Saturday, August 13, 2011

Know your foot (kaki oh kaki)


Salam!


Sebenarnya dh lama aku nak tulis entry ni tapi tak sempat memanjang. sbb entry ni mmg panjang berjela. tu yg amik masa lama. so aku warning awal2. entry ni panjang dan meleret2 kalau penulis dia boring ketika tgh menulis lalu merepek2. maaf ya.


so, here's a question. dalam banyak2 anggota tubuh badan korang, mana yg korang rasa paling2 banyak korang guna? kalau aku, aku rasa kaki. aku rasa lah. selain dr mulut yg tak berhenti bercakap. huhu. so aku rasa, bila anggota yg kita extra use ni kita kena jaga dia lebih, lebih sikit lah. cth if guna kaki lebih, rajin sapu lotion ke apa. ek. tp bkn tu yg aku cuba nk sampaikan. apa yg aku nk sampaikan ialah mmg pasal kaki pun. haha.


aku tak igt bila. tapi mungkin 3 atau 4 bulan yg lepas. MAYBE. i cant recall. a friend of mine, ajak keluar sebab dia nk buy something for me. then aku cam, ok jelah. since kitaorg pun mmg agak kamceng bukan kencing eh, why should i refuse kan? haha. plus, dia dah niat. so, aku pun ok jelah. but then, its not just the two of us. my adik adik si yaya and nana was there with us too. so kami berempat ber-shopping di midvalley and gardens.


masa jalan-jalan tu, entah mcmana adik2 aku hilang. maka pe lg, aku pun hayak la kwn aku ni ke kedai sukan. pastu ada satu booth dlm kedai sukan tu. ada banner besar2. "KNOW YOUR FOOT". aku pun pe lg.. berminat laaa nk mengenali jenis kaki aku.


so, mari kita usha cemana nak tahu jenis kaki. masa kat gardens hari tu ada tempat dia yg aku test tu, tapi ni korang D.I.Y la yaa. kalau nk laa kan..


FOLLOW THIS :



1. Tuang air dlm dulang. Aku cadangkan air nila. AHHAHA



2. Tekan2 sikit.



3. Tekapkan kaki korang kat kertas. buat sampai dpt bentuk. (sila gigih sikit ya)



4. cak.. cak... ada pun..


so, jenis2 tapak kaki ni ada 3.


1) Normal (medium) arch



medium arch adalah yg paling baik. means kaki korang dijaga dgn baik. korang pakai kasut yg baik. and berita gembira nya, korang boleh pakai apa jenis kasut punnnnnnnnnnn. FINE. aku EMO.


2) Flat (low) arch




ya, ni jenis kaki aku. low arch. low arch ialah bila tekap kaki, npk hampir semua bentuk tapak kaki kau. low arch adalah paling senang nk cedera sbb cemana nk explain eh, kira cam kaki aku dh byk kena tekanan. cthnya, aku ni mmg pakai heels memanjang. so tekanan pada kaki aku sgt tinggi. so siapa yg ada kaki camni, sila pakai kasut yg stabil. dan lebih selesa.


3) High arch



kaki jenis high arch ni jarang org ada. tapi tak mustahil korang ada. tapak kaki jenis ni ialah boleh terjadi thru cara korang jalan bak kata akk kaki tu. kalau korang lihat hasil terapan kaki tu pun korang boleh tahu, yg korang tak gunakan tapak kaki tu dgn betul.


so, cadangan aku, lepas korang dah tahu jenis kaki korang. boleh tanya pakar2, kasut jenis apa sesuai untuk korang. and apa yg bagus utk kaki jenis korang, if korang ada masalah, sbb aku nk explain pun aku tak berapa pandai. aku just bg idea je okay? memang benda ni nampak remeh, i know. tapi kesan nya kita takkan nampak sekarang, dah tua kang baru terasa. TRUST ME.


antara brg2 yg aku guna utk jaga kaki :



best lotion ever.


pembersih tumit yg pecah rabak. maklumlah saya ni rajin masuk dapur. *muntah*



buku panduan akak kaki bg kat aku.


ANTARA MASALAH-MASALAH KAKI YG COMMON :


kaki busuk. euwww. kau kuat berpeluh eh?


masalah biasa perempuan rajin masuk dapur. ecehhh.


ni masalah2 pompuan suka pakai heels. HAHA.


so, siapa yang nak tahu dgn lebih lanjut, ataupun korang ada masalah kaki yg lain. you guys can check out their website HERE .



selamat mengenali kaki anda. dan jangan EMO seperti saya. kbye!





No comments:

Post a Comment

#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...