Tuesday, September 20, 2011

Lelaki #1


SALAM!!!!




Lelaki? Jejaka? Peria? oh tu sayur, pria ataupun jantan adalah makhluk yang ALLAH cipta di dunia yg fana ini. Bila ko cakap dengan lelaki, mesti statement macam ni akan keluar dr mulut seorang lelaki, "Perempuan ni complicated habis, susah nak di fahami" kan? kan? standard ayat tu.. aku rasa nak muntah dengar dah.




Tapi bila tanya perempuan, derang plak kata, "Lelaki mmg complicated, susah nak di jangka" kan?kan? kalau bagi aku lah. orang lain aku tatau. tapi bagi aku, perempuan takde lah complicated sangat pun sebab kitaorg punya basic need bg aku cuma nak attention, love, protection. Tapi ketiga-tiga perkara yang aku cakap tu boleh di berikan melalui pelbagai cara.




Seperti contoh, Attention. Kebanyakkan perempuan bukan lah nak attention 24/7. Tak. Aku pun taknak. Kadang-kadang kitaorg just nak korang dengar apa yang kitaorg nak kata. Nak bercerita. Sebab bg perempuan, bila dia ada kwn baik, mmg dia nk share semua benda dengan kwn baik dia tu. So bila lelaki yg disygi juga kami anggap kwn baik kami. So dengar je, susah ke? Susahkannnnnnn..... ye aku tahu.



walaupun pompuan tu jatuh. dia mmg blh bgn sendiri. tp kalau tamau tlg angkat pun, tanya je dia ok ke tak. Itu pun dah cukup :)



Dari segi love pulak, bukanlah perempuan nak lelaki dok ckp i love u setiap masa. hari2 ckp ke. tak. tak payah ckp selalu pun takpe, asalkan bila lelaki cakap, mmg they mean it. tu lagi bermakna. Tapi, kalau jenis pompuan2 yg sengal serta lampi cam aku ni, selagi tak ckp sayang, mmg aku akan assume tak sayanglah kan. hahahahaha. And perempuan kebanyakkan nya akan lebih menghargai kalau lelaki tunjukkan love derang thru actions. Pepatah pun kata kan, action speaks louder than words. ye dok?




Kalau dari segi protection ni mmg basic lah kan. Kata pun perempuan insan yg lemah, mestilah perlukan protection. Bukan lah kaum perempuan ni nk korang jaga kami di sebelah setiap masa ke apa. TIDAK! tak perlu. just tanya are you ok? ataupun bila kitaorg cam sengal sengal ayam tatau jalan ke apa, tanya lah kitaorg, "Nak I tolong hantar?" or bagi kitaorang solutions ke. Tunjuk effort sikit.. ni nak tanya pun susah, itu belum kahwin dah mcmtu, nnt dh kawin? main biar je ntah2. huhu.. Perempuan ni nak rasa selamat, kalau lelaki buat kami rasa selamat, kami tak ragu2 nk selamatkan anda. ahhahaha!




Benda paling basic yang laki perlu tahu aku rasa ialah bila perempuan kata, "eh takpelah" "takpe2" "tidak mengapa" "it's ok" "takde pape lah" ni semua BULLSHIT. CHICKENSHIT. CATSHIT. kalau takde pape tu sebenarnya mmg ada pape (-_-) come on lah guyssss, perempuan nk tengok effort korang je sebenarnya. sejauh mana korang nak usaha utk dia. tu je. SIMPLE.



Aku tatau lah ini hanya pandangan aku sahaja atau apa, tapi perasan tak, perempuan kalau dia sayang, apapun dia buat untuk laki tu. Cuba tgk kalau kat KOSMO. ada pernah korang baca, lelaki lari ikut gf. ADA? aku tatau la, aku tak pernah pulak baca kan. tu salah satu contoh lah kan. Ada satu pantun nenek aku pernah bgtahu aku, ianya berbunyi begini :




"Nasi lemak, buah bidara, Sayang selasih hamba lurutkan, Buang anak buang saudara, Kerana kekasih hamba turutkan"



Kesimpulan nya, senang je perempuan sebenarnya, kau sayang dia sorang, kau jaga dia sorang, kau tengok dia sorang. DAH! kau tak perlu risau, dia akan setia dengan kau, dan akan tunggu kau selama yang boleh selagi jodoh ada.




okdahbye. aku ni kerja boleh blogging pulak. nk kena tampar dgn bos ni. PANGGGG!!!



3 comments:

  1. Aku adalah lelaki yang tak pernah lelah mencari wanita.. Aku adalah lelaki yang selalu gundah menunggu wanita... =)

    ReplyDelete
  2. 'keterbukaan anda berceritera' memberi satu seribu interpretasi untuk memberi persepsi pro dan kontra suatu kejadian..

    ReplyDelete
  3. iwanski : apasal cam lagu jeeee

    hafis : setiap benda mmg ada pro and cons. ni just pendapat saya je. :)

    ReplyDelete

Rithuan's Big 3-0

SALAM Tahun ni adalah tahun sendat untuk kitaorg hahaha sbb yela makin kita berusia, komitmen makin tambah. Tapi tak bermakna ben...