Kanser buah dada harus di jauhi


kenapa kanser payudara di panggil kanser payudara? kenapa tak di panggil kanser tetek. eee.. huduh gila bunyi nya. HAHAHAHA. aku sebenarnya takut jugak dengan kanser buah dada ni. sebab dalam family aku agak ramai gak yg menghidapi nya. bak kata pepatah, rambut adalah mahkota wanita. yeke? bagi aku buah dada adalah mahkota wanita. ohh maaf bg yg mempunyai rambut yg cantik. heh.


sebenarnya kanser payudara ni boleh di cegah dari awal lagi. itupun kalau kita ada kesedaran lah. kebanyakkan orang suka main ignore2 je. ala, boobs aku cantik, elok je, takde kanser punya. sekali kau, dah kena, terus kena potong. tak ke haru?? aku selalu membebel kat mak aku, gi buat mammogram. tapi mak aku dah buat dah. hehe. baguslah.


so sekarang motif entry ini ialah untuk membantu kita mencegah kanser payudara. orang muda pun boleh kena kanser payudara, bukan orang tua je. ibaratnya, org tua je akan di rogol oleh perogol, tapi tgk sekarang, budak2 pun dah dirogol. see?? (jap, apa connection nya?)

ok, mari kita ramai-ramai mencegah kanser tetek, eh salah, kanser payudara.



1) Kurangkan berat badan

Ok, mari kita menghadapi realiti. kalau berat badan berlebihan memang akan mendatangkan keburukan. Orang kurus pun tak semestinya sihat, tapi kalau berat berlebihan ni chances dia lagi tinggi. Adakah korang tahu BMI korang? Jika BMI korang lebih 25. Maka, WAJIB lah anda mengurangkan berat badan. Jangan fikir banyak kali lagi. Semakin tua umur kita, semakin slow kadar metabolisma kita. So, makin kita kena kerja kuat(exercise). Cuba bayangkan, bila kita tua, berat badan berlebihan, metabolisma kurang. memang penyakit akan hinggap seperti lalat hinggap di tahi. ok, geli la plak.


2) Bergerak

Sebenarnya, asalkan kita bergerak. sedikit sebanyak ianya akan menyumbang ke arah kebaikkan. Jalan kaki macam siput pun takpe. Asalkan kuarkan peluh. Bersenam ni bukan sahaja protect jantung kita. Tapi dia juga reduce chances untuk kanser buah dada dan pelbagai sakit lain. Kalau malas sangat tahap ayam serama, pergi je bukak youtube. Melambak video2 senaman ni. Buatlah at least 20 minit per day. Buat perubahan sikit demi sedikit ya?



3) Mentetek kan anak

Breast feeding adalah sangat baik bagi ibu-ibu. malah anak-anak pun suka. eh tapi aku sekarang taklah. hehe. Breastfeeding akan meng-lowerkan hormon estrogen kita, so lagi lama kita breastfeed anak, lagi bagus. Bagi yang tak de anak, takyah lah nak breastfeed anak patung ke plak sebab nak lowerkan kanser buah dada ye. cam pervert plak. AHHAHAHHA.



4) Regular self check up

Benda ni sebenarnya paling senang nak buat. Tapi percaya lah. tak ramai yang buat. Alasan nya malas. MALAS MALAS. haish. at least buat sekali seminggu pun dah cukup baik. sebab kanser ni boleh develop cepat. aku ingat lagi, dulu ada kwn mak aku tetbe dah sampai stage 4. mmg sedih. so, mulai sekarang kita kena amik kesedaran.


Pergi kat SINI untuk buat self check up ya :) siapa malas, tengok gambarajah bawah ni.(nampak tak betapa beriya nya aku)







BUAT LAH PERUBAHAN DARI AWAL. AKU BAGI 4 NI JE DULU. KALAU YANG 4 NI PUN MALAS, TATAU LAH KAN. NI PALING MUDAH DAH NI. SAYANGI DIRI ANDA. EH SALAH, SAYANGI BUAH DADA ANDA. LAKUKAN PERUBAHAN SEKARANG YA. YA, SEKARANG.



Comments

  1. good tips,kanser pembunuh senyap wanita nie..

    ReplyDelete
  2. mmg. sangat. lelaki pun kena buat juga ya.

    ReplyDelete
  3. entry yg bgus utk dikongsi~
    same2 abek perhatian ek. ^^
    sape nk jd bini aku, kna bce nih..
    meh abg tlg wat spotcek~~ :D

    ReplyDelete
  4. Salam bloggerwan..minta izin kongsi info ni..

    kwn sy pn pernah hidap kanser tahap 4..tahap yg boleh membawa maut..puncanya dari Resdung..

    kini alhamdulillah selepas amik supplement TF 4Life..dia sihat..supplement ni trbukti hapuskn 97% sel kanser..

    brbanding kimoterapi yg hanya membunuh 88% sel kanser..tapi jg mmbunuh sel2 lain yg mmbuat bdn kita lemah dan rambut gugur..

    Maaf kpd pembaca..sy sekadar ingin kongsikan info ni..harap terima dan memahami.

    Terima Kasih

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali Tahi Anda

My Journey With Nutox

5 Tanda Kulit Sensitif