Tuesday, August 23, 2011

Kerja jangan kau pergi....



SALAM!



Bila cakap pasal cari kerja ni, mmg boleh mendatangkan ke-EMO-an. kalah emo masa period okei. Mmg boleh tension sampai tahap nak menangis. YA, saya tak tipu. Aku rasa aku dah pergi banyak gila interview. banyak yang dapat, tapi....



Bila dapat tu mcm2 halangan dia. Mmg halangan yg takleh di bantah. Sebab mungkin aku belajar dari kesilapan. Masa baru2 grad, aku dapat banyak tawaran kerja. And dalam banyak2 tu aku terima satu kerja. Kat pj. jadi sales and marketing exec, international company. sekali......... kena tipu. sbb mmg dr mula mama cam tak suka. Mama suruh jadi cikgu. Tapi dgn kereknya aku kata, " taknaklah.... tak glamer" HAAAAA amik kau! Mmg laknat. Aku keje seminggu je kat PJ tu. Sadis..



Lepas resign dr company tu, aku mmg ikut gila okei cakap parents aku. banyak gila tawaran kerja. and agak banyak dr company2 besar(ni bkn nk berlagak) cuma nk tekan kan betapa aku takut, tamau perkara lama berulang, so pape pun aku akan tanya parents aku, ok tak keje ni. kalau salah sorang kata TAK. mmg aku reject.



Memang nak cari kerja yang mendapat restu parents. amik BERKAT.



Tapi.. sebab dengar cakap parents alhamdulillah, interview tak berhenti masuk. walaupun ada yang tak lepas, ada yang dapat. tapi setakat ni belum ada kerja yang berkenan di hati parents aku selain kerja sekarang ialah seorang guru. eceh... tapi aku tak nafikan mmg tension takde kerja yang sama taraf dengan kelulusan. kan kan..



Ada kerja, belum start kerja, bos dah gatal.. ada kerja, takleh solat, ada kerja, kena bukak tudung... ada kerja, gaji tak sepadan..ada kerja, kena cakap jepun pulak... alahai... sabar yolah..



Bak kata mak aku, Percaya pada rezeki ALLAH. rezeki orang tak sama. Mungkin rezeki aku lambat sikit. ALLAH tahu apa yang terbaik untuk kita kan. So, serius tak sabar, apa agaknya kerja aku nanti? Best nya kalau dapat jadi cikgu.(dulu kerek, sekarang dah kemaruk nk jd cikgu) mcm harammmmmm



Nasibaik lah aku ada parents yang takde hal nak support aku. Ada adik beradik yang memahami walaupun selalu men-hanjeng aku HAHA, ada cinta hati ecah yang sentiasa bagi semangat, and ada caramel yang sentiasa pinjamkan telinga dgr aku membebel-bebel pasal kerja, and obviously kawan-kawan yang sentiasa support aku. Tak terhingga terima kasih saya, I terharu you :')




Dan anak murid yang sentiasa bg komen ikhlas bila bersiap nak gi interview. AHHAHA. sayang korang sangat2. nnt baca blog teacher bila korang dah besar ya. Jangan korang men-hanjeng teacher muruk dahlah ye. ngeh ngeh. teacher sayang korang. kuat jodoh dengan korang ni tauuu. nk melekat dengan korang je.




interview paling latest. siap pakai blazer. dahlah panas. ketiakberpeluhokei. HUH.




Apa sebenarnya tujuan aku post ni. Sebab aku tension aku takde kerja tetap.. AHHAHAHAHHA kbye.

2 comments:

#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...