Posts

Showing posts from March, 2013

Kenapa kulit anda teruk?

Image
SALAM!!!

Tajuk2 entry aku sekarang memang cam kurang sopan eh. HAHAHAHA. Sebab aku saje nak bagi korang sedar. Niat baik takpe kot. Sekarang ni aku nak tanya, apa definisi kulit yang teruk? tak sihat? Ataupun kita boleh kata bermasalah. Sopan skek.

Sebenarnya, bila kita ada masalah kulit, kita kena ambil tahu apa punca2 nya. Then, dari punca tu kita boleh tahu macamana nak atasi. Sama jugak macam bila kat highway, kita stuck, kat right lane tapi slow. Mesti ada satu kereta yang slow, punca kepada ke-selow-an itu. Kannn??? 

So, jom kita tengok apakah antara punca2 kulit jadi tak sihat ataupun habit2 kita yang kita buat yang membuatkan kulit kita bermasalah. Kalau ada yang korang buat, ambil inisiatif untuk ubah. Betul ke aku eja tu? Apani graduan UIA tatau eja bahasa melayu?! Cikgu Senu jangan marah saya.Lap u.

1) Pakai SPF/Moisturizer

Siapa dekat sini yang pakai SPF/moisturizer? Tak kisah lah cap apa. Yang penting pakai. Kalau yang dah pakai tu, bagus. Tapi, biasa nya kita akan pakai …

Kenapa Anda Busuk?

Image
SALAM!!!

Mula mula kena minta maaf kalau tajuk entry kurang sopan. Tapi apakan daya, realiti memang pahit untuk di telan. Siapa di sini ada masalah bau badan? Siapa? Benda ni sangat common. So, jangan malu okay? And sebenarnya ada sesetengah bahagian di badan kita yang berbau. Kalau yg semua satu badan busuk tu, dah korang gi je terjun bangunan, apasal busuk sangat ni. HAHHAHAHA. 

So mari kita discover :

1) Kaki Busuk

Kenapa kaki busuk? Biasa nya sebab kaki kita basah atau lembap. Bila kaki kita basah atau lembap, bakteria akan ada, benda tu yang buat jadi busuk. Solution dia? Senang je, kaki jangan lembap atau basah. Pasti kan sentiasa kering. Kat celah2 jari pun kena lap juga, bg kering.

Lepas mandi, LAP. Pergi toilet, lepas cebok, LAP. Asal basah je, LAP.

Kalau agak2 kaki korang jenis kuat berpeluh, jangan pakai stokin. Biar dia lapang, tak tertutup. Kalau nak juga pakai stokin, pilih jenis kain yg serap peluh, selesa dan nipis.


2) Ketiak Busuk




Kalau korang mandi, korang basuh tak k…

1 benda patut buat : Mac

Image
SALAM!!!

So, apa kita nak buat bulan Mac? Korang nak benda kecantikan ke kesihatan ke atau korang nak kan benda lain? Hehe. So bulan Mac ni aku nak korang buat satu benda yang buat korang lebih berani.


JADI BERANI

Berani ni skop dia luas kan? So aku nak korang buat something yg apa apa saja yang korang rasa bila korang buat tu korang jadi lebih berani. Kalau makan ayam basi tu korang rasa buat korang berani, pergi lah makan, tapi kalau sakit perut jangan cari aku pulak.



So, macam biasa lah, sbb ni blog aku so aku kena lah bg contoh pasal diri aku. KAHKAHKAH. Baru2 ni, hmmm baru lah jugak, aku pergi Pulau Perhentian dengan gang2 IBM aku. So kalau dah nama pulau tu memang lah aktiviti dia ber air/melibatkan air, and before pergi tu member2 aku dah memang excited tahap mengkarung nak snorkeling. Aku? Biasa2 je sbb aku takut air.



Dulu pernah snorkeling tapi masa tu kecik lagi, maka aku tak mengenal erti takut. Chewah. Sekarang I dah dewasa, so dah sangat kenal. Sebenarnya aku takut sebab …

5 tanda kulit anda mengalami penuaan

Image
SALAM!!!


Sebenarnya lama dah entry ni dalam draft, tak sempat2 gak habiskan... jemari ni sgt susah nak bergerak..chewahh..jemari konon..Okay, lately.... ok not so lately lah.. selama ni memang aku sangat concern dengan kulit aku. hehe. So, aku nak juga orang lain concern sebab tak rugi pun. Lain lah kalau makan nasi tomato pastu berak, haaa tu rugi.

Maka, di sini aku nak share pasal 5 tanda-tanda yang menunjukkan kulit korang sedang menua. Bahasa kasar nya kerepot lah. Jangan kecik hati eh, terima dengan hati yang redha. HAHA.

1. Tak berani keluar rumah kalau tak make up


Cuba perhatikan diri korang, adakah korang berani keluar rumah tanpa make up. Biasanya kalau kita tak make up, benda pertama yg memang tersangatlah jelas, nyata dan terang ialah lingkaran gelap bawah mata. Setuju? Yang ni aku pun ada sbb tak suka tido awal. Makin lama makin gelap. Bila dah makin gelap tu, muka kita akan nampak lebih penat dan tua. YA, TUA. Eh, tapi aku tak. Aku sentiasa nampak cam 23 tahun. Korang je..

Dia

SALAM!!!

Dia, Datang secara mengejut, Aku tak jangka, Tiba-tiba ada, Dekat dalam hati.

Dia, Tak terlalu hensem, Tak terlalu kaya. Tak terlalu baik.

Dia, Sejuk kat mata aku, Pemurah seadanya. Baiknya berpada.


YA Allah, kalau ini jodoh, Permudahkan lah, Aku berjalan sangat jauh untuk dia, Yang begitu menghargai, Yang sangat menyayangi, Dan yang paling mengerti.

AMIN.. :')