Posts

Showing posts from February, 2015

Best Lotion EVER

Image
SALAM



Sekarang panas giler kan? Macam panas giler nak mati. Macam panas sampai pening kepala. Macam panas sampai nak lempang muka orang. Amboi panas betul hati sambil menaip ni kan... HAHAHA... Bila panas memang kena minum air banyak. Kalau tak kulit kering. Aku kadang2 sampai boleh rasa kulit aku sangat kering and kesat mcm kertas pasir. Over ekk..



So dah kesat kasar bagai kena lah pakai lotion. Lotion kat muka bumi ni memang banyak kan.. So untuk tahu yang mana bagus... ada beberapa bahan di dalam lotion tu yang perlu di ambil tahu...



1) Ceramides
2) Essential fatty acids (Olive oil, avocado, almond oil, and shea butter)
3) Glycerin, glycols, and polyols (propylene glycol and butylene glycol)
4) Hyaluronic acid
5) Sodium PCA



Aku tak reti lah nak terangkan satu2 benda ni sebab kan istilah sains. Hoho. Kang salah terang kena cerca plak...  Aku pun saje lah tengok apa kandungan lotion yang aku guna. TARAAA!!! Ada lah sikit sikit yang ada. hehehe.














 Pilih lotion anda yang betul okay.. …

Resipi Tom Yam Ayam, Telur Bungkus, Kailan Ikan Masin

Image
SALAM


Tajuk aku memang straight to the point betul ek.. hahahaha.. senang kan nak tahu resipi apa.. So, aku masak ni bila Mama dengan Atok balik Jeram.. Alang alang atok ada so Mama bawak dia balik Jeram, aku memula ingat Baba pun ikut sekali so dalam otak aku masak biasa2 je oklah.. Sebab baba tu komen dia boleh tahan bernanah telinga gak dengar... HAHHAHA


Tapi sangkaan aku meleset... so kena lah masak sajian lengkap. Chewah... Tengok2 ada ayam.. terus terfikir nak buat tomyam.. Sebenarnya sebab fav food aku kan! Godek2 lagi tengok ada beberapa bahan tak ada.. So kejutkan Wan...

"B.. you nak I pergi sendiri ke beli barang atau you pergi beli..?"
"Kita pergi sama sama"

HAHAHAHAHAHA. Memang lah suamiku begini.

So... ini resipi nya...

Tom Yam Ayam



Tumis bahan kat bawah ni..

Bawang Merah Serai Halia Cili padi (tumbuk dulu) Daun Limau Purut Perencah tomyam

Bila dah agak2 masak... curah air kiub ayam..   Masuk kan air setakat mana kau nak...  Masukkan sayur.. Masukkan …

Supplement Kesuburan

Image
SALAM


Masa aku pergi jumpa Dr Natasha tu dalam goodie bag dia ada bagi satu supplement ni. Dia kata memang elok.. tapi bila tgk apa kandungan ubat tu mmg elok pun..hehehhee.. LENGKAP... Walaupun belum pregnant its good bila kita amik supplement kan...


So, this is it! :)




Harap harap ada faedah yang berguna dapat di badan iolss...

Sebotol ni harga dia RM 56. Ada 30 biji...

Kbai.

Masak

SALAM



Masak. Memasak. Benda ni memang sangat penting eh? Aku sejak kawen taklah everyday masak, boleh kira dengan jari jugaklah berapa kali aku masak. Biasa weekend je. If dekat rumah in laws aku memang tak masak sbb aku tatau buka api guna lighter (-___-) saya tahu saya krikk krikk...


Tapi kenapa masak ke tak ni menjadi suatu yang sangat penting? Macam kalau kau tak masak kau adalah isteri yang hina. Maafkan aku lah kan pada yg selalu masak. Aku bukan nya taknak masak, tapi kesempatan aku tu takde. Aku pergi keje gelap, balik pun gelap... what do you expect? 


Walaupun aku tak masak, tapi benda lain aku buat... basuh toilet dua hari sekali.. kau ada? Kira Wan takyah fikir dah benda lain... dia tahu every week je cadar berganti, dia balik kelas semua dah siap.. So apa big deal nya sangat kan.. the thing is aku tahu masak cuma aku takde kesempatan....


Aku tak rasa pun if kita tak masak suami tak sayang.. Suami cari lain... tu memang laki kau gatal. Jangan jadikan itu alasan.. Kerja sam…

Bahu Peti Ais dan si Wayar Ternoda

Image
SALAM


Tengok tajuk mesti cam errr amenda laaa ni kan... Mai nak cete...

Weekend lepas, masa Wan pergi kelas, aku pun cerita lah dengan Mama, baba, yaya and nana yang aku pergi spa... Family aku memang tahu pun aku ni jenis banyak angin... 

Aku : tukang urut tu kata kat Angah yang angah banyak angin, lagi2 part bahu ni.. memang sakit gilerrr masa dia urut..

Mama : Tu la memang bahaya nanti jadi FRIDGE SHOULDER...

Semua cam krikk krikkk masa tu..

Aku : HAHAHHAHA maksud mama Freeze ke?? takleh bayang peti ais atas bahu..

Pastu semua gelakkkkk...

Mama : Ala... lebih kurang lah tu....





Nama penyakit tu sebenarnya frozen shoulder....

****************************************************

Cerita kedua...


Hari Sabtu sebelum p kelas aku ajar Wan english.. Dia ada kelas english kena buat presentation apatah... dia pilih pasal nak pasang loceng... takpe.. layankan...

Aku cakap dia taip... aku cakap dia taip...

Aku : Wrap the wires with a short length of electrical tape....

Dia pun taip... 

Aku : …

Poise Organic Wellness Studio

Image
SALAM


Minggu ni adalah minggu letih... last month punya end of week Wan memang busy gila.. balik keje pukul 5 pagi maka nya aku pun terabai chewahhh HAHAHHAA..


So kami decide nak amik cuti Isnin 2nd February 2015 tu untuk rehat... Wan lagi over cuti isnin sampai rabu HAHA.. takpelah kesian dia.. So sebab dah penat kan.. aku cam fikir.. why not pergi spa and release tension.. longgar2kan urat.. wahh curlas tol kau release tension..mesti ada yang kata apasal tak mengaji... tu utk tenangkan hati....


Aku pun pilih lah spa yang dekat dengan rumah Ampang.. So ni paling hampir and best(based on the website)


Isnin tu pun kami pergi lah.... Sesat ekk guna Waze.. aku dah gelabah tet dah sebab dah lambat HAHA.. last2 aku call spa tu, dia yang tunjuk jalan.. sampai2 je.. aku dgn Wan cam krikk krikk.... 


"B betul ke ni tempatnya?"
"Mana i tahu... you yang booked"


Aku pun call orang tu.. rupanya betul HAHHAA.. SUMPAH mcm haunted house.. Gambar bawah ni cantik gakla... Masa aku …