Pori pori (pores) ku besar

SALAM!!!


Tahukah anda jika anda mempunyai pori-pori yang besar ia akan menyebabkan anda stress. Eh ke benda tu apply kat aku je?? Cheee. Pori pori atau nama english nya pores adalah kelenjar roma yang ada pada kulit kita, di mana di situ lah tempat keluar peluh dan minyak. So untuk menjimatkan masa dan tak memenatkan aku nak taip, aku tulis pores jelah eh instead of pori-pori. *pemalas*




So, apa keburukkan nya bila pores kita besar? Antara yang paling tak best ialah, kotoran senang masuk. lepas tu dia dok diam2 dalam tu, pastu tambah tambah lagi, tambah lagi, at one point dia sampai jd hitam. Jadilah black heads. Ataupun boleh juga menyebabkan pertumbuhan jerawat dgn jayanya. Sbb yelah kan, dah minyak la apala semua dok berkumpul buat gathering, so tendency utk kulit kita jadi tak elok sgt tinggi. THIS IS SERIOUSSSS MAN. Kalau black heads kat hidung tu cam takpe lagi, kalau kat pipi ke. adoilaaaa. Ha, gi tgk cermin sekarang...



Lagi tak best ialah, bila pores kita besar, bila pakai foundation/concealer/compact powder/blusher. U NAME IT.. mmg dia nampak tak cantik. Dia cam bercapuk ke entah cemana aku nak explain pun tak reti. heh. Cuba bayangkan mcmni, hmmm kira cam muka kita berlubang besar ada banyak. *over* then letak bedak dia cam tak berapa nak smooth. so nampak tak cantik lah.



Kalau aku, cukup suka tarik white head kat hidung. Ni mmg keje part time aku. Sbb aku geram. Sebagai akibatnya, pores aku kat bahagian hidung di kira sederhana besar. Taklah besar but taklah kecik. So kalau tgk dekat2 dia cam nampak bintik-bintik. Tak smooth obviously. So, mmg I stress uolsss. Sekarang ni mmg tgh gigih nak jaga sbb ehemm umur I tahun ni dah 25. Tapi skrg still 24 ok. Sbb belum birthday ok. Gila ahh rasa tua pula.




So, disini ada tips di mana anda boleh mengurangkan kebesaran pores anda.



1) Basuh Muka 2 Kali Sehari


Muka kesayangan anda harus di cuci/di bersihkan 2 kali sehari dgn pencuci muka anda. Please jgn pakai sabun mandi. Aku tampar kang. Kalau boleh, carilah pencuci muka yang mengandungi salicylic acid, sbb bahan ni dia boleh keluarkan kotoran dr pores kita. So, bersihlah muka kita nanti.


2) Guna Pelembap bebas minyak


Cam lawak plak bila guna perkataan bebas minyak. Hahaha. So, wahai perempuan anda WAJIB pakai pelembap. Tolonglahhhh sayangi kulit anda. Diaorang sangat perlukan pelembap sbb seperti sedia maklum cuaca sekarang sangat panas dan kering, malahan untuk orang yang bekerja dalam penghawa dingin, tendency untuk kulit kering adalah sangat tinggi. So, Oil-Free Moisturizer sangat penting. Ok?


Kenapa nak yang oil-free? Sbb kalau yang jenis oil punya, dia akan buat Pores besar. Tak elok ok. Kalau boleh cari yang mengandungi Retinol. Retinol boleh mengalakan kolagen, dan membuat pores kecik/nampak kecik. Miahhahahha.



3) Guna Krim Penghadang Cahaya Matahari (Sunscreen)


Matahari sekarang panas bukan main.. Sampai tahap mmg aku malas nak kuar bila lunch *padahal bwk bekal* So, sesiapa yang rajin boleh pakai sunscreen. Then make up cam biasa. cahaya matahari yang berlebihan akan buat pores kita nampak besar. Sila cari sunscreen yang mengandungi UVA and UVB. Minimum protection SPF of 30. Bukan SPF 4.5

4) Guna Matte makeup

Make up kan ada mcm2 jenis. Untuk mengelakkan pores kita membesar, di galakkan menggunakan Matte makeup. Dia akan buat pores kita nampak kecik compared to kalau kita pakai yang oil based yang membuatkan muka berkilat. euwww.

Aku sangat suka Matte Make up lebih2 lagi Revlon Lipstick Matte. Weewooo.

5) Cergaskan wajah

Cergaskan disini bermaksud, pakai scrub. Pakai masker. Benda yang kita takleh buat selalu. Tapi dalam seminggu mesti buat at least sekali. Buang sel-sel kulit mati. Tak payah pergi spa, buat kat rumah pun okay. Kalau rajin buat, pores akan kecil. Sebab kita dah buang semua kotoran kan.

Yang penting kita kena rajin. And one more thing, ice memang boleh kecilkan pori. Tapi ia juga boleh buat kulit kita kering. Ingat tu kay? And lelaki pun tak terkecuali. Kalau malas sangat gi beli pelekat blackheads biore tu, tempek kat muka. SENANG.

SILA RAJIN. kbye.

Ini inspirasi aku nak cantik. Speechless. Ciptaan ALLAH sgt indah.



Masker for Better Complexion

Comments

Popular posts from this blog

5 Tanda Kulit Sensitif

Kenali Tahi Anda

My Journey With Nutox