SALAM....
Wahh sejak sejak kebelakangan ni rajin betul update entry masakan. Sebab hrtu aku kena sound dengan Mama... "Koni belajar lah masak"
WHAT laaa.... I know how to cook cumanya kesempatan tu takde (alasan aku selalu bagi tapi memang betul pun)
Then bila Wan dah pergi kelas, dalam pukul 11 mcmtu aku pun mula lah masak.. Weekend tuari Mama pesan masak ikan sambal dengan masak lemak cili padi rebung. What?? Lemak? Cili? Nasibaik akk ipar aku ada. kekekeke.. So hari tu dia bantu aku. hehehe.. Bajet ko Masterchef kee?? Ibu jari masterchef pun ko takde Amni..
Yela... aku ni pegi keje dengan Wan... Kalau kitaorg dapat balik sebelum pukul 7, tu memang aku sangat bahagia. Paling busuk pun sampai 830malam... ko rasa sempat ke aku nak masak??? Memang tak lah kan.. So kenot blame me mehhh...
Weekend haritu, sekali lagi Mama and baba takde kat rumah. Pergi wedding tak silap aku. So aku laa kena masak.... *kali ni mcm da agak da.. so takla batu jatuh atas bahu... rasa mcm kene tiup angin jerr**
Pagi tu Mama buat breakfast Nasi lemak.. Wan ada kelas.. Maka sebelum dia turun, makanan mesti dah ada atas meja.. Best ekk jd org lelaki... Cantik kannnn aku hias makanan tu bahahhaha poyo jee.. saje lah kan.. udah ler tak masak.. so kalau hias cantik dapat point lah jugak kan??? eh ke tak?? Makan bersama air kopi yang di bancuh enakkkk... Resipi ada kat entry sebelum ni (bajet mcm aku kisar biji kopi kann)
So aku masak lah ikan sambal dulu... Macam entry sebelum ni kan aku ckp masak sambal ni sgt senang... ko cuma tukar2 haiwan je.. kali ni ikan kembung...
Sambal
Cili Kisar
Gula
Garam
Serai
Minyak
Sambal dah garing... masuk kan je ikan yang dah di goreng tadi... SIAP!
Lepastu saje lah hias kan.... fefeeling masterchef... meowww..
Style kan ada hiasan hahaha mati laaa puji diri sendiri...
Then masak lemak rebung...
Bahan Bahan untuk blender
Cili Padi
Bawang Merah
Bawang Putih
Ikan bilis
Kalau nak rasa bibior tertanggal masuk lah sengenggam cili tu tp kalau cirit jangan cari aku ok..
Cili hijau ni tak pedas.. cili merah yg kecik2 ni YA ALLAH... hazab bila makan..
Blend
Masukkan santan... sorry lahh aku kan memang malas, santan beku tu aku masukkan jerrr pandai2 la dia nak cair nnt..
Kalau nak masak lemak kaler kuning letak kunyit.. Warna ikut suka.. tp kak ipar aku pilih kuning.. dia pakai digi kot.. *tetbe
Jawa kannnn... Tapi mak aku kata lebih elok kalau tempe potong halussssss. ok point taken chewahhhh
Masukkan rebung.. rendam dulu rebung ni.. sebab bau dia nak arwah skett..
Lepas tu tunggu lah dia mengelegak..
SIAP!!!! Takyah guna minyak okayyyy. Ni resipi kak ipar aku.. Kalau korang nak letak minyak ikut lah kan.. jgn mintak minyak umah aku sudahhhhh...
Lupa lak Wan tambah berapa kali.... Tapi dia makan lah... Tunggu minggu ni aku masak apa plak... eh tapi minggu ni aku ada hal kuar pepagi. YES! takyah masakkk. Dasar pemalassss. Kbai.
No comments:
Post a Comment