Monday, November 24, 2014

Happy 27th Birthday AJ



SALAM!!!



Alhamdulillah hari ni genap umur saya 27 tahun.. Gila laaa lagi 3 tahun dah nak 3 series. HAHHAHA. Tapi still rasa mcm 23 hahaha verangan sangat kau kan. Seperti tahun2 sebelumnya, aku ni bukan jenis makan kek sgt so kalau tak potong kek pun takpe. Yang penting hadiah.. HAHAHHAHA #taklehblahpompuanni



So smlm tak expect pun si budak Yaya ni nak beli cake cinonet ni.. So layankan dia HAHAHA. Tapi sedap cake nya hehhee.. Thanks you guysss.... So tahun ni, aku rasa mcm nak start bg Mama hadiah setiap kali birthday aku sebagai tanda penghargaan. Memang selalu pun bg hadiah if takde pape occasion pun tapi saje je bila birthday nak bagi. hehehehe. Membayangkan pengorbanan mama sehingga terkoyak lol. 



Bila dah kawen, ko akan hargai parents kau lebih. Ke aku je rasa mcmni? Tp entah aku cpt sayu sejak kawen ni kalau teringat parents. Memang jenis sayu yang air mata mengalir tetbe.. Sobs sobs...Sebenarnya ko mmg ciwek kan Amni.... Sikit2 nangis...  Tahun ni first time celebrate birthday sebagai seorang Isteri.. :D




Thank you Mama sebab lahirkan saya. Jaga saya yang banyak kerenah ni. Thank you Baba sebab besarkan saya tanpa sikit pun tak pernah rasa susah. Sobs sobs. Malah bg tumpang rumah tanpa bayar sewa. Tapi takpe saya tlg kemas rumah dan lipat kain. Ok lah kan??? Masak kadang2 basuh pinggan? HAHHAHAHA. Thank you my siblings walaupun korang annoying. HAHAHA. Thank you Keroro sebab selalu hiburkan kakak walaupun kau suka kencingkan kereta aku kan!!!!




Malam balik dr Pavi tu aku biasalah dok sibuk balas whatsapp customer.. tetbe Wan dia pegang muka aku, aku cam apasal niii.. Dia pun nyanyi Happy Birthday To You.... Sumpah nak nangis tapi tahan sbb sweet sgt. Hoho. Pastu biasa lah comolot sket pastu dok gelak2 rasa bahagia BAHAHHA gelinya description ni. 




Thank you sayang for everything. Aku mcm nk nangis je nak tulis ni, tapi aku memang sangat berterima kasih bila setiap kali aku period, Wan mesti akan peluk and tenang kan aku sambil ckp,"takpe, kita cuba lagi" Tak pernah sekali pun dia mcm sedih ke marah ke. Lepastu keluar ayat "Allah tak kata pun setiap pasangan yg kawin tu mesti ada anak kan...." How could you... pls dont be like this one laaaa so sad laaaaaaa..... Memula dlu mmg aku stress, tp skrg mcm dah tak... Sbb Wan kata percaya pd rezeki.. Allah bg rezeki lain dlu kat kita... :')




 Missing Along, Kak Ina, Nana and Aish, and oh, Omok Omok Kiro. Motif sangat baba nampak sado. BAHAHAHHAHA




My perasan Japanese husband. Allah je tahu betapa annoying nya mamat ni.



Happy 27th Birthday Nurul Amni Jamaludin :)



Thank you kawan kawan for the wishes. My first present is from my BFFFFFFFFFFF Ridza, belikan kasut siap muat2 elok2 cantik je kat kaki aku. BFF sangat tau kaki ai pun tahu agak. HAHAHA. Kbai.


Friday, November 14, 2014

Maggie Goreng Apa Apa jelah




SALAM!!!



Tajuk tah pape ekk. Carrot jekk.. ni sebenarnya masa aku WFH hari tu.. Wan pesan, lunch nnt makan lah kat luar... Tapi dah bila waktu lunch tu YA ALLAH malas giler nak keluar. Paham2 jela kan nak kena tukar baju, pakai tudung, tu semua kene ada semangat dan usaha yang jitu hokay! Akak tak mampu. So masak jelah...............



Seperti yang sedia maklum, aku mmg jarang masak, tp setakat nak goreng2 cmni tahu lah kan... So selongkar jela apa yang ada kat dapur tu... Maka terjadilah makanan ini. 



Nama resipi : Maggie goreng apa apa jelah


Bahan bahan


Maggie ofkos tak kira perasa apa
Bawang merah
Garam
Cili padi ikut tahap kepedasan
Telur
Mixed Vege


Cara masak (bajet mcm susah sgt jek kan)



1. Panaskan kuali (sorry takde gambar... halahh panaskan kuali pun nak gambar kerr)




2. Masukkan bawang dan cili padi goreng sehingga bau naik (giteww) Masukkan garam...




3. Masukkan mixed vege. godek2..




4. Dah letih godek, masukkan megi yang dh direbus dan di siram air panas sebyk 3 kali.. Konon nk buang benda tak elok laaaa KONON.




5. Masukkan perencah megi.. Ni perencah Korean apatah... Lupa..




6. Pastu kacau ler... bg sebati...



7. Pecahkan telur dan biarkan sekejap...... Walaupun alergik telur ada aku kesah.. Malam tu bibir aku bengkak.. nasib alergik telur ni je.. kalau telur lain... i nangis (T.T)



8. Agak2 telur dah mengeras... kacau lg... sampai tahap kegaringan yang anda mahu...




9. Taburkan sayuran yg di sertakan dlm peket magi. Walahhhhhhhhhhhhh.




10. Siap!!!





11. Makan sambil tgk movie... sebelah tu chat dgn bos. Pekerja contoh sangat.




Aku rasa ni basic punya magie goreng kan.... HAHAHHAA. Okla tu janji rock! eh salah janji dapat makan... Okbai... Selamat mencuba.. Poyo gila bajet masak lemak kerrrrrrrrrrrrrrr okbai eh tak habis2 ekkkk



Tuesday, November 4, 2014

Keropok Lekor



SALAM!!!



Keropok lekor sedapkan??? Sedap tahap yg boleh makan berketul2. Makan goreng.. makan rebus.. semua lah.. dah basi pun aku makan gak... Cinta sungguh aku terhadap keropok lekor. Kalau ada dpn mata aku memang jd gila wey npk kopok. Memang aku sorang kena makan rm 2. 




Wan mcm biasa dia selalu belikan aku kopok. Kalau balik kerja, kadang-kadang dia beli and mesti rm 2. Baguslah dia tahu bini dia kuat makan.... So td lps balik kerja, aku masuk kereta...




"Eh makanlah aku belikan kau keropok lekor"
"Cuba ckp elok2 sikit boleh tak?" 
"Awak... silakan makan keropok ini..."
HAHAHAHHA




Aku saje je usik dia, kitaorg kdg2 mmg biasa panggil aku-kau. HAHAHA. Time romantik, romantik lah kan :) kbai..

IBM Manager's Choice Award



SALAM!!!



Tajuk entry mcm ala ala feeling Award besar2 lah kan... padahal.... takat IBM jekkkk... Tak kisah lah kaan... asalkan ada LOL. Aku sebenarnya tak expect pun nak dapat sbb mcm krik krikk gila ;



1) Aku baru join team tu tak sampai 6 bulan
2) Manager yg bagi award tu adalah seorang manusia yang langsung 
 tak pernah ckp dgn aku. Cakap as in borak2 lah.
3) Manager kerek BAHHAHAHA




Mati lah kalau dia baca ni... tapi baguslah at least dia recognized kerja aku. Hehehe.. 








Kepada yang tak tahu aku kerja apa, selain dari blogging dan berniaga online. Aku kerja as an Analyst (Compensation and Benefits)  dekat IBM. IBM tu lokasi dia kat Cyberjaya. Mainly kerja aku handle gaji orang, medical benefits, pencen segala gala yang berkaitan dengan duit. 




Aku selalu ingat pesan Mama, kerja kena ikhlas dan jujur. Biar lah orang kipas kipas ke, kita tak payah buat mcmtu. Allah tahu apa kita buat. Bak kata Bekas Team Lead aku  "your works speak for itself"




Ini adalah salah satu penguat semangat aku nak kerja lagi best dan rajin. InsyaALLAH... Thank you Mama and baba...Ini untuk kamu berdua... Harap saya dpt bangga kan kamu... Thank you b kerana selalu temankan I... Thank you Eksyens selalu dengar aku mencarrot carrot.... Family and friends... also to my Team Lead.. my team and last but not least my manager he he he... kbai..


Saturday, November 1, 2014

Organic Lacto-Fiber best ke



SALAM!!!!



Organic Lacto-Fiber? Amenda ni? Mesti korang ingat produk kecantikkan kan? Anda salah! Sebelum aku berbicara lebih lagi... Aku just nak cakap benda ni best. Aku tatau lah kalau ko seorang yg senang berak, mungkin ko rasa benda ni biasa2 je tapi bagi orang yang macam aku benda ni sangat best. NIKMAT SUNGGUH BERAK ITU. Maaf, saya terguna perkataan kurang sopan.



Tapi itu lah hakikatnya. Dlu aku masa belajar, payah gila berak. Kalau makan nasi je, memang tak berak, duduklah jamban tu seribu tahun lagi.... Sia sia jerrr. Ada sekali tu masa puasa YA AMPUN, sebulan aku tak berak sebab aku tak tahan puasa tak makan nasi. Kalau tak berak, ko akan rasa badan ko tak sedap tau, mcm berangin pastu nak muntah, pening kepala.. haihh segala yang tak best lah pendek kata




Benda tu berlarutan selama beberapa tahun..... tapi tu pun lepas aku stop makan nasi, seminggu dua kali tu dah satu kebahagiaan bagi aku LOL. Memang tensi gila... Sampai tahap lecturer aku panggil aku  FULL OF SHIT. HAHAHAHHA. Jika tak percaya, anda boleh tanya kawan2 UIA saya. 




Then, sampai lah satu hari.... makcik Wan ajak pergi event tupperware. Then kami decide nak beli produk kesihatan. Maka bertemu lah kami dengan Organic Lacto-Fiber. Aku memula macam tak percaya keberkesanannya. Sebab before this aku pernah gak try makanan fiber ni. Lupa da cap apa, plastik kaler oren.. Alahhh yang ada iklan TV tu..



Then bila first time try Organic Lacto-Fiber, perghhhh hasilnya memang BEST!!!! Aku berak 4-5 kali sehari!! Anda mungkin rasa saya pengotor tapi bagi saya ini kebahagiaan. BAHHAHAHHA. You dont know what I've been thru. *sebak* . Selalu bila ko banyak kali berak pungkoq pedih kan? Tapi ni tak sebab ko tak teran pun.. dia keluar dengan lancar nya. Bak kata Wan,"ehh sekali bangun perghhh banyakk ekk" HAHAHHA. 




 
Makcik Wan kata go on je with the product sebab dia bukan mcm supplement, dia cam makanan tambahan yang bagus. Tapi rasa dia kalau minum dengan air putih je memang nak muntah lah... Aku campur ribena.. And most of the time, tahi aku terapung... means kolestrol... Kalau go on lagi, makcik Wan kata boleh keluar mcm berminyak.. Aigoooo






Boleh baca entry pasal TAHI kat sini




Siapa nak try boleh beli dari aku :



Whatsapp : 0122024943 



Nanti kalau ada rezeki lebih aku ingat nak bagi orang try sepeket... Doakan ada bajet hehehhehe.. Benda baik kena share... Rasa mcm nak share gambar tahi tapi tak senonoh plak BAHAHHAHA kbai...



Rithuan's Big 3-0

SALAM Tahun ni adalah tahun sendat untuk kitaorg hahaha sbb yela makin kita berusia, komitmen makin tambah. Tapi tak bermakna ben...