Monday, March 24, 2014

Persiapan perkahwinan : The fun part



SALAM...



Hari ni saje je nak blog, nak cerita pasal apa lagi... pasal kahwin ler.. Nak kawin ni memang stress, tp stress dia takdelah teruk sangat. Masih boleh di kawal... Dalam stress2 tu pun ada lawaknya.. Aku tahu nanti aku mesti rindu saat2 camni..



Paling stress ialah nak prepare card.. Kebanyakkan kad aku buat sendiri.. Ada gak yaya and mama tolong.... Stress woo sebab pinggang aku sakit... sakit yang tahap menangis.. Biasa start buat kul 9 sampai 12... 4 hari aku buat.. perghhh nak nangisss.. Memang flat lepas tu... tido mati..


Masa nak prepare card ni memang lawak sebab aku buat dengan adik aku... bila dah potong nama... nk kena tampal pulak, pastu cari sampul dia. HAHHAHAA..

Yaya : En Jalil... Mana En Jalil....


 Aku pun cari nama En Jalil.... Pastu bila tak jumpa, skip nama lain... pastu patah balik En Jalil... HAHHAHAHAHA... Pastu aku marah, apani asyik En Jalil jekkkk.. HAHHAHA..


 

Dah tu memang nama dia En Jalil HAHAHHAHAHA.. Tersedak kau En Jalil...



And nama kawan2 baba memang tah pape dia letak sebab tak sure kan.. Yelah.. kita pun, panggil nama je kan, maksud aku bukan lah nama penuh.. Cam gambar bawah ni HAHHAHA..(agak2 je..) boleh ekk...





 Lepas tu semalam, aku gi Nilai 3, sebab goodies Wan tak cukup... Lepas tu bila dah nak balik tu... nk jalan ke kereta Wan bawak kotak tu, penuh tangan dia... Aku cam biasa lah... Princess.. Tak pernah aku pegang pape kalau keluar dengan Wan.. handbag aku je.. hehehe..



Wan : D, bukak pintu kereta D.. Kunci dalam poket..
Aku : Cit cit.. (dalam hati) eh asal takleh bukak pintu ni...
Wan : eh asal kereta ni bersih
Aku : (-_____-)
Wan : Ni bukan kereta kita lahhhhhh....



HAHAHAHHAHAHAHAHA... Malu woiii.. sebab memang sebelah2 kereta tu hahahhahaha... Paling takleh blah Wan cakap asal bersih... nampak sangat aku memang malas basuh kereta kan...





Kalau nak cerita benda lawak dengan Wan ni, banyak sangat sebab kitaorang jarang serious.. Aku ada gak serious, dia jarang lah.. Lagi 11 hari... :D



KBAI...



Friday, March 21, 2014

Rutin Penjagaan Kulit & Makanan


SALAM!!




Topik hari ni ialah bagaimana saya menjaga kulit dan pemakanan saya. Ye, saya Nurul Amni, bukan Kevin Zahari ataupun jap.. dia lelaki.. ye saya bukan lah seorang yang popular tapi saje je nak share.. hehehehhe.. Sejak aku di lahirkan di muka bumi ni, aku syak kulit muka aku adalah kulit kerbau... ada campuran... sebab walau apapun jua yang aku tenyeh, dia layankan je... Syukur alhamdulillah..



Aku ni biasa2 je, so aku punya barang2 kecantikkan pun biasa2 saje. Asalkan elok sebab lain kulit muka lain cara nya kan... Ada orang kena beli yang mahal or ada yang kena beli yang khas. Tapi aku, layan jeeee... Sebelum ni aku guna Garnier, Olay, Loreal, St Ives dan beberapa lagi... lupa laa banyak telan semut agaknya...



Tapi, semenjak tetbe collagen popular... aku pun biasalah senang terpengaruh, lalu decide nak pakai Nutox. Sebab katanya dari burung kan.. Selamat kot? HAHHA.. So beli lah starter pack dia... harga rm 89 kot.. lupa dah... So pakai dan pakai... bila pakai, pencuci muka tu macam buat kulit aku kering.. so aku tukar jadi gel.. alhamdulillah better...



Pencuci muka berbentuk FOAM, akan buat muka korang kering. Pilih yang gel.. lebih baik :)



Lepas starter pack tu nampak cam masyuk.. dan kawan baik aku Si ridza yang bermulut longkang tapi jujur dan amanah tu kata muka aku tegang.. maka aku decide nak keep on with Nutox.. Sebab ridza ni dia mmg akan cakap je apa yang terbuku di hati dia tanpa fikirkan perasaan orang hahahahha.. bagus ada kawan camni... Maka aku beli satu2 barang dia... hehehe...



Pencuci muka



Make up remover boleh, pakai ala ala toner pun boleh kot.




Spray ni best... buat make up stay :)



Moisturizer (keje dalam econ mesti pakai moisturizer okayy)



Solar Block (Penting ni!!)



Krim Malam untuk memperbaiki kulit.. Ewahhhh



Secara kesimpulan nya..... 



Rutin nya ialah sebelum mandi aku akan pakai pre-cleanser, then cuci muka, then lepas mandi pakai pre-cleanser tu lagi sebab kadang2 dah cuci muka pun tak hilang kotoran lagi (biasanya eyeliner lah) ... lepas tu aku akan spray astringent, biarkan jap.... then pakai moisturizer... biarkan jap... then pakai solar block then only aku pakai bedak :)  Bila malam pakai cream malam....


Ni lah rutin aku hari2... Alhamdulillah semua elok kat kulit.. Kata kulit kerbau khennnn.... HAHHAHA...
Tapi aku rasa penjagaan kulit bukan sekadar produk je, cara pemakanan kita pun penting...



Aku tak makan :



1) Processed Food (hotdog, fishball, MCD apa jadah tu semua tak)
2) Seafood
3) Very low sugar & salt intake (ni sbb lidah aku jenis masin, so masin sikit je aku takleh blah)
4) Nasi tak makan sbb nnt payah berak.. Kalau makan kena makan ubat nanti... BORING..
5) Aku tak makan daging and telur hehe...



Aku makan/minum :


1) 4-5 litre air sehari
2) Susu wajibulghunnah
3) Benda yang selain benda kat atas yang aku takleh makan tu, benda lain semua aku telan hehe
4) Benda yang aku selalu makan ialah cereal, sandwich, oats, ikan, ayam and bihun kdg2 oh ya, aku suka cabonara!
5) Aku selalu minum green tea panas.



Tu je pun..... Kbai...


Thursday, March 20, 2014

Nama pun lelaki.....



SALAM....


Ada hari tu, hari selasa, hari selasa ialah hari pasar malam, so Mama akan beli je kat pasar Malam pape yang halal. Masa nak makan dinner, aku dah duduk, tunggu nak makan... Aku tanya Mama, mana baba? 


Tetbe bunyi dang dung dang dung... dari dapur basah.. pastu aku cam lakk dah kenapa. 


Aku : Baa.... apasal tu?
Mama : Ai... nak makan ikan bakar... biarkan... kita makan dlu...


(Utk pengetahuan pembaca baba aku dia memang jenis tak kisah masuk dapur, kadang2 dia masak gak, tapi dia punya kecah perghhh pitam... takpe at least ada effort)


Aku pun makan Soto dengan mama....


Tetbe krangg krungg... krangg krung....


Mama pun bangun pergi dapur...


Mama : Awak ni....... manada orang buat sambal sumbat asam jawa tu blend dengan biji sekali... memanglah tak boleh... Perah dulu.. masukkan air asam je sayang oi...
Aku : HAHAHAHHAHAHAHA patot lerrrr... bising nak mamps..
Mama : Apalah awak nk buat kalau saya takde..
Baba : Saya ingat senang je buat sambal...
Aku : Memang senang pun... baba je buat jadi susah... HAHAHHAHAHA


Lelaki oh lelaki...... (-_____-)


Tetbe masa makan tu aku teringat ada dulu along (abang sulong aku) dia nak buat juice... Bising nak mamps bunyi dari dapur...


Rupanya dia blend sekali buah dengan sudu.........



KRIKKK KRIKKKKK.....



oh ya blender tu terus rosak... sekian kbai..




Friday, March 14, 2014

Part 7 : RS & AJ


SALAM!!!



Omak kau! Dah kurang dari sebulan lagi nak kawen... hehhee.
Antara persiapan-persiapan yang lain yang kitaorg dah buat. Pheww~~~~



BAJU KAHWIN AKU dan WAN 


 So, untuk baju kahwin aku, aku jumpa tailor yg serasi dengan aku. WOOHOO. and dia sangat best malah memahami apa yang aku nak. Cemana nak cakap eh? Dia cam kita selesa dengan dia. Boleh contact Scha Sahaque Wedding Planner




Semua baju buat sendiri.... Nak bayar guna apa ni? Bulu hidung boleh? Memang mengah gak nak bayar, cakap jujur je. Semoga ALLAH permudahkan... AMIN.



Masa ukur baju Wan, Abah ikut sekali. Wan beriya nak buat baju ala ala Aaron Aziz, ikut cutting badan. Pastu Abah, "Kau jangan nak fit sangat, badan kau dah naik tu, nanti bulan 4, ketat baju" HAHAHAHAHHAHAHAHHA. Tapi memang badan Wan naik. Tapi iols suka jerrr. Baju macam biasa dekat BMO.







KASUT KAHWIN


Untuk kasut kahwin aku suka yang simple and selesa. Yelah, satu hari kot nak pakai.. Kang tak memasal kejang lak kaki aku.


And aku memang adore kasut Zang Toi sebab dia sangat selesa. And cantik hewhew. Tapi masa nak beli hari tu, takde saiz ek, dari Pavilion ke KLCC lah di buatnya. Thank you sayang kerana sabar.











PERSIAPAN BILIK TIDUR
 
Persiapan bilik tidur ni Mama lah yang beriya, cadar baru, langsir baru, kusyen lah apa jadah... Macam2 ek.. Bagi aku benda ni semua cam tak penting sangat tapi dah Mama suka, layankan jelah....


 Mama suruh aku rasa semua material cadar... Layankan...


Berkilat kilat lakkk...


Seriously penat gila. Tetbe pagi bila Mama ajak.. sarung je apa yang ada. HAHAHAHA.


HOTEL UNTUK HONEYMOON


Hotel untuk honeymoon Wan yang pilih.. Dia kata nak yang privacy. Ha yelah.... Kitaorang guna Agoda. Senang, nak bayar pinjam kredit kad Mama. hehe. Tak sabar nak snorkelling!




BORANG KAHWIN


Borang kawin aku Wan yang isi, teruk kan? Sebab dia tak percaya aku isi kot? HAHA. Ada bila tah dia datang rumah, dia tolong isi borang then terus print.. hehe.. SETTLE.


Status Facebook aku.

Semlm Wan dtg isikan borang semua. Dah lengkap semua. Then baba...

Baba : Wan, nnt baba tak tahu lg boleh nikahkan Angah ke tak. Kalau ada kekuatan, baba lah yg akan nikahkan...
Mama : Aik, dulu anak sedara awak boleh je..
Baba : Tu anak sedara, ni anak sendiri.........

Sebak.....




Borang Wan dah lama siap.... Then hari apatah aku pun pergilah Pejabat Agama Klang. Setel kan hal borang ni... Sekejap je pun... cuma yelah kena pergi hari kerja kan...




And finally!!! Yeayy kebenaran dah dapat...



KAD KAHWIN


Aku sangat bersyukur Wan ni jenis macam aku, aku suka benda yang simple je, bila tibe tang kad kawen pun, aku nak yang clean and simple.


Wan amik satu kad ni, dia kata,'Ni cantik D".. Aku terus,'Ha oklah tu..." HAHAHA. Senang kan?







HAVE FUN SEBELUM KAHWIN


Ada hari tu, kitaorang makan-makan and mandi kolam sebelum kahwin. Saje jela kan.. Suka suka..





 
 HOUSE SHOPPING


Shopping kat ikea dekat 3 jam. Then aku bkk kasut.

Aku : b tgk ni...kaki i dah berulat.
Wan : hah?
Aku : eh berurat..
Wan : meh meh aku sembur sheildtox kalau berulat

Hahahahahahahah geli nya kaki berulat


Part ni aku paling suka... WOOHOOO..











Lepas ni memang selalu lah aku pergi Ikea. hehehhe. Syiokkkk!


Okay sambung Part lain pulak.. Ponett menaip.. (menaip ke?letak gambar je lebih)

Kbai.



Rithuan's Big 3-0

SALAM Tahun ni adalah tahun sendat untuk kitaorg hahaha sbb yela makin kita berusia, komitmen makin tambah. Tapi tak bermakna ben...