Friday, October 21, 2016

Resipi Sendu



SALAM


Ni masa weekend haritu masak. Kemain buat entry masakkan mcm teror je. Aku kalau masak main campak2 je apa dalam fridge tu.. Lantakkkk


Masa ni tetbe aku teringin nk makan sambal hijau, tanpa tgk resipi, main sukati je buat ahahhahah


 Tumis bawang



Lada hijau aku tumbuk




 masukkan cili dengan bawang tu tadi...



 
 Ni rupa dia... aku goreng garing2.. 


Rupanya mcm tak cukup betul resipi nya. HAHHAHAH Adik aku tanya nape takde cili padi.. Ni aku guna bilis je.. aku tumbuk gak bilis tu... Rasa dia, oklah... makan dengan ikan goreng panas2 sedap gak.... Eh puji masakkan sendu sendiri ekkkkk


Then masak sup fishball....
 

 Goreng bawang.. bawang putih aku ketuk je....



 Masukkan air... biar mendidih... masukkan fishball....



 Letak daun sup dengan bawang goreng... garam...


SIAP!


 Ikan bawal garing



Sambal udang


Resipi takyah lah dah pernah tulis... kikiki


Kbai...



#PregnancyJourneyUpdate - Kos Rawatan (First Visit)



SALAM


Haiya haiya... boleh pulak hari tu up entry PCOS tapi tak serta kan kos. So kalau aku bgtahu ni, korang boleh anggar lah kan berapa nak kena ready.. Kang tetbe tak cukup kang payah pulak...



Di sini aku sertakan resit, so korang boleh tengok details dia.... Aku tak tahu tempat lain, tapi aku dengar UKMSC ni antara tempat yang harga paling affordable kalau nak bandingkan dengan private clinic yang lain....


Jangan salah faham ya, UKMSC ni bukan hospital punya ya, dia mcm entiti lain.. swasta tapi affordable... gituuuuu (ingat ya adik adik kena bijak manage duit) HAHHAHAHAHA. Tapi doctor semua lelaki, tak silap aku, if korang prefer doctor perempuan, boleh pergi KL Fertility, dengan Dr. Natasha Ain... 





Total hari tu, RM 392.40 :))


So nanti, next rawatan aku akan update lagi ya? Be strong. Kbai.



Tuesday, October 4, 2016

#PregnancyJourneyUpdate - PCOS


 SALAM

 

Kembali dalam post Pregnancy Journey. Ewahhhh gaya cakap mcm dah pregnant HAHA. Velum lagi. So mari lah kita bercerita tanpa berlengah. 

 

Ceritanya bermula begini....Aku dgn Misha Omar selalu borak pasal family, friends, husband.... and of kos anak. Since dia dah beranak, dia pun nak aku pun mengandung gak.. Aku tatau kenapa aku men-delaykan treatment maybe sebab doc yang aku jumpa kata everything is normal. Period tak datang sbb hormon... well of kos with the two miscarriage earlier kan.. So aku fikir mcm ohhh this is normal.. Just go with the flow.... Enjoy your love life with your husband... NEXTTTT my husband so busy dgn study and keje dia hahha no time to enjoy..

 

Sampai la satu hari dok whatspp pasal Idris... Dia tanya, "Amni, I set kan appoinment untuk you eh dgn doctor yang I pergi dulu... " Aku cm terbangang tapi aku cakap,"Ok.. boleh ke?" sbb setahu aku pakar2 ni busy ya ALLAH... 

 
And... the rest seperti di bawah.... baca ye jangan malas...
 




 
So on 19th Sept tu kami pun p lah UKMSC. Jumpa doctor tu pung pang pung pang. And dia sahkan aku ada PCOS. PCOS ni mcm hormon pompuan and lelaki ko tak balance. Hormon lelaki aku lebih so aku tak period..... part lain aku mmg 100% perempuan eh... hahahaha... Memula ingatkan normal yela sbb dah 2 kali gugur. So maybe period merajuk (apa punya teori ni batakkk la) HAHHAHA. Rupanya memang org PCOS tendency nak miscarriage tinggi.... So terjawab lah persoalan mengapa gugur itu. Takpe, tu I dah redha uolss... Baby MKs jumpa nanti okayy...
 
 
 
Doctor bagi ubat for 2 months. Tujuan nya untuk regulate kan balik period and stable kan hormon tu.. Aku pun okay je.. Then, amik darah... Doktor kata after habis ubat for one month, akan period, hari ke 4, amik darah lagi...and I need to lose weight hehhehe... gemuk khen... puiii. Gemuk pun mempengaruhi.. Tapi byk je org berisi tu pregnant... Grrrr... org lain2 ye dakkkkk
 
 
 


 

 
Kemudian bermula la journey aku makan ubat. Bila makan je ubat, aku makan after dinner, EVERYDAY without fail, pukul 4 pagi je aku akan start cirit birit. OMG like OMGGGGGGG cirit wehh more than 5 times per day. Minggu pertama, cirit je and hidung berdarah... Masuk 2nd week, cirit, hidung berdarah and muntah..... and up until now..... dia akan jd keras sket if aku minum teh panas pekat without sugar... yang tu pun... rasa mcm air rebusan rokok.. HAHHAHHAHA..

 

Rasa nak menangis pun ada.. tapi kena kuat semangat... sebab aku memang aware when you seek medical attention because of infertility, ko punya mental and physical kena kuat. So... here I am.... takpelah dah ini bahagian aku yang ALLAH bagi.. I am okay with it #positivevibes

 

So, siapa2 yang pernah lalui benda sama, moh le share... or nak tanya apa apa boleh je.. email aku...


 

nurulamnijamaludin@gmail.com

 


Kbai.... nak p berak...

 

Rithuan's Big 3-0

SALAM Tahun ni adalah tahun sendat untuk kitaorg hahaha sbb yela makin kita berusia, komitmen makin tambah. Tapi tak bermakna ben...