Posts

Showing posts from 2016

BE A GO GIVER

Image
SALAM


Hari ni nak share benda yang best. Benda ni aku buat then nampak kesan..... Wah gitu.. ni bukan cerita pasal produk kecantikkan okkkkk.... Aku harap orang boleh baca ni dengan hati terbuka, ni bukan niat nak menunjuk ke apa.. tak ok... siapa yang rasa tak senang tu sila bersihkan hati anda..... #hatikaubersihkeamni

Ada satu hari tu, aku tengah rileks2, tak ingat masa tu weekdays ke weekend. Lepas tu aku dok scroll2... Sekali nampak update dari Prof. Dr. Muhaya.... Aku pun tengok video dia... Tajuk video tu pasal rumah tangga lah... Main point dia ialah BE A GO GIVER. Selama ni kita sentiasa di momokkan dengan ayat be a go getter. Tapi dari sudut pandangan Prof Dr. Muhaya ni dia cakap, kita kena jadi seorang yang selalu memberi, sebab Allah akan beri pada kita rezeki, and kita kena beri pada orang lain supaya lagi banyak kita beri, lagi banyak Allah akan bagi pada kita.




Memula aku rasa cam eh yeke ni??? Asyik aku je kena giveeeee mana aci... kata give and take... Tapi entah kena…

Resipi Sendu

Image
SALAM

Ni masa weekend haritu masak. Kemain buat entry masakkan mcm teror je. Aku kalau masak main campak2 je apa dalam fridge tu.. Lantakkkk

Masa ni tetbe aku teringin nk makan sambal hijau, tanpa tgk resipi, main sukati je buat ahahhahah

 Tumis bawang


Lada hijau aku tumbuk



 masukkan cili dengan bawang tu tadi...


 Ni rupa dia... aku goreng garing2.. 

Rupanya mcm tak cukup betul resipi nya. HAHHAHAH Adik aku tanya nape takde cili padi.. Ni aku guna bilis je.. aku tumbuk gak bilis tu... Rasa dia, oklah... makan dengan ikan goreng panas2 sedap gak.... Eh puji masakkan sendu sendiri ekkkkk

Then masak sup fishball....
 Goreng bawang.. bawang putih aku ketuk je....


 Masukkan air... biar mendidih... masukkan fishball....


 Letak daun sup dengan bawang goreng... garam...

SIAP!

 Ikan bawal garing


Sambal udang

Resipi takyah lah dah pernah tulis... kikiki

Kbai...


#PregnancyJourneyUpdate - Kos Rawatan (First Visit)

Image
SALAM

Haiya haiya... boleh pulak hari tu up entry PCOS tapi tak serta kan kos. So kalau aku bgtahu ni, korang boleh anggar lah kan berapa nak kena ready.. Kang tetbe tak cukup kang payah pulak...


Di sini aku sertakan resit, so korang boleh tengok details dia.... Aku tak tahu tempat lain, tapi aku dengar UKMSC ni antara tempat yang harga paling affordable kalau nak bandingkan dengan private clinic yang lain....

Jangan salah faham ya, UKMSC ni bukan hospital punya ya, dia mcm entiti lain.. swasta tapi affordable... gituuuuu (ingat ya adik adik kena bijak manage duit) HAHHAHAHAHA. Tapi doctor semua lelaki, tak silap aku, if korang prefer doctor perempuan, boleh pergi KL Fertility, dengan Dr. Natasha Ain... 




Total hari tu, RM 392.40 :))

So nanti, next rawatan aku akan update lagi ya? Be strong. Kbai.


#PregnancyJourneyUpdate - PCOS

Image
SALAM

Kembali dalam post Pregnancy Journey. Ewahhhh gaya cakap mcm dah pregnant HAHA. Velum lagi. So mari lah kita bercerita tanpa berlengah. 

Ceritanya bermula begini....Aku dgn Misha Omar selalu borak pasal family, friends, husband.... and of kos anak. Since dia dah beranak, dia pun nak aku pun mengandung gak.. Aku tatau kenapa aku men-delaykan treatment maybe sebab doc yang aku jumpa kata everything is normal. Period tak datang sbb hormon... well of kos with the two miscarriage earlier kan.. So aku fikir mcm ohhh this is normal.. Just go with the flow.... Enjoy your love life with your husband... NEXTTTT my husband so busy dgn study and keje dia hahha no time to enjoy..

Sampai la satu hari dok whatspp pasal Idris... Dia tanya, "Amni, I set kan appoinment untuk you eh dgn doctor yang I pergi dulu... " Aku cm terbangang tapi aku cakap,"Ok.. boleh ke?" sbb setahu aku pakar2 ni busy ya ALLAH... 
And... the rest seperti di bawah.... baca ye jangan malas...



So on 19t…

What's up August?

SALAM


Last post bulan Feb? hahahhaa teruk nau nau ni. Best nya kalau dapat blogging hari2 (kalau dapat pun ko rajin kerr) 

Aku masih sama. Masih mengharap dapat baby. Masih mengharap dapat keje lain. Tapi ada peningkatan sikit, hahahaha dapat naik gaji. Yeay! Oklah kan better than nothing.

Nothing much sebenarnya, hari biasa pergi kerja balik malam. EVERYDAY. and weekend duduk rumah sometime je keluar sebab Wan kelas. B-O-R-I-N-G and most of the time aku tengok movie lepas asyik tidur haha qada' tidur hari biasa tu luls.

Tu jelah kot. Kbai. Bosan sangat post ni bagai melepaskan batuk di tangga. huhuhhu


Resipi Pisang Cheese

Image
SALAM


Baru sedar last entry ialah pada bulan November tahun lepas. Kah! (gelak satu je sebab tak lawak pun kan) Sebenarnya nak sangat menulis tapi apakan daya..... kerja mengatasi segalanya. Nasib masih mampu bukak mata.. 

Cerita ni last weekend, saje nak letak kat blog hihi (nak tunjuk lah, aku buat something gak) Last weekend aku teringin pisang cheese, hr sabtu tu aku siap search kat insta mana nak beli pisang cheese. Lepas tu teringat thegorpis kat bangsar . Yeke bangsar? Tak kisah lah yang pasti KL. So ajak lah yaya... masa tu tengah lunch...
"Yaya, jakg kita pergi gorpis jomm"
Yaya mcm biasa, ok je dia tu kalau ajak jalan. 
Mama jeling.
"Jangan nak mengada lah.... petang nanti mama goreng pisang"

Ouchhhhhhhhhhh.... harapan terkubur... Aku kalau nak p mana mana tapi mama and baba mcm berat hati, aku memang tak pergi. Sebab takut sangat pape jadi.. kalau boleh nak semua pun ada restu parents. Lepas dah kene fire dengan mama tetbe rasa, why not buat sendiri je.…