Perencah Ikan Bilis



SALAM!!!


Seperti yang semua org sedia tahu, aku lepas kawin duduk rumah parents aku and in laws aku lagi. Means kitaorg take turns. So sekejap Klang, sekejap Ampang. Aku happy je, mcm dah biasa. Mana2 pun rasa mcm kat rumah sendiri. (MUKA TAK TAHU MALU KAN)



Disebabkan aku dok dgn parents aku, aku memang jarang masak, yelah aku balik kerja pukul 8, 9, or sometimes kul 12 pun ada if Wan ada breakdown. So nak masak tu memang sesuatu yang mustahil bin ajaib. Ni aku ckp psl weekdays ok. Kalau weekend mama aku takde, aku lah yang masak. So last week, parents aku pergi Penang, sah2 lah aku kena masak. HUHU..



Yang best nya, aku memang excited lah setiap kali nak masak. Lepas tu aku ajak Wan pergi tesco. Wan tanya nak masak apa. Aku cakap masak nasi goreng. Pastu dia kata, masak nasi goreng kampung lah... Nasi goreng kampung ada ikan bilis crunchy... Aku cam OK.. boleh sajerrr... Pastu p lah kat tpt perencah nasi goreng. Being me, aku malas nak fikir, kalau nak beli tu, aku beli je semua. Aku cari perencah nasi goreng kampung. Wan swuh amik yang adabi. 



Lepas dah amik, aku nak amik lagi yang cap Maggi. Pastu Wan cm pelik...



"Nak buat apa tu?" 
Aku ckp "Nak masak lah kan nak masak Nasi goreng kampung" 
"Kan D dah amik yang tu" 
"Alah... ni mcm best......" 
"Yang ni je dah cukup..."
"Alaa ke nak amik yg ni (perencah Adabi utk 6 org makan)"
"Eh kita berdua je... tu byk sgt..."
Muncungkan mulut...................
"Oklah amiklah yang Maggi tu"


HAHAHHAHAHAHA.






Aku adalah manusia yang tak suka bila benda kurang, biar banyak/lebih takpe. Tapi kadang2 tu cam membazir sebenarnya huhu. Lepas tu petang tu Wan dh kenyang makan cucur bilis, malam tu kami tgk movie sampai kul 11... Baru aku masak.. Kesudahannya memang takde nasi goreng kampung nak berbilis bagai... Aku letak fishball dgn telur je.. tapi still sedap... KOT, aku kan tak makan nasi so aku tak berapa nak ingat nasi goreng kampung tu letak apa HOHO...



So kesimpulannya, weekend tu...



BREAKFAST

Aku goreng keropok lekor. (Ok ni bukan masak sangat lah)


LUNCH

Ikan pari berlada (ni Mama masak malam sebelumnya)
Telur Dadar (Ni aku masak) HAHAHHA
Air Sirap (Ni aku buat OK like buat sirap.. bukan bancuh sirap poyo kan)


TEA TIME

Cucur bilis (Ni aku masak)
Kopi Ais (Ni aku bancuh)


DINNER
 
Nasi goreng entah apa lah (Ni aku masak)




Aku harap selalu lah aku dapat peluang nak masak. Sebab bila tgk Wan makan jd seronok. Yang cucur bilis tu banyak gila dia makan... :')


Kbai.








Comments

Popular posts from this blog

5 Tanda Kulit Sensitif

Kenali Tahi Anda

My Journey With Nutox