Wednesday, March 21, 2012

Cara Buat Donut Sedap Yumms


SALAM!!!!


Pada hari ini, kerja saya tak banyak. Maka, saya ngulor. Tapi mama kata tak elok ngulor, maka saya blogging. Blogging dapat pahala tak? Sebab kongsi ilmu dengan orang lain. Hehehe. Tengah boring2, aku bukak Yahoo tadi. Tetiba nampak headline "ULTIMATE DONUT" *telan air liur*


Aku ni taklah suka sangat makan donut sebab manis. Aku tak suka benda manis. Rasa sampai ke otak kalau makan benda manis. Tapi benda pahit aku suka, cam kopi and peria. Hehehe. Tapi kalau sekali-sekala makan Big Apple tu oklah kan. Aku suka Iceberg dgn Yam. OHMAI sedapnya.. Kadang-kadang kalau beli donut kat tepi2 jalan tu, YA ALLAH kau keras nak mampus, dah tu gula nya sikitttttttttttttttt GILA. Sumpah tak puas.


So, untuk memuaskan hati sendiri. Mari lah kita belajar buat ULTIMATE DONUT. Aku nampak headline tu terus aku click, tetbe plak laju bukak video kat office, selalu Youtube tu lembap, bukak harini, esok kot baru boleh tengok. Heh.


Mari buat Donut!

Bahan-Bahan

Tepung
Gula
Yeast
Egg
Susu
Butter
Mashed Potato


Nak tahu kenapa sedap ULTIMATE DONUT ni? Sebab Chef tu kata letak Mashed Potato.


1. Pukul gula, yeast, egg, susu selama dua minit.
2. Masuk kan mashed potato dgn butter, pukul lagi 2 minit.
3. Masukkan tepung sikit2. Pukul 2 minit.
4. Masukkan tepung lagi sikit. Pukul 2 minit.
5. Masukkan lagi. Pukul 2 minit.
(Penat plak kannnn, asyik nak masukkan je. Pui. Tapi mmg 3 kali tak silap aku dia swuh masukkan. Biar adunan tu elok kot)
6. Panaskan minyak.
7. Bentukkan Donut mengikut bentuk kesukaan anda.
8. Letak dalam dulang selama setengah jam biar dia jadi gebu.
9. Goreng jangan bagi hangus.
10. Lepas dah masak, sapu atas dia dengan butter yang dah di cairkan. Taburkan gula halus.


YUMSSSSSSSSSS!!!



Biasa je rupanya. Tapi sedap. Tengok chef tu makan cam sedap je.



Untuk video penuh klik SINI, eh SINI! SINI PUN BOLEH.


kbye.

4 comments:

  1. emon makan donat???makan r dorayaki

    ReplyDelete
  2. ahhahahhaha jahat!!! dorayaki bkn donut

    ReplyDelete
    Replies
    1. emon,ko buat r sdozen bagi kat aku,hu3...

      Delete

#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...