Surviving #103

SALAM!!!



I'm back to blog about the book that I talked before this. How to survive a painful breakup/divorce/the loss of a loved one. Still remember this book? That day, aku kata aku tak janji entry review buku ni akan di pecahkan kepada berapa sbb ianya akan ikut tahap kemalasan aku. Bila rajin, aku baca banyak sket, bila malas aku baca sehelai dua je :P


So, shall we start? First of all, benda paling basic yang perlu you guys tahu ialah foundation utk heal kan broken heart ada 3. Yes, only three :)


1. Minta tolong
2. Meratapi pemergian itu
3. Menjadi diri anda semula dan get involved again with someone


Quote yang di beri dalam buku ini :




Pendapat aku benda ini betul. Perempuan memang suka orang dengar apa dia cakap. Dia luahkan apa yang dia rasakan. Sbb bila dah luahkan, rasa ringan. Serious. Other than that, bila ada orang sudi dengar apa yang kita nak merepek ni, rasa lah mcm org care. Bukan mcm, mmg care. Thats why, bila ada kawan2 yang putus cinta ke apa, kita kena selalu ada dgn dia, dengar je apa dia nak ckp. Layankannnnn je. Sebab the first week is the hardest. Trust me. But it depends on how pasangan tu break up la kan. Kalau secara tetbe, mmg sentap mak nak. Meroyan. Tapi kalau sbb ada pompuan lain. Porahhhh, 2 jam je dah move on. heh.


Part lelaki heal by listening to others tu aku takleh komen banyak coz obviously aku bukan lelaki. haha. But aku rasa betul, by listening to others yang lagi teruk dari depa, maybe depa rasa depa lucky. And rasa cam derang tak keseorangan. Plus, lelaki ni ego. Dia takkan tunjuk depan2, dlm hati tak tahu lah kan. But one thing, setiap lelaki ada soft side dia :)


The second stage adalah meratapi kehilangan tu. Ayat tak menahan tol la. Meratapi tu cam org mati plak kan. Maksudnya disini ialah jangan terlalu cepat move on. Take your time. Kita sedih bila gagal adalah normal. SANGAT NORMAL. Amik masa nak heal kan hati yang luka itu. Jangan terlalu cepat kata, "I'm ok" walhal dalam hati tak. Ambil masa nak ingat orang yang kita putus/hilang tu. Apa yang berlaku dalam relationship tu.


Maybe ada orang kata, 'Buat apa nak ingat, buang karan jeee'. Point dia, kita nak heal hati kita bukan dengan kemarahan. Tapi kemaafan. Understand? Bila kita ingat balik pasangan tu, mesti rasa sakit hati kan? but at the same time, kita rasa bahagia dengan apa yang kita share dengan orang tersebut. Bak kata pepatah, "buang yang keruh, amik yang jernih". Bila clash, ingat semua benda tak elok pasal pasangan tu tadi, tak baik kan? Jangan sebab kita marah, kita lupa apa kebaikan yang dia buat dekat kita. Ok? Tapi jangan plak tak ingat langsung benda jahat dia buat kat kita. AHHAHAHAHHAHA


"Appreciate what was good, forgive the mistakes"


Bila kita mampu memaafkan. Kita akan move on dengan hati yang tenang. Healing process ni takde certain time. Sila ambil berapa banyak masa yang anda mahu. Ada orang sekejap, ada orang makan tahun.



Quote ni sangat benar ya rakan-rakan. Lelaki akan get involved right away tapi ada masalah dengan komitmen. Perempuan pulak akan jadi sangat defensive. Mereka cenderung utk tak terlibat dengan mana-mana lelaki sbb tamau di sakiti lagi. Oh!


Stage paling last ialah menjadi diri anda semula dengan hati yang bersih. Eceh. Sementara nak sampai stage ni, memang makan masa. Sebab ada perasaan takut, tak percaya, semua ada. Tapi kita kena overcome semua tu. Biasanya lelaki akan get involved too soon, perempuan pulak dia tak sedar yang dia menolak semua orang jauh dr dia. Dia sangat protect diri dia. Ada dinding tebal menutupi. HAHAHA. Over sangat kau ni amni.


Bila korang dah sampai stage ni, buka hati. Jangan takut. Tak semua orang akan sakitkan hati kita kan. Percaya pada jodoh. Setiap orang tu ada pasangan nya. Itu janji ALLAH :)




Kesimpulan nya, take your time. Bila kita clash/bercerai/kehilangan orang tersayang memang kita rasa LOST. bukan cete lost yang terdampar tepi pantai tu eh. Tapi Lost yang tak tahu nak buat apa. Macam rasa lost lah, eh betul ke ni? *sambil tampar2 pipi* Kenapa kita rasa lost? Well, tu tunggu next entry. HAHAHAHHA.


kbye. Jangan bitter bitter. "Be cool, don't be a fool"

Comments

Popular posts from this blog

Kenali Tahi Anda

My Journey With Nutox

5 Tanda Kulit Sensitif