Thursday, September 29, 2011

Kebahagiaan dalam kecantikkan

SALAM!!!



Ya ampun. Bosan nya diriku. Bosan gilaaaaa.. Training dah habis. Test dah buat. Sekarang tengah tunggu big boss from US bg access kat databases. Sementara tu kerja aku, makan, kacau orang, makan lagi, melayari internet, baca emel 567 kali, pergi tandas bla bla bla.. BOSAN. So, marilah kita kurangkan kebosanan ini.



Kalau baca tajuk entry apa yg korang dapat simpulkan? Any assumptions? kecantikkan seringkali di kaitkan dengan perempuan. Betul tak? Siapa dalam dunia ni tak suka dengan kecantikkan? Tipulah tu kannn.. Aku mmg suka dengan kecantikkan. kecantikkan tu subjektif. Bukan setakat perempuan cantik je kita panggil kecantikkan.



Perasan tak betapa gembiranya seorang perempuan bila di puji cantik. Ataupun apa yang dipakai oleh seorang perempuan itu dipuji cantik contoh macam orang kata, "eh cantik gincu yg awk pakai ni, beli kat mana???" bila orang cakap mcmni pun kita happy. kalau aku, aku happy lah. hehe. tapi aku tak pakai gincu. heh.




kenapa kau ni cantik sgt olivia *STRESS*



Ada satu connection antara perempuan dan kecantikkan yg buatkan kita akan happy. Mungkin sbb kecantikkan tu lumrah wanita. Kan? Selalu kalau aku pergi spa, lepas dah habis treatment mesti aku happy, walaupun sebenarnya aku buat facial je punnnnn. Kebanyakkan perempuan happy bila dah accomplished something yang berkaitan dengan kecantikkan.



Contoh-contoh lain :


1. "Happynya dapat beli baju tu, mesti aku nampak cantik nnt"
2. "Aku suka kaler gincu ni, nampak cantik kat bibir mungilku"
3. "Lembutnya kulit aku lepas facial, bertambah keyakinan diriku"




Persoalan nya sekarang, kenapa perempuan begitu gembira dengan kecantikkan?




Berdasarkan kajian Michelle Segar, behavioral psychologist kat University of Michigan’s Institute for Research on Women and Gender. Hasilnya :



#1


Perempuan sebenarnya terlalu busy dengan everyone else, until satu tahap, dia takde masa untuk diri dia sendiri. So, simple things pun dah boleh buat dia happy. Salah satu daripadanya ialah in terms of beauty. Contohnya seorang ibu yang bekerjaya, most of them takde masa untuk diri sendiri. That's y bila they did something untuk diri mereka, dia punya happy, bukan main lagi.



#2

Perempuan-perempuan yang depress biasanya adalah perempuan yang tak cantik. HAAA, boleh tak aku ckp gitu. kuang ajar betul lah kau ni amni.. tapi cuba kalau korang tgk sekeliling korang, (ok, sila tgk sekarang) perasan tak, kalau org yg cam serabai tu je, nampak dia cam depress kan? kebanyakkan org yg aku nampak serabai, mess up tu, mmg muka cam depress gila. HAHAHA. tak kira lah perempuan ke, laki pun sama je. PUI.




#3


Menjaga kecantikkan diri boleh membantu kita rasa lebih confident dan gembira. Dan bila kita selalu happy, kita akan jaga diri kita dengan baik. Nampak tak connection dia? Macam contohnya aku lah, setiap minggu pun aku nk gi SPA sbb tu aku selalu happy. HAHAHAHAHA. example mcm nk kena tampar.


#4

Kajian yang dilakukan kepada lebih 25 ribu orang awal tahun ni, mendapati orang yang cantik lebih happy sebanyak 10% compared to the less good-looking people. And yang lagi best, they earn MOREEEEEE.



Pada pendapat aku, yang penting kita kemas dan bersih. REMEMBER! first impression tu sangat penting. Kalau ko mess up, mmg semua negative je pemikiran orang yang keluar. Takde nya orang nak kata, "Oh dia tolong parents dia berkebun kot pagi td, lepas tu terus pegi office" MMG TAKKKKK. mulut orang tak mcmtu. Okla kalau ada pun maybe lah sorang dua.



Apapun kembali kepada niat kita, jangan kita nak cantik2 sebab nk bangga diri. eh jangan tak baik tu. ALLAH marah okei. nnt tetbe ada org simbah asid. haru haru.



Contohnya :



Dulu aku gemuk tahap nk kena terajang punya. 77kg. ok, jangan imagine, nnt tak cute lah aku. hehe. So, aku berazam nak kurus. SEBAB, nk sihat yang utama. nak cantik tu adalah gak. sebab mmg betul, kalau ko cam tak keruan gemuk ntah pape bla bla ni mmg confident level agak low. SERIOUS SHIT. tak tipu. aku dah pernah rasa. So, mmg aku work hard for it. And when aku dah lose weight sikit, alhamdulillah, dah ok lah confident level I tu, kadang2 terlebih confident pulak. AHAHAAHAHAHAHHA.


dulu.....

gemuk kan? korang rasa nk picit2 pipi aku ke nk lempang je muka aku? heh



sekarang..




Kesimpulan dia, apa sahaja yang buat korang happy. Tak kisahlah dengan hanya memakai lip gloss ke apa, PAKAI LAH. jadikan anda seorang yang happy dan berkeyakinan. Kerana benda-benda ini smua comes from within. Kita sendiri yang kawal otak kita. Melainkan ko robot terminator lah kan.. cheh..



Kalau rasa suka menari, menari lah, suka pergi spa, pergilah. Buat apa sahaja yang korang suka, simply because YOU DESERVE IT!!! and satu ayat BIG BOSS aku yang aku suka masa meeting hari tu, dia kata :



" IF YOU LOVE SOMETHING, YOU'LL FIND AN EXTRA TIME FOR THAT THING. EVEN IF ITS ONLY 15 MINS"



So, start now.. be happy.. you'll look beautiful :)



salsa anyone?


okbye.ada birthdaypartypulakkatopisni.


2 comments:

  1. kecantekkan dan kebahagiaan.. Anugerah Tuhan.. =)

    ReplyDelete
  2. lamanya dah tak update.. busy pat keje baru eh..

    ReplyDelete

#apaajmasak : Resipi Kueh Teow Goreng Mudah

SALAM Hi korang harini nak share resipi kueh teow goreng yang sangat mudah. Sangat mudah sampai ko boleh fikir logik HAHHAHAH ...