Posts

Showing posts from 2011

Signature Pose

Image
SALAM!!!


Signature? Tanda tangan? Pose? Posing? Apa makna pose dlm bahasa melayu? bergaya? Gaya? Gaya, Mutu, dan keunggulan? Aku pun tatau. huhu. tapi word signature pose ni memang common bg org yang gila glammmm. yang suka amik gambar. ya, seperti aku.


Signature pose ni kira mcm pose yang kita mesti akan buat bila orang amik gambar kita. Kira macam by posing like that kita confident yang kita mmg nampak elok, terbaik, hot, yakin, bersemangat. ok dah lah tu lebih2 plak. Biasanya signature pose ni kita akan flaunt anggota badan yang kita rasa paling sexy dan menarik. chewahhh.


Macam biasa, kita amik si penulis sebagai contoh. cheeee. Aku kalau posing mesti nk letak tangan kat pinggang. KONON nk nampak kurus walhal tak punnnn. Sampai mama selalu sound, "cuba bergambar tu bg elok2 sikit". Sesungguhnya, mama tersayang takde signature pose. AHHAHA. kuangajar punya anak. cis.


Biasa nya, orang awam atau org kebanyakkan mcm aku ni, orang tak amik POT pun ko ada signature pose ke ta…

24 changes.

Image
SALAM!!!


Tajuk tu saje gempak. Kau ingat senang nak berubah? Buat 24 perubahan? Memang tak. Huhu. Seperti sedia maklum, aku berusia 24 tahun sekarang. Tua? Memang Tak. *tak mengaku* Beberapa bulan sebelum hari jadi aku, chewah, aku ada pasang niat, nak lepaskan something yg duduk lama dgn aku. *dengar cam bela saka plak*


Benda yang aku nak lepaskan ialah keychain2 kat hp aku. HAHAHA. mcm apa je. benda ni dah 3 tahun dah dengan aku. Semenjak tukar phone.




5 keychain yang berkait rapat dgn aku.

Handbag : YAAAA i lovee handbag. suka beli pastu tak pakai. buang. sengal gila.

Heels : Obsession.

Ship : I love to travel. tapi masa belajar tak dapek sbb kewangan takde. Sekarang insyaALLAH, dah nak start travel dah. Weehooo!!!

Ayam : Aku suka makan ayam. Daging lembu tak suka. Ataupun boleh juga umpamakan mulut aku cam ayam. bising. Huhu.

Cupid : Always hope to find someone who truly loves me.


Last but not least, kain yang bertulis :

"So What If I'm Bitchy"

HAHAHA. adik aku bg.


So, sempena ak…

I'm 24!

SALAM!!!


I'm 24.

Yes I am.

Finally.

Alhamdulillah semua cukup.

Family

Fate

Friends

Kerjaya

Syukur YA ALLAH :')

YA ALLAH, Permudahkan lah Segalanya. Amin. Amin. Amin.

Monday, cant wait to meet you.

Kbye.






Malaysia 1 Myanmar 0

Image
SALAM!!!


Apa anda buat di hujung minggu? Pergi spa? Duduk mengangkang di depan peti televisyen? Tidur mati? Tgk movie? Makan seolah2 tiada hari esok? Heh. Aku? Tgk bola. Bola? Bola? Bola Sepak? Rasa nak sepak muka sendiri.


Dulu... aku pernah lah tgk bola, sekali je kot masa high school walaupun satu benda pun aku tak faham. Aku tgk Man Utd VS Arsenal. Man U menang masa tu. Itu jelah yang aku tgk. Tu pun rasa dah cool. NOT. Tapi smlm, aku berjaya menonton bola buat kali kedua dalam hidup aku, YA, bagaikan bertemu kekasih lama. pui.


Menonton perlawanan bola pun sebab mr. fate. Terpaksa akur, seharusnya menonton wayang, tapi nampaknya bola lebih mengiurkan. Tapi bila aku tanya antara bola dgn aku siapa yang bakal di pilih, jawapan nya AKU. ya, mungkin nak menjaga hati perempuan ku. HAHAHAHHA. gelinya.


Maka jam 4.45pm, telah tercongok di kedai. Order air siap, tapi kuasa ALLAH. hujan lebat, kilat sambung menyabung, maka ASTRO menunjukkan kelemahan nya. SERVICE IS CURRENTLY NOT AVAILABLE.…

The Royal Malaysian Traditional Spa #2

Image
SALAM!!!!


Fuhhhh masih terasa sengal-sengal di badan pergi spa hari tu. Masih segar rasa itu. Ceh. So, berkaitan dengan entry sebelum ni, aku ada beli voucher spa dekat The Royal Malaysian Traditional Spa. Harga asal rm 373. tapi entah kenapa spa ni kena sampuk agaknya, jadi rm 45 hengget je. Aku pun pe lagi, beli tanpa fikir 2 kali.


Spa ni terletak kat Plaza Damas. Plaza Damas kat Sri Hartamas. First time masuk Plaza Damas. Tapi saya tak batak. Huhu. Batak bila nampak Istana Negara je. Tetbe. Aku gi dengan mr. fate, cakap je nk gi mana mesti dia boleh teman. wuuhuuu.


So, treatment yang included dalam voucher ni ialah Foot spa, Facial Lifting, Body Massage, Sauna and Body Scrub. Lengkap ok. Masa yang di anggarkan 135 minit. Tapi kitaorg duduk dalam tu 3 jam. Rasa nk pengsan. Dah lah nak book satu hal, aku siap tipu pekerja tu kot cakap aku nak kawen bulan depan, so nak buat rawatan spa. HAHAHHAHA. padahal... eh salah aminnn *gatal nk kawen cepat*



entrance spa. simple je.





Ruang menung…

The Royal Malaysian Traditional Spa #1

Image
SALAM!!!




saya sangat memerlukan ini.



will update about the spa later. later tu tak janji bila. HAHAHA.



kbye.


11 years!

Image
SALAM!!!


Masihkah anda rapat dengan teman-teman sepermainan, segosip, sebantal, sesama kelas, sesunggut..ok tu tak lah kan... Adakah anda masih rapat? Ke dah regang disebabkan masa? Kerja? Kekurangan credit? Komitmen hidup? Sila lah pilih mana2 yang anda suka. Huhu.



Aku dulu sekolah asrama. Bukanlah asrama penuh, asrama biasa2 je. uhukk. I ni student average je. Bukan flying colors, idok lerrr. So masa asrama tu mesti ada geng2 kan? Bestnya kalau ingat balik. Macam2 kerja gila yang aku buat. To be honest, am not that baik punya type laa kan. Nakal gak masa sekolah, tapi kenapa aku jd pengawas dulu? mungkin cikgu disiplin tersalah tafsir aku. hahaa.tapi bila form 4 and 5 dah slow down. Nak SPM laaa katakan. huhu.



Antara kawan2 asrama tu, banyak yang masih contact lagi, walaupun kitaorg taklah selalu sangat jumpa pun. Jumpa pun selalunya kalau ada occasion cam wedding ke apa. Tapi the relationship is still there. Sama je. Kalau gossip still macam dolu-dolu. Hihi.



The best thing about m…

Kesudahan

Image
SALAM!!!


Hari ni hari minggu, maka saya tak berapa busy. Kalau busy pun tu buat2 busy sbb malas lipat kain. grrrr! apa lah nak jadi.. huhuhu..



Apa kesudahan nya entry ni? Tajuk pun dah cam menyampahkan je (kata akar dia sampah). Oklah, kesudahan ni sebenarnya nak cakap pasal kesudahan yang aku ambil akhirnya.



Siapa yang pergi kerja make up? Ala bukan lah make up yg melampau2. Just bedak and eye liner. Tapi still laa blh buat muka kita nampak different gak.. Kannn?? Masuk hari ni dah sebulan lebih aku kerja. Sepanjang aku kerja, hari2 pun aku pakai eye liner.



Pakai eyeliner mmg blh buat mata kita nampak lg besar bla bla bla. Tapi....... bila lepas solat, amik wudhuk, muka jadi cam org EMO &#&#&@*(&*(&#@(*&. haram. Macam muka org kena tumbuk pun ada gak. Lama gak aku fikirkan solusi masalah ni. (bajet cam masalah besar gila) ok fine, besarlah untuk perempuan mcm i ni.. heh.



So, setelah aku fikirkan banyak kali, maybe i should stop pakai eyeliner, or else bila le…

3 makanan peyumbang STROKE

Image
SALAM!!!!


Apa khabar anda sekalian?



Hari ni nak share pasal 3 makanan yang menyumbang stroke. 3 je. tak banyak. ok? kalau anda mmg dah kurangkan/avoid makanan ni baguslah. Ucap tahniah pada diri sendiri sambil kuarkan duit kat ATM sendiri, beli lah apa2 sebagai reward.


So, basically apa basic knowledge yang korang tahu pasal stroke? kalau aku, aku akan jawab, " ha, stroke tu cam penyakit yg selalu dalam drama melayu tu.. Kalau anak buat hal ke, laki kawin lain ke, kan biasanya orang tu akan kena stroke.. kan kannn" huhu.



Tu bukan definition yg benar, hihi. Based on PubMed Health :


"A stroke happens when blood flow to a part of the brain stops. A stroke is sometimes called a "brain attack."
So, berbalik pada tajuk asal. Apakah 3 makanan yang menyumbang kepada stroke si jahat ni.

#1
Biskut, Cekedis dan Pastries

sedap kan? ye, saya tahu.



Muffins, donut, cekedis, biskut bla bla. Semua benda ni mengandungi trans fats yang sangat tinggi. Kebanyakkan makanan ni semua m…

OMG BUSYNYA

Image
SALAM!!


Haruslah aku men-CAPS LOCK kan tajuk sebab aku mmg busy betul. makcik jual nasi lemak pun tak busy cmni.. hoh hoh.


Banyak benda nak update tapi nntlah semua nya dalam otak, masa sangat mencemburui kita. Eh tak, cemburu kat aku je. sbb tu aku sorang je busy.


Ok dah bye. nak sambung kerja. Pui laaaaa keje melambak. (-________-)


tak sabar nak update pasal ni


Kebahagiaan dalam kecantikkan

Image
SALAM!!!



Ya ampun. Bosan nya diriku. Bosan gilaaaaa.. Training dah habis. Test dah buat. Sekarang tengah tunggu big boss from US bg access kat databases. Sementara tu kerja aku, makan, kacau orang, makan lagi, melayari internet, baca emel 567 kali, pergi tandas bla bla bla.. BOSAN. So, marilah kita kurangkan kebosanan ini.



Kalau baca tajuk entry apa yg korang dapat simpulkan? Any assumptions? kecantikkan seringkali di kaitkan dengan perempuan. Betul tak? Siapa dalam dunia ni tak suka dengan kecantikkan? Tipulah tu kannn.. Aku mmg suka dengan kecantikkan. kecantikkan tu subjektif. Bukan setakat perempuan cantik je kita panggil kecantikkan.



Perasan tak betapa gembiranya seorang perempuan bila di puji cantik. Ataupun apa yang dipakai oleh seorang perempuan itu dipuji cantik contoh macam orang kata, "eh cantik gincu yg awk pakai ni, beli kat mana???" bila orang cakap mcmni pun kita happy. kalau aku, aku happy lah. hehe. tapi aku tak pakai gincu. heh.




kenapa kau ni cantik sgt oli…

Skin Care

SALAM!!!!



Amboi amboi amboi kemain lagi banyak org tanya kat formspring pasal skin renew nak beli kat mana. eh eh eh eh, pergi lah click kat link tu cari cawangan dia. Malas betul ye. Lemak kat tangan tak elok simpan nnt nk kawin susah nk beli cincin. *tiba-tiba*




Ada juga yang tanya, betul ke pakai bb cream tu SAHAJA kulit jd elok. Aku nak cakap pun tak tahu. Tapi so far so good lah. Ke mmg muka aku ni pakai apa pun dia layankannn je.. Ha, tu mungkin gaklah kan...




Tapi other than skin renew tu, aku ada juga guna Pure Water Facial Mist from The Face Shop. Lama berzaman dah aku guna. Dah dekat setahun. Hasilnya masih sama. So kesimpulan yang aku boleh buat, mungkin benda ni membantu jugak kot.




BACA ENTRY INI




Apapun product yang korang guna. Pastikan ianya halalantoyiban okei.




Sekian. ok ni bukan kat office. Bye.


Symptom Checker

Image
SALAM!!!


Kembali lagi aku ber-blogging di waktu kerja. Sebenarnya sekarang tgh training. Tapi belah pagi je, petang I free. sementara ada masa ni baik kita berkongsi pengetahuan. kan? Sharing is caring kan? Tapi share suami tak eh. Tak rela okei.



Ok, berbalik pada tajuk asal. Apa maksud simptom? symptom? sep sep tom tom tom? lempang nak? basically symptom ialah tanda-tanda atau sign yang korang dapat untuk sesuatu penyakit tu. Biasanya melalui symptom2 ni lah doktor detect apa-apa penyakit. Bila ada symptom, maka doktor akan syak something is not right kan? then they will run a test/ tests untuk confirm kan apa jenis penyakit yang korang hidapi.



Aku memang suka baca anything pasal kesihatan. Kalau korang baca entry2 aku pun banyak pasal kesihatan kan? kan? takde cete aku g date ke apa. sbb mmg tak g (-_-) so, di sini aku nak perkenalkan satu website kesayangan aku. Ni website kesayangan aku tau, korang tak boleh curi. Kalau curi kecik hati aku nanti.



Click kalau sayang aku



tipu je yan…

Lelaki #1

SALAM!!!!




Lelaki? Jejaka? Peria? oh tu sayur, pria ataupun jantan adalah makhluk yang ALLAH cipta di dunia yg fana ini. Bila ko cakap dengan lelaki, mesti statement macam ni akan keluar dr mulut seorang lelaki, "Perempuan ni complicated habis, susah nak di fahami" kan? kan? standard ayat tu.. aku rasa nak muntah dengar dah.




Tapi bila tanya perempuan, derang plak kata, "Lelaki mmg complicated, susah nak di jangka" kan?kan? kalau bagi aku lah. orang lain aku tatau. tapi bagi aku, perempuan takde lah complicated sangat pun sebab kitaorg punya basic need bg aku cuma nak attention, love, protection. Tapi ketiga-tiga perkara yang aku cakap tu boleh di berikan melalui pelbagai cara.




Seperti contoh, Attention. Kebanyakkan perempuan bukan lah nak attention 24/7. Tak. Aku pun taknak. Kadang-kadang kitaorg just nak korang dengar apa yang kitaorg nak kata. Nak bercerita. Sebab bg perempuan, bila dia ada kwn baik, mmg dia nk share semua benda dengan kwn baik dia tu. So bila le…

Skin Renew : BB Cream

Image
SALAM!!!


Penatnyaaaaa kerja! choiii padahal br 2 hari kerja. rasa mcm tulang dh bengkok sakit ostoporosis. PUI... tapi.. hidup harus di teruskan..



so berbalik ke topik asal, berdasarkan entry INI . kan aku ada beli dia punya BB cream. walhal, aku tatau pun apakah itu BB cream, sbb dok tgk kat kedai2 melambak2 bb cream, so mestilah nk try gak kannnn. *dasar senang terpengaruh*



Makanya, aku pun pakai lah adalah 3-4 kali gak aku pakai. Overall, product dia okei, I bagi 3.245 pointer dia. Based on experiences aku b4 this mengunakan foundation, aku tatau lah aku salah beli ke apa, tapi kalau pakai, muka jadi cam cendawan. means putih semcm, mcm bertompok tu. mcm kulat, lebih2 plak description aku. pastu cam berminyak2. eeee mmg tak gemor den.



Tapi, BB cream skin renew ni tak. dia cam meresap gitu. takde pulak bertompok ke mcm kucing tompok2 tu. elok je. and aku perasan satu benda, kalau bgn tido skrg, kulit jd licin yang mcm artis korea(WOHHHHHH ayat mmg takleh blah) aku tatau nk explain …

Svenson Hair Care Centre Part 1

Image
SALAM!!



Ehem ehem. First of all, entry ni akan ada 2 parts sbb yang part 1 ni just the basic one. So, the second one akan di update entah tatau bila. huhu. Ceritanya begini, ada satu hari tu, i went for a facial dekat spa yang mmg selalu aku gi. Then masa nak balik tu, borak2 dgn my beautician. Dia tanya aku, where do u usually go for your hair treatment? Then aku cam, haaa, banyak plak duit aku kannnn. Aku pun cakaplah, aku guna traditional way. Yolah, kan aku guna santan je. JIMAT.




Then tetbe dia kuarkan voucher, hulur kat aku. "For our regular customer, enjoy this voucher AJ". Then aku cam terkezuttt lahh kan. Tengok dapat voucher rm 1500 from Svenson Hair Care Centre. PENGSAN!!!! Siapa nak bg weyyyy. Ini rezeki Alhamdulillah :))




So, aku decide nak bg untuk family ku tercinta! Lagi pun, benda camni aku dah pernah buat dengan Yun Nam dulu, so cam tak kesah sangat, buat lambat2 sikit pun takpe. So, adik ku, Yaya pun suruh lah aku buat appointment untuk dia. Lama okay dekat…

Tunggu sekejap Part 1

Image
SALAM!!!



Tajuk entry macam tajuk lagu. Sebenarnya aku tatau nak buat title apa. Tapi rasa nya title tu adalah kena mengena dengan apa yang bakal di perkatakan. Ehem ehem. So, mari lah dengar aku membebel, eh bukan membebel, nak share buah fikiran, buah dada takleh share eh, tu untuk laki i jewwww. *mintak pelempang*



tunggu tepi laut? bwk payung okei in case hujan.



Ok, word tunggu, waiting, menanti common tak dalam hidup korang? Kalau dalam hidup aku agak common lah. Sebenarnya, menunggu ni boleh di aplikasikan dlm macam2 situasi tapi mostly bila dengar word menunggu, benda first yang akan muncul pasti lah something related with love. setuju?



" Every time I try to give up, my heart says.... ONE MORE TIME"


Aku cakap in general, sebenarnya bila kita menunggu, ada satu benda yang akan ikut sekali bersama kita (ni bukan hantu eh), benda yang aku maksudkan tu ialah harapan/hope. Bila kita tunggu something/someone mesti automatically kita akan berharap. Jangan tipu okei. Memang kit…

Skin Renew : Professional Solution

Image
SALAM!!!


Weekend adalah hari paling bahagia untuk semua orang, dan semestinya untuk aku gakkk. Minggu ni kemain aku menabung di shopping2 complex dengan jayanya. Bajet gaji limablas ribu kunun. heh. Weekend kali ni aku bercadang nak g ikea sbb nak beli tempat kasut baru, yang lama punya dh penuh. Banyak lagi kasut yang takde tempat tinggal. kesiannn.


So, aku pun mengajak lah adik ku dan rakan nya.




Apasal tajuk entry cam tak muncul2???!!! HAHAHA. ok lah, masa tgh jalan2 tu, aku di sapa oleh seorang amoi, " Miss do you have time?" Aku : "For what?" Amoi : "Beauty products" Aku senyum terus blah, sbb masih terbayang peristiwa semalam di London Weight Management. Aku berlalu pergi, tapi dia sempat bagi aku pamphlet.



durjana sungguh pamphlet ini. PUIII




Bila maca pamphlet ni, biasalah aku terpengaruh. HAHAHHA. Maka aku berpatah balik. Aku pun tanya, " is this really for FREEE??????" Amoi tu jawab, "remove black head je FREE miss, yang beauty trea…