Saturday, January 17, 2015

Sambal Udang Petai



SALAM!!!



Cerita ni cerita weekend lepas, Mama and Baba busy pergi wedding. Wan ada kelas macam biasa. Tinggal aku dengan Yaya je kat rumah. So Mama kata AKU KENA MASAK.  harus capital letters kan hahaha.



*bagaikan batu jatuh atas kepala* 




biasa laaa pemalas kannnnn....



Sebelum keluar mama siap pesan masak sambal udang, goreng ikan dengan sayur pucuk paku. Aku cuma goreng ikan dengan masak sambal je. Aku gtaw adik aku "ko takyah mengada nk makan sayur" HAHAHHAHAHA jahat gila ekk kesian adik aku jadi mangsa kemalasan aku.



Maka nya aku pun masak lah...... 


Resipi sambal Udang Petai


Udang 1kg
Lada Boh 3 sudip
Bawang 
Gula
Garam
Asam Jawa
Petai
Minyak Masak


Cara masak

  1) Panaskan minyak. Goreng cili dan bawang sampai dia jd warna oren..  Ni aku pun main agak2 je.. hahaha... Org kata pecah minyak... tp entah aku rasa klo goreng lebih 5 minit minyak dh pecah.. tp sbnrnya tak.. ikut jela gerak hati korang HAHAHA


2) Masukkan udang

3) Kacau jangan bagi cili tu berkerak

4) Masukkan garam... RASA.. Masukkan Gula.. RASA..
5) Masukkan asam jawa.. RASA..

6) Masukkan petai..

7) Biarkan sampai dia mengelegak... SIAP!!!


Senang sangat kan sebenarnya... and udang tu korang boleh tukar dengan sotong ke ikan ke ayam ke... Tapi kalau ikan dengan ayam kene goreng dulu and takyah asam jawa.. Ni yang aku selalu masak lah kannn... Kalau ko nak bubuh tu ko punya pasal lah bukan mulut hakuuu HAHA..



And Wan balik kelas malam tu dia makan tambah nasi 3 kali... *flips hair* Walaupun jarang masak, saya masih berjaya okayy.. Kiranya aku masak tu mmg berharga lah kan... bukan selalu.. DASAR BONTOT BESAR! Pemalas... hehe..







Lepas tu kencing piauuuuu... *PITAM* kbai..


No comments:

Post a Comment

#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...