Posts

Showing posts from October, 2012

Oh Anak Emak!

SALAM!!!


Ehem.. entry kali ni mungkin akan mendatangkan manfaat pada korang ataupun just sekadar bahan bacaan ringan. Anda pilih lah yg mana sesuai. So, ceritanya begini, ada dulu, aku tweet pasal tips nak deal dgn anak mak dan emaknya sekali kat twitter, then ada gadis2 yg tanya, apa lagi tips nya?? Sebab aku bg 3 je kot masa tu. Penat kot taip banyak2. Heh. So entry ni mungkin akan lebih kepada perempuan lah, tp laki pun boleh, tukar jelah mana yg patut supaya korang senang faham.

So, here's the full entry. Walaupun aku rasa aku tak pernah bersama dengan anak mak. Eh, mestilah pernah, kalau dia bukan anak mak takkan anak monyet. LOL. Aku rasa aku boleh bg tips2 yg berguna sbb sepanjang saya hidup, mak mak semua suka saya. SILA MUNTAH SEKARANG. 

Pada aku anak mak ni biasanya terjadi bila : 

1) Dalam family tu kekurangan anak perempuan. So, mak pun takde choice lah, manja kan anak lelaki. 

2) Jarak antara anak yg atas dengan yg bawah jauh. Contoh mcm aku dengan adik aku. Dia lahi…

Tahukah anda #2

Image
SALAM!!!

Tahukah anda? Kalau lepas makan, tak elok minum ais. 

KENAPA?

Sebab air ais biasanya lg mahal dr air panas. Membazir amalan syaitan. Allah marah. Ok tak, tipu je, sebenarnya, tak elok sebab ais tu tadi akan membekukan makanan berminyak yang korang makan. 


Ok, kita bagi contoh biar senang faham, cuba bayangkan, korang makan nasi kandar, yg penuh minyak, santan bla bla tu, lepas tu minum teh ais. Slurppppppppppp sedap nya! Tapi, ingatlah bahawa ais tu akan membekukan makanan berminyak tu. Cuba bayangkan usus yg penuh lemak. YEK. Itu baru sekali makan, cuba hari2. Ok, nak pengsan skrg.





Ok, sambung cerita balik, bila lemak-lemak yg dah membeku tu keras, dia akan sempitkan usus korang. Hmmmm this is not good ok. Makin banyak lemak, makin gemuklah anda. Risiko penyakit pun makin tinggi. 


Kesimpulan nya, minum je air suam. Jimat satu hal, sakit pun tak. Tapi bukanlah takleh minum ais. Minum boleh tp berpada2. Milo tabur sedap kot. Yums.

Okbye.

Bahana Exercise

Image
SALAM..

Tajuk kemain mcm ala ala muka kena simbah asid. eh. So just nak share, semenjak, ok taklah semenjak sangat, sejak kat rumah aku ada treadmill, aku rajin jugaklah bersenam. So apa yg aku dapat dengan berlari separuh mati mcm pinggang nak tercabut ialah kulit yg glow.

Perasan gila statement kan, tapi korang kena terima sebab benda betul. WAKAKKAKAKA. Aku rasa mcm kulit aku bernafas kalau aku berpeluh2 tu. Aku rasa lah. hehe. So, ini gmbr yg paling latest tanpa bedak, pakai moisturizer je. Patut takyah pakai shades kan. Tp sebab panas, I tak tahan lah ulosss. Wek.


So tu je nak cakap, secara halusnya aku nak suruh korang bersenam. Tu je. Sampai tak message ni? hehe. Take care. Kbye.

Tenang

SALAM....

Aku penat, sebab hari jumaat aku pergi Melaka, dari siang sampai ke malam berjalan. Tadi pergi PD, mandi pantai satu hari, lps tu balik bekejar ke Setia City Mall sbb ada family dinner. OMG. sangat penat dan letih malah melekit. huahuahua. but m so happy :')

Td aku cakap dekat adik aku, "Sekarang aku tenang". Tapi aku tanak lah cakap kenapa dlm blog. Kita nak simpan dalam hati kita jew. ehhehe.

Tenang, Hati tenang,  Kepala ringan, Best rasa ni, Lama tak rasa. Boleh tak bagi rasa ni kekal?

Sebab aku suka.

Kalau rajin nanti update pasal weekend gateway ni. Hikhik. *janji manis*

Kbye.