Tuesday, December 31, 2013

Azam Tahun Baru 2014


SALAM!!!



Wah! Esok dah 2014. Gila lah.. sekejap je. So mcm biasa lah, bila tahun baru, azam pun baru. Padahal azam2 tahun lps2 tak tahu lah tercapai ke tak sebab lupa apa yang aku azamkan (-___-) 



Apapun, tahun 2014, nak diet dah tak masuk dalam azam dah sbb apa yang aku makan skrg pun, walaupun tak diet tp mmg mcm diet. Tsk Tsk. So diet, nyah kau dari kisah hidupku. You are so yesterdayyyyy...



***Ok tukar mood***



Aku ni manusia yang suka fikir, fikir, fikir macam2 and selalu nya aku suka fikir jauh. Lagi 3 bulan status dah nak tukar, serius aku cakap perasaan aku memang bercampur baur. Macam2 rasa ada and mostly rasa sedih sebab aku rapat sangat dengan Mama. So bila fikir nnt dah tak nampak Mama hari2, benda tu je dah buat aku sebak. (menangis) dasar ciwek. Selalu aku akan sebak dan menangis bila aku sorang2, and of koslah masa dlm bus nak pergi and balik kerja, sbb 4 jam kan atas bus.



Ada sampai satu hari tu, aku tengok je muka Wan. Lepas tu....



Wan : Kenapa D?
Aku : Sedih lah nak kawin... You tahu kan, kalau perempuan kawin, dia dah bukan milik ibubapa dia. Dia dah jadi milik suami dia. (masa ni tahan air mata dah)
Wan : Tahu.. Happy lah kan kita nak kawin.. 
Aku : You janji jaga I baik-baik b.. (sebak nak mampus masa ni sbb igt Mama and Baba)
Wan : I janji. Walaupun you bukan yg pertama dlm hidup I, tapi you lah yang terakhir untuk I dan selama-lamanya.
Aku : Hmmm... baiklah... *senyum tp mata berkaca*


 
Aku tak tahu lah aku sorang je ke yang rasa mcmni ataupun ada lagi bakal-bakal pengantin yang ada perasaan sama macam aku. Serius sedih. Macam bila fikir sikit je pun ko dah boleh mengalir air mata. WAAAAAAA!!!!! Nasib kawin orang Ampang je, kalau Kelantan ke apake kena dok sana mmg tak dapat aku bayangkan.



Maka nya, azam tahun baru aku ialah nak jadi isteri yang solehah dan baik untuk Mohd Rithuan bin Shahaini. Supaya biar parents aku senang hati tengok aku happy dan tak risau. Lagipun, isteri yang baik tu di janjikan syurga :') Maka nya skrg aku nak belajar menjahit, masak dah pandai dah, kemas rumah dah, oklah tu... HAHAHA. (td sedih tetbe gelak besar, tah pape) Aku nak jd isteri serba boleh macam Mama. Sangat kagum.... tapi bab tanam2 bunga tu mcm payah sikit lah... krikkk krikkkk. Eh jap, isteri je ke?? Ibu?? eh, tak sempat.. tu jadi azam 2015 lak...



YA Allah permudahkan lah segalanya. Amin...
 






Thursday, December 26, 2013

Alahan dan Akibatnya


SALAM!!!




Aku baru perasan yang aku tak buat entry pasal benda patut buat untuk dua bulan dah. Krikkk Krikkk. Mesti aku busy sangat kan, sampai aku lupa. Kekkeke. Takpelah, nanti kita qada' kan post2 tu. Boleh saje kan? Sedangkan air yang dicincang takkan putus, apatah lagi post2 tu kan? Erk.



Berbalik pada tajuk di atas, aku pun cam celaru gila entah sejak bila tiba2 aku ada alahan. Stress ok. Aku rasa dah 6 bulan kot ke lebih? , first aku tahu aku kena alahan bila aku makan seafood, bibir bengkak, and tumbuh (tumbuh pun boleh) macam biji air bisa. And bila biji air tu meletup, keluar darah..... Sila bantu lap air mata aku... Sangat sakit ok.. Maka aku pun pergilah clinic, sekali doktor tu kata alahan, and dia bg ubat. Tapi mcm tak baik2.. Last2 aku pergi clinic lain... And apa yang lebih memeranjatkan aku. ubat yang doktor sebelum ni bagi SALAH!  (-___________-)



Lepas dh tak boleh makan seafood, aku makanlah benda lain.... And, makan punya makan, aku discover yang aku takleh makan processed food and telur juga. Nak meraung rasa sbb telur and sosej adalah kegemaran saya juga. Habis nak makan apa?????!! Makan angin jelah camni hoho.



Kalah Angelina Jolie. Takyah suntik uolsss, makan seafood jek.



Disebabkan dh cam agak takleh blah alahan aku ni, mama and baba suruh aku gi specialist sbb mama kata pelik, selalunya alahan berlaku dari kecik. Ni dah tua bangka baru nak alahan. Motif sangattt. Maka aku pun pergi lah specialist (DEMC) Doc tu kata alahan ni boleh jadi macam2, bukan setakat makanan, ubat gigi and kadang2 air liur sendiri pun kita boleh alahan. And alahan tak semestinya berlaku dari kecil, ko dah tua pun ko boleh dapat alahan to certain benda. Dia kata bdn kita ni mcm ada satu tahap dimana bila kita consume sesuatu benda tu (kalau alahan makanan) dah sampai tahap dia, bdn kita akan bg reaction. Tu yg kadang2 boleh buat alahan. (Faham ke? Aku nak terang pun payah, mungkin tu sbb tak jadi doktor hoh)




 Masa doc tu terang, dia ada lukis graf, dia kata alahan ni kadang2 boleh menurun dan menaik. Contoh : Alahan sotong. Kalau kita makan seketul sotong je, mungkin kesan alahan tu takde, sbb tahap tu tak cecah yang blh bg kesan lagi. Kalau makan sepinggan, sah2 lah mulut bengkak. Faham tak? Kalau tak faham gak, pergi lah DEMC sendiri. HAHAHAHHAHA.




Maka dia sarankan aku buat ujian alahan, aku pun cam oklah.. Bila tanya berapa, dia kata rm 500. Nak pengsan tak? So, aku decide utk postpone dulu. Sebab memang dia kata aku alahan, and bila aku makan certain benda je, kesan tu akan nampak. Kiranya aku dah tahu apa punca nya aku alahan. Maka, aku pun meneruskan lah hidup aku dengan happy tanpa makan seafood, processed food dan telur. Bye Bye MCD!
So memang hidup aku agak berubah lah lepas tu, banyak benda yang memang aku tak makan. Sedih gak tapi bila mengenangkan teruknya bibir tu, memang tak berani nak makan. Nasib baik makan cake okay, walaupun cake ada telur. Maybe mcm apa yang doktor tu kata kan, telur dlm cake tak banyak macam kita makan telur goreng. Kot? hehe.




Bye bye sosej. Kau lah cinta aku sampai bebila. (tersedu hiba)




Ok, cerita ni belum habis lagi ek, ada lagi aku nak cerita. HAHAHAHHA. Tak sesudah ek. Dalam pada aku menjalani hidup aku tu kan, aku ada lah gak termakan sikit2 benda yang aku takleh makan. TER eh bukan SENGAJA. kekeke. Bila dah naik alahan, kena lah makan ubat. And sejak aku alahan ni, aku perasan satu benda : Period aku kucar kacir. Selalu bila 28hb setiap bulan tepat mesti period. Tak pernah miss. Tiba2 bila start alahan ni, memang banyak kali miss, ada satu bulan tu tak datang langsung. Bila aku pergi doktor, doktor kata aku stress. Krikk Krikkkk.




Di sebabkan aku ni adalah manusia yang sentiasa nak mencari jawapan terhadap sesuatu benda tu, aku pergi jumpa doktor lain. Ok, ni doktor yang ke 4. Aku explain kat dia, aku tunjuk semua ubat2 aku. And dia cakap, sebenarnya period aku kacau sebab ubat alahan aku tu ada steroid. Dia kata ubat alahan memang ada steroid, tak kira lah pil ke nk suntik ke. Aku cam terbangang jap. Memang cara untuk nak elak pengambilan ubat ni ialah aku kena jaga makan. Sobs sobs. Alhamdulillah, dah lama gak aku tak makan ubat alahan. Steroid I HATE YOU! Aku risau tak period sbb iols kan dah nak kahwin seperti manusia biasa saya juga inginkan cahaya mata. Mihmih. Bagus Amni ni kawin sbb nak ramaikan umat Nabi. Thank you ustaz kursus kawen... Tetbe.



Salah satu ubat alahan aku. Semua ada 4 jenis. TOOBAD.



And, aku pun update status ni kat Facebook. Biasalah, benda manfaat kena share supaya semua orang sihat. Ada junior aku komen, rupanya steroid pun ada dekat cream muka. Tujuan nya ialah untuk prevent or reduce kan jerawat. OMG! How could you steroid! Kesan2 dia akan buat kulit muka nipis dan banyak lah lagi... Tak sanggup baca sbb nnt sakit kepala fikir kesan dia.  Kadang2 benda2 camni, dia boleh meleret2 kesan dia. You never know. Jangan nanti sampai menyesal hokei.




Sila ambil sedikit masa untuk check benda ni di semua produk2 ataupun supplement yang korang makan.
BEPROSONE CREAM. Kalau ada apa produk mengandungi BETAMETHASONE/STEROID/CORTICOSTEROID.



Ok jaga diri. bye!


Friday, December 13, 2013

AJ turns 26!


SALAM!!!



Dengan bangga nya saya telah pun berusia 26 tahun.... Walah.. Lagi 4 tahun dah nak masuk 30an.. Tapi still rasa aku muda lagi.. hehhee.. Tahun ni punya birthday memang best. One of the reason ialah sekarang saya ada Rithuan, yang juga merupakan tunang saya. mihmih.


Aku celebrate birthday tahun ni awal sikit dengan family sebab nak tunggu Nana balik dari penang. Kang emo pulak dia kalau dia takde. HAHA. Mama buat steamboat, BBQ, nasi goreng and etc. And my fav cake, red velvet from Jason! Sedap nak mampus! Thanks Mama masak sedap2.


FIRST CELEBRATION



Siap bertopi bagai... HAHA.



Kaki bergambor.



Dah naik gila dah...



Thanks datang sayang.




HAHA. ni masa kitaorg try camera ip5s nana. Ada yg Slo Mo tu. HHAHAHA. 



SECOND CELEBRATION



Sebab dah ada tunang, kena lah celebrate berdua. Hihi. Maka pergi lah kami ke Pavilion. Macam biasa, kalau keluar kena lah beli barang hantaran. Tu je tujuan sebenarnya. HAHA. Then pergi celebrate kat Renoma Cafe Gallery. Dia punya teatime set. Perghh siapa yang sweet tooth ok lah kot. Sebab memang manis nak mampus! Malam tu Ecah belanja makan tomyam. hehehe. Thanks Ecah...



Tukang angkat barang



Tgh touch up. SNAP!



Kekeke.



 My favourite guy :)



 THIRD CELEBRATION



 Third celebration adalah bersama kawan2. Hehe. Dekat Secret Recipe, Alamanda. Tapi Red Velvet dia kurang sedap. Krikkk krikkk.. Lps makan, tengok wayang cete Hunger Games. Thanks eksyenssss..



 
 Fiqa pun lahir bulan yang sama




 Eksyens yang celebrate dgn kami.




Hehehe.




 Esok tu fiqa bagi cake. Thanks fiqa :)



Last day bulan November, kitaorg pergi Kenduri Aimi. Balik tu singgah Pavilion. Sebab aku nak beli make up kat Sephora. And pergi makan TGI sebab aku dapat diskaun rm 30. So last celebration dengan Wan jugak. hehe. Kelaparan kitaorg (dasar kuat makan) Masa nak masuk TGI tu aku pegang starbucks. Lepas tu pekerja tu suruh tutup dengan tissue sebab nanti kena bayar. 






 Begitulah kisahnya birthday tahun ni. hehe. Terima kasih YA ALLAH kerana masih berikan aku kesempatan hidup. Terima kasih Mama dan Baba yang sentiasa sabar membesarkan Angah. Adik beradik yang baik2. Kawan2. Tahun ni rasa lain macam sikit, sebab tak lama lagi nak tukar status dah. Hehe. Terima Kasih semua kerana memberi kebahagiaan pada saya. Allah sahaja yang membalas jasa kalian.







Ni semua hadiah2 tahun ni. Suka!!! Thank you :D


Kbai.

Thursday, December 12, 2013

Kerusi oh Kerusi



SALAM!!!



Siapa kat sini yang suka pergi kedai perabot? Aku ni nak kata suka tu, taklah sangat, tapi still boleh layan lah. Best jugak tengok perabot ni, tapi kalau duit banyak boleh beli oklah. HAHA. Kalau duit posen2 je memang takyah mimpi lah.Untuk wedding aku nanti, pelamin mama nak buat sendiri. Mama punya justification ialah, kalau kita hire orang buat pelamin sampai 3-4k, lepas tu guna sehari je. Duit tu macam burn. Lebih baik kita sendiri yang burn duit dan barang kita dapat. Hmmmm ada betul nya.. Tapi.. benda ni hanya boleh di buat kalau anda seorang yang kreatif seperti Mama. HAHAHA.




So ada hari sabtu haritu, Mama ajak aku pergi survey kerusi. The nearest kedai perabot ialah yang dekat Shah Alam. Yang tepi jalan tu. Kat situ ada banyak pilihan. Mama cadang nak buat pelamin ala ala classic. Aku ok kan saje, aku tak kisah pun, cuma aku nak bila aku atas pelamin tu, aku nampak naik, bukan pelamin yang nampak lebih. hehe. That's my day ok! Wan punya taste pulak, dia taknak kerusi yg tinggi dari dia. HAHAHA. Macam2 ek mamat ni. Lagi satu dia tak nak kerusi besar, yg boleh duduk sampai 10 orang. HAHA. Tapi memang ada style pelamin sekarang yang macamtu. Cantik gak. Tapi kalau kat hotel ok kot. Kalau kat rumah macam krikk krikk je.





Kat Kedai Perabot Modern, mama suggest kerusi camni. Aku ok je. Tapi honestly, kalau bab perabot ni aku suka yang classic, ala ala perabot Empire. Haaaa tu mmg taste aku. Bilik tidur aku skrg pun perabot classic. Hehe. Jiwa klasik kot aku ni.





Then, masuk Empire... Walahhhh... nak meleleh air liur tgk set bilik tidur dia. Dah offer tinggal 13k je. Tapi bila tanya Wan, dia kata jangan membazir. Huhu. Yelah, dengar kata kan. 



Tengok kerusi dia.




Kerusi ni kurus je.. hehe.




Ni kerusi yang menarik minat Mama. Wan pun suka. Aku? Layankannn...



So, kesudahannya aku tatau lagi mama nak buat cemana pelamin aku nanti. Aku kalau boleh taknak susahkan Mama sangat sebab takut dia penat. Semoga ALLAH memudahkan segala-galanya.



Kbai.


Tuesday, November 26, 2013

Hijab Stylista Workshop at IBM / Bengkel Hijab Stylista di IBM



SALAM!!!!



HAHAHAHHA maaf lah cam bengong je translation nya. HAHAHHA. Sebenarnya aku pun cam terbangang gak bila dapat email di suruh jadi speaker untuk workshop ni. Alasan aku kena jadi speaker ialah sebab aku style. Soalan pertama menerjah benak aku STYLE KE AKU NI???? nak pi pitam jap memikirkan nya.



Aku rasa, aku ni pakai baju asal boleh je. Selalu nya memang aku akan pakai dress sbb aku malu nak pakai jeans, bumper besar lah katakan. So dress lagi sopan pada pandangan aku. Bab tudung plak, memang aku beli rm 5 punya kat pasar malam. Kalau tudung corak2, aku akan beli dari bisnes aku sendiri, PAISLEY GRANDEUR. So, nak kata aku style? Memang tak, kuat minum kopi yela. Ekekeke.


Style pakai tudung plak, dr zaman belajar sama je. Sbb aku malas nak ikut peredaran masa. Aku kan hidup dlm dunia aku sendiri (poyo) Masa aku belajar, aku pakai tudung style yang paling mudah dan meminimumkan jarum, brooch atau segala mak nenek yang lain. So, style ke aku? Aku rasa tak. Tu nama nya pemalas. kekekkee.


Di sebabkan aku dah di suruhkan, so aku layan kan jelah. Organizer kata workshop tu dalam masa 1 jam. Antara style2 yang aku share ialah :


The Siti Sytle
The Hana Tajima Style
The Arab Style
The loose style
The Shawl Turns Bawal Style
The Irma Hasmie Style
The Turban Style
The Twist Style
The Basic Style



Workshop ni terhad seats dia, dalam 15 camtu je. Sebab yelah antara2 kawan2 opis jek. HHAHAHA. Tapi oklah, at least membantu. Tak rasa macam workshop sangat pun sbb tak formal langsung. Kalau dah speaker nya aku, memang sah2 tak formal. hihihi.


Gambar-gambar yang aku terima dari urusetia 


Chinese girl ni interested nak try pakai tudung. Pastu mengelupur panas. HAHA. Comel.









Kak Neeza share tips


 Meh sini meh pakai shawl mehh...


Style Siti katanya.


Sampai bawak cermin kau. Curlass.


Mulut toksah nak joyah sgt Amni.



Turban Style



Apapun bagi aku, cari style yang kita selesa. Its okay to just stick with one style. Yang penting keselesaan kita. Kalau ko selesa pakai selendang 18 lapis, go ahead. Orang lain2 kan? :)


Ok bai.


Friday, November 22, 2013

Hujung Minggu Kebiasaannya



SALAM!!!!


HAHAHAHAHA! Kalau siapa pernah tengok muka Wan, mesti cam tak percaya mamat ni pergi spa. Aku memang suka p spa. Suka urut2, suka facial2, kekonon cam suka di manja kan. Buekkk. Selalu gak la aku pergi. Tapi sejak dengan Wan aku jarang pi pasal nak jimat (nk kahwin kan) and takde masa (sumpah tak tipu, biasa awal bulan tu, weekend aku dah mmg penuh)


Muka ganas kan? KAHKAHKAH. (Oh tu selipar baru, maap memang nk menunjuk)



Then one day tu, aku dok bising kat telinga Wan kata pinggang aku lenguh. pastu dia kata pi lah spa. Then aku cakap, teman boleh? (Biasa lah gedik kan) Dia kata boleh. Untuk D semua boleh. Hakkptuihhh mintak ip5 dia dr mula kenal sampai sekarang tak dapat2. HAHHAHA. 



So aku pun buat lah appointment for 2. Pi dekat area umah aku jek sbb senang. Sampai2 je dia swuh tunggu dlu. Masa tunggu tu, adalah pekerja dia yang keluar masuk keluar masuk. Ada satu akak ni. Bak kata Wan, muka fighter. Jahat kannn... Aku whatsapp dia , "B, sila berdoa sekarang bukan akak tu yang urut you. HAHAHA".Wan gelak. Pastu kitaorang masuk, sekali memang akak tu yang urut dia. KAHKAHKAHKAH. Aku hanya mampu gelak. 



Maaf takde gambo spa sebab tak sempat nak amik asyik gelak je mengenangkan nasib Wan. Akak yang urut aku tu asal dari Indonesia. Nama dia Maya. Aku rasa dia dh berumur, tapi sumpah nampak muda gila, sebab dia kata anak dia dah umur 30. Confirm2 lah dah tua kan. Kak Maya ni ingat aku dengan Wan dah kawen. So dia bagi tips banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk GILA kat aku (Kenapa ek ramai igt kami dah kawen? ke sbb kitaorg selalu p pasaraya beli sayur LOL)



Macam biasa lah, pi spa memang tukang urut akan kata kaki aku tegang(dah pakai kasut tinggi dr pagi smp petang hari2, wajibulghunnah lah tegang kan) Dia pesan suruh urut hari2, bagi urat longgar. HEHEHE. Baik kakkkk.. Lama gak akak tu urut. Lps tu dia ada tanya aku dah pregnant ke belum. WOIH belum kawen nk pregnant amenda. Yela, dia igt aku dah kawen kan. So dia pegang2 peranakkan aku. Dia kata elok ni. Takde masalah. Kekekkeke.



........................ Dua jam berlalu. Session tamat. Wan macam enjoy. Aku ingat nak mandi sebab lepas tu kami nak pi Pavilion beli hantaran, sekali akak tu tak bagi. Penyudahnya kami pi Pavilion dengan bau minyak. Pitam jap.




Antara tips2 Kak Maya bagi :


1) Makan taugeh yang kita tanam sendiri (buat subur)
2) Makan buah kundur
3) Jangan angkat barang berat2
4) No nenas
5) Kurangkan ais & jgn selalu pakai kasut tinggi


Tips2 dia ni kebanyakkan cam nak galakkan aku pregnant. So nanti aku buatlah bila aku dah kawin. Hihi.


Yang tak leh blah nya, Wan siap tanya akak yang urut dia, apa tips nak tahan lama atas katil krikkkk krikkkkkk. Pastu masa nak balik dia tunjuk kat aku. DOUBLE KRIKK KRIKKK. Cara nya duduk bersila, kaki bertemu kaki, bengkok kan badan dan kalau boleh kepala cecah ke kaki. Pastu aku cakap kat Wan, "Ko takleh blah ekkkk" . Dia gelak EVIL. Choyyyy!


And satu lagi tips, nak elak angin pasang (amenda angin pasang aku tatau). Cara nya ialah lepas bersama (atas katil bukan pi shopping), isteri boleh tolong tekan pangkal peha suami dari atas ke bawah. Hanya kawasan pangkal peha je. 



Aku tahu tips ni Krikkk krikkk sikit, tapi bila dah kawin, benda ni berguna. (-________-)



Lepas p spa, kami p shopping hantaran jap. Pastu pi dinner.





Bila nak kawin ni bajet nak berjimba memang kureng, cakap terus terang je. Boleh kira dengan jari kami p tengok wayang. Selalu keluar pun pergi beli hantaran (sebulan satu hantaran kami beli) or pergi wedding. THATS ALL. Boring? Yes IKNOW. HAHAHA.


Kbai.


Number Kak Maya : +60166993177 ( Dia urut best nak mamps!)


Wednesday, November 13, 2013

Part 6 : RS & AJ


SALAM!!!


Wahhh dh masuk Part 6, ni kalau buat novel confirm kalah Twilight. HAHHAHAHA. So Part 6 and above ni aku akan kupas pasal persiapan perkahwinan pulak. Part 1-5 pasal tunang. Masuk hrni, baru 2 bulan lebih kitaorg tunang, apa beza couple dgn tunang? Hmm... aku rasa sama je, cuma bila dah tunang ni kita dh start kena buat keputusan bukan dari kepala kita sahaja. Contoh : Laptop aku skrg, baba dah nak amik balik, so aku takde laptop bila kawen nanti. So, aku pun nak lah beli laptop baru. Ecehhhh... pastu Wan kata, "Takyah D, I ada laptop, you pakai I punya je". Haaaa... ni lah situasi dimana semua benda pun kena bawak bincang supaya mudah di kemudian hari. Ko bajet ko Prof Muhaya kerrr???? Nak bg nasihat camni. Buek.


Antara persiapan-persiapan perkahwinan.


HONEYMOON


Benda pertama yang kitaorang buat untuk persiapan kawin ni ialah beli ticket honeymoon. HAHAHAHHAHA. Sebab bila aku fikir2 balik, kalau tak pergi honeymoon lepas kawen memang nanti dah takde masa, lagi2 nanti bila dah pregnant ke apa. So aku kalau boleh nak semua benda ikut flow. Taknak skip2, yelah kawen sekali je seumur hidup. Berani lah Wan nak kawen banyak, aku ikat kat pokok kelapa baling sebaldi kerengge kang! HAHAHA.


So ticket flight baba tlg belikan since iols takde credit card. Tapi berlaku sedikit kecuaian disini. Kitaorg akan honeymoon kat sebuah pulau. So SEPATUTNYA kitaorg tak perlu laaa beli banyak2 baggage. Total baggage kitaorg beli ialah 80kg. Ko nak beli apa Amni oiiii kat Pulau??? Pokok kelapa kerrrrr. So alert sikit bebenda ni. Lainlah kalau memang pergi nak shopping. CHINCOIIII.




BAJU KAWEN SEGALA BELAH


Aku rasa persiapan kawin ni untuk aku tak berat sangat. Sebab Mama and Baba banyak tolong aku. Baju aku, Mama beli kat Indonesia. Lace sana murah berbanding sini. Soal warna, aku serahkan je kat Mama. Pesanan aku cuma aku taknak kaler gelap sebab yelah Wan tu kurang cerah (kur hajj kann), kang kalau pakai warna gelap, tak curlass lah kan uols. Memula decide nak beli untuk baju belah Wan je, belah aku nak sewa. Last2 baju aku untuk 3-3 majlis aku buat sendiri. Sila pengsan sekarang. 


Baju belah aku. Ni kaler apatah aku tatau tapi aku suka. HAHA.
Baju ni berat nak mamps! Sama berat dgn kucing aku.



Ni belah Wan... Yang ni full 4 meter lace. Aku tatau lah cam ikan paus aku gamaknya kalau dah satu badan lace. Pitam. Doakan aku kurus sebelum kawen.



Untuk Wan pulak, belah dia, dia nak pakai coat. Bajet omputih lettew, maka kami pun pergilah beli coat. Tapi oklah, merasa pakai modern and tradisional. Pendapat aku kalau lelaki nak pakai coat, elok beli yang ikut shape, smart. And tak semua brand kena dengan badan kita. Macam haritu, Wan try G2000, cam besar bahagian ketiak. maybe cutting dia lah kot. Bila try Padini, memang curlas... Kalau pompuan tu ibarat nya cam pakai kebaya lah.. HAHAHA..


Tips yang mamat padini tu bg, dia kata kalau boleh jangan pakai kemeja yang berwarna-warni sbb nampak cam pergi kerja. HAHAHAHHA. Sekarang ni ko nak kawen ke nak g keje??? Jangan nak rajin sangat. So warna putih adalah paling afdhal.


Oh Maaf nampak pungkoq. Ni coat G2000 tu, belah ketiak longgor.



CINCIN KAHWIN LELAKI


Masa aku decide nak beli cincin untuk Wan ni, puas aku google selalu cap apa yang bagus. Macam2 blog aku baca. Sampai lah akhirnya aku jumpa cincin idaman aku. Eh, ni sekarang cincin Wan ke cincin aku? HAHAHA. Aku decide nak beli EA untuk Wan. Tapi aku cam kat mana lak aku nak cari. Dgn gigihnya pergi call ek butik dia kat KLCC. pastu budak tu kata kat Parkson Pavilion ada.


So, aku ajak ler si Wan ni pergi. Sampai je tempat tu, aku cakap, pilih lah mana you suka. Ada dua section untuk cap EA ni, satu kat level 3 kot, bahagian lelaki, satu lagi kat level yg sama dengan perfume semua. So, korang boleh survey kat dua2 section. Turun naik turun naik jugaklah nak memilih. Yelaaa nak pakai sampai kerepot, kena pilih yang bebetul suka. So last2 Wan decide nk satu cincin ni. Maka aku pun bayor ler. Design memang sangat simple, sbb kami memang simple je. (poyo)



Lepas beli cincin, ehhhh sempat lak beli kuali dgn periuk nasi. HAHAHAHHA.


KURSUS PRA-PERKAHWINAN


Kursus kawen kat sini tersangat lah BEST! Memang kawan2 semua rekomen amik kat TTDI. So pergilah kami selama dua hari. Nasihat aku, nak pergi kursus kawen kena pergi dgn pasangan supaya dua2 dengar dan faham.


Pastu tak habis2 si Wan ni whatsapp aku,"HAAA dengar tuuu, dengar tuu" HAHAHAHA. Yang penting ustaz kata, nak bahagia dlm rumahtangga kena SEMBAHYANG.





Pastu yang part takleh blah nya, kitaorg pergi kursus sekali dengan Misha Omar, perghh mmg cantik gila dia ni tak make up. Lembutttt sangat.. Lepas tu esok nya keluar kat semua laman gosip, Misha Omar sudah bertudung? Pastu kuar gambar kitaorg ni. KAHKAHKAH. Tak memasal aku dengan Fiqa popular.









 KEK KAWIN


Perghhhh Part ni pun boleh tahan pening nya.... Sehari gaklaa aku mencari cake yang aku suka. maksud aku design. Last2 Ridza tolong. HAHAHHAHAHA. And aku decide nak cake cam bawah ni. Cuma dua tingkat je, gemuk nnt makan bebanyak.



PHOTOGRAPHER & VIDEOGRAPHER


Gambar kawin is FREE!!! Since Wan ni memang ada business photography yg dia buat dengan kawan2 dia, so kawan2 dia decide nak bg free je.. Cuma nanti kita bayar upah teh ais ke karaoke ke. HAHAHHAHA. Cuma Videographer jelah kitaorg pening cari. Tapi dah jumpa dah. Hehhehe.





Setakat ini itu sahaja lah..... Banyak barang dlm wedding aku nanti orang sponsor. 
Syukur Alhamdulillah... Takyah pening2...


So, till next update...... KBAI


Perkembangans


SALAM!!!



Hm.... aku rasa dh lama gila aku tak update blog ni. Sbb busy terlampau tahap ketiak. Kerja aku ni cam bermusim. Kalau musim banyak tu, perghhhh sampai kul 12 malam pun masih depan laptop. Kalau time takde keje, sampai aku dah tak tahu nak google apa kat internet. HAHAHHAHA. So the past two months memang busy gila, sekarang cam dah okay sikit. Eh tipu, okay banyakkkkkkkkkkkkkkkkkk. (Sbb tu ada masa nak ber-blog) =P



Kenapa aku buat entry perkembangan ni? Cam ada orang kisah lak. Hahhaha. Aku kisah pasal diri aku. Takde lah perkembangan sangat.. Cuma sikit2 tu adalah... Dr segi kerja, tanggungjawab makin berat. *pitam*



Dari segi beauty regime, sekarang aku dah tukar to Nutox. So far so good, tapi nak beli complete set dia merangkak. Ni baru Nutox, kalau nak pakai SKII, kena berguling kot. Tapi hasilnya bagus, dia cam jd muka aku tegang... Paling best bila Wan kata, "Asal muka you dr pg sampai malam sama je" HAHAHHAHAHA. Sbb aku spray dgn Nutox Oxyfusion Skin Refining Astringent. So make up tu macam stay je kat muka. Walah......



Aku suka Nutox ni sbb dia ada logo Halal. Chewahhhhh...



Pakai lah kalau nak muka tegang LOL. Kbai.

Thursday, September 19, 2013

Bust Firming Exercise : Senaman Menegangkan Payudara



SALAM!!!!



Sebelum memulakan entry ni please please dan please anggap entry ni sebagai pelajaran. Memang apa yang aku published dlm blog aku memang semua tujuan nya pendidikan. Orang kata ilmu kena sebarkan, baru kekal ilmu tu :)



So, ini lah entry kesinambungan dari yang lepas. Last entry aku cakap pasal Ovary treatment kan... so, untuk entry ni, aku akan cakap pasal Bust Firming. Jujur aku kata, senaman ni memang bagus tak kira lah kau anak dara ke kak dara ke mak dara ke ayam dara pun boleh kalau nak. Heh.





Tu botol kanan sekali. Harga MYR 375.



Senaman ni Jenny buat dekat aku masa aku datang spa tempoh hari. First time aku try rawatan ni, and hasilnya memang memuaskan.Walaupun masa memula cam geli2 hahahahahha tapi baguslah Jenny ni sbb dia profesional.



Masa buat treatment tu, Jenny guna minyak bust firming kat aku. Tapi bagi yang tak nak guna minyak pun okay aku rasa, coz minyak is so expensive ok! hahahaha. And bagi aku, bahagian payudara kita ni kan lemak sebenarnya, so bila kita rajin exercise and urut, dia boleh jadi muscle. So basically, urutan payudara ni ada 3 langkah. Sebelum mula, ada dua choice, korang boleh baring jika ada orang yang nak tolong urutkan (Bagi yang dah berkahwin, boleh mintak tolong suami) .. lagi satu, berdiri jika nak mudah (Aku prefer waktu mandi)



Langkah 1.




Urutan bermula dari tepi. Dari bahagian bawah ketiak, korang tolak semua lelemak tu ke depan guna tapak tangan... Jangan guna dua jari lak.. guna kedua-dua tapak tangan berganti ganti..buat dalam seminit..



 Langkah 2.





Cara yang sama, tapi tarik dari belah bawah. Kira macam naikkan keatas.. Aku faham kadang2 kita memang rasa rimas nak kena pakai bra je, bila tak pakai londeh plak boobies. Apapun takleh.. HAHAHHAHA.. so ini lah cara terbaik... Buat dalam seminit gak.




Langkah 3.





Buat urutan berganti2 untuk step 1 and 2. Kira macam korang buat serentak. Dari tepi dan dari bawah. Untuk langkah ketiga ni, korang urut, dan bentukkan dia bulat. Cemana eh nak explain..kira masa urut tu tapak tangan korang melengkung dan bg lelemak tu berkumpul kat satu tempat iaitu di tengah2 boobies.


Secara keseluruhan semua langkah.






Senang kan? Nak lagi bagus, ambil inesitif untuk bersenam angkat dumbbell (Tangan ke atas - untuk tegangkan dan ketepi untuk besarkan) Lagi masyukkk hasilnya. Bagi aku cara macam ni lagi selamat sebab natural. Tapi sebenarnya aku ni cheapskate, takde duit laa nak beli pil2 mak nenek semua tu.. pakai implant ke hahahha. So, kalau korang pun cheapskate cam aku tapi nak gak merasa, so kita kena lah cari jalan yang mudah untuk kita. Biar lambat asalkan selamat, eh salah, asalkan tak keluar duit. BAHAHHAHAHA. Kedekut nak mamps ek.



Ada haritu aku baca CLEO, ada satu cream ke minyak tah untuk bust firming ni, cap Palmers yang hat cocoa butter tu kalau tak silap aku. Tu murah sikit rm 60 tak silap. Kalau silap jangan marah sbb mana tah CLEO tu hilang dah dari pandangan mata aku hahahaha.



Ok, itu saja. Siapa nak suruh Jenny buat boleh contact dia. Number phone dekat entry sebelum ni. Satu je aku nak bgtahu, semua benda2 kesihatan ni, ko rajin ke tak je nak buat. Kan? So tanya lah diri anda. Kepada perempuan yang cam blur2, boleh jumpa aku, aku tunjuk cara nya secara live. Kita kongsi ilmu untuk kebaikkan kita. GIRL POWER!!!! hehe.



Kbai.


Wednesday, September 11, 2013

Lactacyd : Pencuci alat sulit yang walah


SALAM!!!


Pertama sekali aku tak di bayar untuk entry ni. Saje share sebab ianya bermanfaat. Chewah! Bila dengar pencuci alat sulit kan, banyak jenis yang ada di pasaran. Antara yang aku pernah guna ialah dari Lactacyd, lepas tu tukar Avon, lepastu yang model dia Rossa tu apatah cap dia and last sekali aku berbalik pada Lactacyd balik.



And baru baru ni masa aku nak beli sebab dah habis, aku discover tissue dia. HAHAHAHA. Aku tatau lah benda ni baru ke lama, tapi bagi aku baru lah sebab aku tak pernah nampak. Ke sebab selalu Mama yang tolong beli. hehe.





Basically, wipes ni ramuan (boleh ek guna word ni?) dia sama je macam pencuci tu, cuma dia di jelma kan dalam bentuk lain. KAHKAHKAH. Aku rasa lagi senang sbb tak perlu lah nak bawak botol tu kan. Rajin plak kau. Letak dalam handbag and bila nak guna lap lap, Walahhhhhhhh rasa fresh!


Aku sangat suka benda yang memudahkan macamni. So siapa yang nak rasa walah walahhhh boleh lah beli. So far aku pakai sangat selesa. Rasa lebih bersih, sebab mcm dua kali pembersihan, first lap dengan tisu biasa, then guna wipes ni. Harga dia bawah RM 10 untuk dua peket.


Ok dah tu je. Selamat mencuba! (Cam masakan lak)



Sunday, September 8, 2013

Genesis Dermatological : Ovary Treatment



SALAM!!!



Selamat malam wahai pembaca budiman. Pertama sekali nak bagi tahu yg entry ini akan ada entry susulan khas yg akan aku tulis bila aku free. Jadi untuk entry ini aku akan sentuh pasal facial and ovary treatment.



Actually aku jumpa deal ni dalam Groupon. Sebab aku nak berurut sehari sebelum Majlis Tunang aku last month. Di sebabkan aku ni cheapskate kan, so aku guna groupon je. Eh sebenarnya siapa pandai lah guna groupon. Sbb jimat. Muahahhaha. Maka pergi lah aku ke Genesis Dermatological sehari sebelum majlis. Sehari sebelum aku gi pusat kecantikan ni, beautician tu pesan kat aku treatment aku amik ni akan makan masa 4 jam setengah. Omak kau! Kering den. Tapi takpe, layankan.....



Sesampai nya aku di sana, ada beautician sambut aku. Baik. Hmmm.. bagus bagus. Lepas tu suruh aku duduk dalam bilik menunggu. Lepas 5 minit, dia datang. Nama Jenny. Then dia tanya aku amik treatment yang mana? Aku cakap aku pilih yang facial and massage. Then dia suggest untuk amik Ovary treatment sebab massage tu just massage je, ovary treatment ni lagi bagus. Aku pun cam "errrrr tapi I belum kawen maaaaaa..." Rupanya belum kawen pun boleh buat. Kehkehkeh.



Then dia kata, "I bagi you bust treatment free". Aku cam ter-krik krik lah jugak. Tapi aku layankan je. Lepas tu dia swuh aku kencing. Lepas dah kencing tu dia buat satu test dekat aku. Dia kata nak test Chakra aku. Aku dalam hati, "Amenda tahyul Amoi ni" ahhahahahha. Tapi sbb aku dah terbaring, so aku biarkan jelah dia nak buat apa. Dia macam pegang satu tali ada besi. Dia fokus dekat certain point dekat badan aku. Chakra ni dia baca dengan cara tangan statik, benang tu akan bergerak sendiri samada mengikut arah jam atau lawan jam. Kalau ikut arah jam makna nya bagus, kalau lawan jam, kurang lah. So bawah ni aku sertakan apa yg dia ckp pasal aku.



1) Ovary - Hormon tak stabil. Selalu emo. (Kwaja ek! HAHA)
2) Perut - Digestion tak bagus. (Memang betul pun)
3) Hati - Hati baik, takde simpan dendam (Yeke? Aku dendam je org yg curik purse aku masa along kawen. Kwaja ko ek)
4) Tekak - Outspoken tapi org dengar apa yg aku cakap. Dia kata aku akan jd bos yg baik. Amin.
5) Kepala -  Tenang. Pandai kawal masalah. Yeke??? kehkehkeh



Lepas buat test tu, dia proceed dengan facial. Facial ni cam facial biasa lah. Bersihkan, scrub, makcik bedah semua. Alah ni mesti korang pun tahu kan... Makan masa dua jam jugak lah. Dia urut bahu and leher aku sekali. Thank you Jenny =D



 Tempat rawatan



 Lukisan ni steady je pompuan tu perut berlipat. Mmg trend ni...



....... Setelah dua jam berlalu.... Jenny kata, "I start dengan ovary treatment ya". Aku aha kan aje sbb masa ni aku ngantok gila. HAHA. Buruk perangai betul. Basically Ovary treatment (MOXA Treatment) ni dia untuk stabilkan hormon, bg hilang senggugut, pendek kata semua untuk kebaikan dalaman wanita lah. Dia mcm guna satu benda keras yang di bakar, cam dia lalu-lalu kan dekat area Ovary aku. Tak panas pun, cuma suam2 je. Lepas dah setel benda tu, dia amik setitik minyak Bulgarian Rose tu, dia urut dekat area tu, and bila dah nak last tu, dia buat tgn dia bentuk pyramid dan cam naikkan peranakkan (KOT?) Ulang step tu banyak kali gak.
 

 
Yang botol kecik tu minyak nya.


Basically ada 2 minyak yang aku nak share sekarang. Abaikan dulu Bust Firming tu. Tu entry lain. Minyak yang Jenny guna untuk MOXA treatment (Ovary treatment) adalah minyak Bulgarian Rose. Minyak ni sangat payah nak buat nya sehingga kan harga sebotol cinonet tu MYR3000. Masa aku dengar tu terkezut gak lah kan. Tapi minyak ni bukan nya boleh guna untuk urut je, buat minum pun boleh. So, dia multipurpose, sbb tu mahal kot. And bau dia sumpah wangi nak mamps! Masa dia bg aku minum air minyak rose ni naik pening gak lah aku sbb terlampau wangi.



Promosi dekat Pusat Kecantikkan ni, 8 kali MOXA treatment berharga MYR 2999. Mahal? Kalau rasa mahal, tapi nak try jugak, try dulu dekat groupon. Kalau rasa okay and mampu, tak salah invest. Tapi aku tak mampu, pakai minyak gamat jelah..... kahkahkah. 


Next ialah Alqvimia - Sensuality Body Nectar. Minyak yang botol merah tu. Minyak ni di hasilkan dengan pelbagai jenis bunga and Bulgarian Rose tu pun ada gak. So minyak ni faedah dia sama gak dengan minyak yang atas botol cinonet tu cuma dia takleh minum ah. Sapu2 je. Antara faedah2 minyak ini ialah dia balance kan function hormon system kita, activate kan kita punya metabolisma kulit (cam memperbaharui sel2 kulit), kulit cantik dan glowing, improve kan macam2 benda antaranya hubungan suami isteri, pre-menapause symptoms, haid tak tetap dan yang paling best Jenny kata kita akan rasa sexy! HAHAHAHA. Comel sangat Amoi ni.




Harga sebotol Alqvimia - Sensuality Body Nectar ialah MYR 1680. Cara pakai mudah je, sapu dekat leher, pergelangan tangan, belakang telinga, dan breast. Beli lah minyak ini nescaya suami anda tergoda. Ngeh ngeh.



Siap berminat boleh search website dia www.alqvimia.com



Ok, next entry pasal Bust Firming. Siapa berminat boleh contact Jenny yang baik dan best (Tak tipu) +603-80221716/80221816. Kbai.


Rithuan's Big 3-0

SALAM Tahun ni adalah tahun sendat untuk kitaorg hahaha sbb yela makin kita berusia, komitmen makin tambah. Tapi tak bermakna ben...