawab makin berat. *pitam*


Dari segi beauty regime, sekarang aku dah tukar to Nutox. So far so good, tapi nak beli complete set dia merangkak. Ni baru Nutox, kalau nak pakai SKII, kena berguling kot. Tapi hasilnya bagus, dia cam jd muka aku tegang... Paling best bila Wan kata, "Asal muka you dr pg sampai malam sama je" HAHAHHAHAHA. Sbb aku spray dgn Nutox Oxyfusion Skin Refining…

Bust Firming Exercise : Senaman Menegangkan Payudara

Image
SALAM!!!!


Sebelum memulakan entry ni please please dan please anggap entry ni sebagai pelajaran. Memang apa yang aku published dlm blog aku memang semua tujuan nya pendidikan. Orang kata ilmu kena sebarkan, baru kekal ilmu tu :)


So, ini lah entry kesinambungan dari yang lepas. Last entry aku cakap pasal Ovary treatment kan... so, untuk entry ni, aku akan cakap pasal Bust Firming. Jujur aku kata, senaman ni memang bagus tak kira lah kau anak dara ke kak dara ke mak dara ke ayam dara pun boleh kalau nak. Heh.





Tu botol kanan sekali. Harga MYR 375.



Senaman ni Jenny buat dekat aku masa aku datang spa tempoh hari. First time aku try rawatan ni, and hasilnya memang memuaskan.Walaupun masa memula cam geli2 hahahahahha tapi baguslah Jenny ni sbb dia profesional.



Masa buat treatment tu, Jenny guna minyak bust firming kat aku. Tapi bagi yang tak nak guna minyak pun okay aku rasa, coz minyak is so expensive ok! hahahaha. And bagi aku, bahagian payudara kita ni kan lemak sebenarnya, so bila kita …

Lactacyd : Pencuci alat sulit yang walah

Image
SALAM!!!

Pertama sekali aku tak di bayar untuk entry ni. Saje share sebab ianya bermanfaat. Chewah! Bila dengar pencuci alat sulit kan, banyak jenis yang ada di pasaran. Antara yang aku pernah guna ialah dari Lactacyd, lepas tu tukar Avon, lepastu yang model dia Rossa tu apatah cap dia and last sekali aku berbalik pada Lactacyd balik.



And baru baru ni masa aku nak beli sebab dah habis, aku discover tissue dia. HAHAHAHA. Aku tatau lah benda ni baru ke lama, tapi bagi aku baru lah sebab aku tak pernah nampak. Ke sebab selalu Mama yang tolong beli. hehe.





Basically, wipes ni ramuan (boleh ek guna word ni?) dia sama je macam pencuci tu, cuma dia di jelma kan dalam bentuk lain. KAHKAHKAH. Aku rasa lagi senang sbb tak perlu lah nak bawak botol tu kan. Rajin plak kau. Letak dalam handbag and bila nak guna lap lap, Walahhhhhhhh rasa fresh!


Aku sangat suka benda yang memudahkan macamni. So siapa yang nak rasa walah walahhhh boleh lah beli. So far aku pakai sangat selesa. Rasa lebih bersih, seb…

Genesis Dermatological : Ovary Treatment

Image
SALAM!!!


Selamat malam wahai pembaca budiman. Pertama sekali nak bagi tahu yg entry ini akan ada entry susulan khas yg akan aku tulis bila aku free. Jadi untuk entry ini aku akan sentuh pasal facial and ovary treatment.


Actually aku jumpa deal ni dalam Groupon. Sebab aku nak berurut sehari sebelum Majlis Tunang aku last month. Di sebabkan aku ni cheapskate kan, so aku guna groupon je. Eh sebenarnya siapa pandai lah guna groupon. Sbb jimat. Muahahhaha. Maka pergi lah aku ke Genesis Dermatological sehari sebelum majlis. Sehari sebelum aku gi pusat kecantikan ni, beautician tu pesan kat aku treatment aku amik ni akan makan masa 4 jam setengah. Omak kau! Kering den. Tapi takpe, layankan.....


Sesampai nya aku di sana, ada beautician sambut aku. Baik. Hmmm.. bagus bagus. Lepas tu suruh aku duduk dalam bilik menunggu. Lepas 5 minit, dia datang. Nama Jenny. Then dia tanya aku amik treatment yang mana? Aku cakap aku pilih yang facial and massage. Then dia suggest untuk amik Ovary treatment se…