Happy Couple : Road To Happiness



SALAM!!!


Aku sebenarnya tak ingat aku pernah tulis entry pasal ini ke tak. Kalau ada pun mngkin tahun lepas? Atau tahun lepas nya lagi? Ah lantaklah tahun bila pun kan. Yang penting aku nak tulis lagi skrg. OK, nak TAIP.


Tajuk entry Happy Couple : Road To Happiness. Sweet kan? Gi pasang lagu Anuar Zain masa baca entry ni baru lah fefeeling sikit. Hehe. Sebenarnya aku nak tanya, apa definisi happy dlm sesebuah hubungan tu? Tak bergaduh? Tolak ansur? Takde masalah? Tak kisah lah apa2 pun definisi kita (mungkin berbeza) , yang penting happy ni benda yang positif. Setuju?


Aku ada ramai kawan yang mojoriti nya sudah pun dalam sesebuah perhubungan, tak kira lah couple ke dah kawin ke apa. So, derang ni selalu lah tanya pendapat aku. Kira aku ni cam saing2 Dr. Fadilah Kamsah lah, cuma aku versi perempuan yang cute sikit sbb aku takde misai. Eh Fadilah Kamsah ada misai ke pun? . Selalu derang tanya, "Nak buat macamana?" "Kalau mcmni, aku patut respon apa?" Aku tatau la cadangan aku tu menjadi ke tak. Tapi at least aku membantu.


So, hari ni kita cerita pasal macamana nak jd pasangan yang bahagia. Yang dah kawen boleh baca, yg tgh bercinta (pacaran) boleh baca, yg nak buat persediaaan sebelum ada bf/gf/isteri/suami pun boleh baca. Takde masalah okay :D


Happy Couple, Road to happiness : 



Contoh Pasangan Bahagia (Sekadar gambar hiasan)


1. Kenali keperluan dan kehendak pasangan

 
Manusia akan rasa gembira bila keperluan dan kehendak dia di penuhi. Betul?  First thing first, kena kenal pasangan tu macamana. Tahu apa yg dia nak dlm perhubungan. Itulah the only way korang boleh work that relationship. Contoh : Kebanyakkan perempuan memang ada keinginan nak berkahwin, tapi sesetengah lelaki tak. So bila kehendak ni tak sama, itu yang jadi masalah. Kira macam, korang lalu jalan yg sama tapi nak kona tempat lain2. Haaaa takleh mcmtu... Nak belah ke kereta tu.. (dalam maksud ni kalau korang faham) So, bila dah ada dlm sesebuah relationship kenal pasti apa keperluan/kehendak pasangan. Bab ni tanya je direct, sbb lagi senang. Cepat, pantas dan tepat. Tapi kalau jawapan tak menepati jawapan kau, jgn nangis pulak. Ada lah tu yg lebih baik =D


2. Jadi Kawan


Mesti korang pernah dengar, relationship yang bermula dr seorang kawan ni biasa nya dia akan lagi sempoi. Sbb cam comel kan, kawan2 tetbe eh tersuka lak. Tapi tak bermakna yang tak bermula dr kawan tak comel. Comel gak. Selepas kawen pun kita boleh jd kawan dgn pasangan kita. Contoh : Bg aku menjadi kawan kpd pasangan ialah bila kita boleh berkelakuan dengan pasangan tu sama mcm kita dengan kawan2 kita. Apa yang kita buat dgn kawan kita, kita boleh buat dengan dia. Percayalah, lagi fun relationship tu.



3. Komunikasi 



Tak di nafikan bahawasanya komunikasi adalah penting. SANGAT. Miscommunication memang menyakitkan. SANGAT. So, kita kena pandai2 lah nak berkomunikasi. Di galakkan menggunakan tone paling rendah. Kalau nak di ibaratkan speed kipas, ko guna nombor 1. Mmg slow habis kan, angin sepoi2 bahasa je. Aku pernah ingat dlu mama kata, "Kalau suami marah ni, dia punya sedih tu lain macam, kecik sangat hati..." Tak pernah aku nampak bapak aku marah mak aku, cuma tak bg beli kerusi tu adalah. HAHAHHAHA. Aku tatau lah betapa keciknya hati tu, sbb aku ni belum bersuami. hehe. Kalau ada pape, kena terus terang, jangan simpan. Kalau simpan nanti, lama2 jadi stress. Kepada yang tak reti nak luahkan tu, takpe. Korang hadap je pasangan tu, pastu nangis. Sambil nangis, luahkan. Muka hodoh takpe, asalkan dada lapang. Aku tahu kita ni perempuan kalau simpan, nnt mula lah semua benda yang laki tu buat semua tak kena. Kan????? Pastu sepanjang hari emo. Krikkk Krikkk..


4. Susah senang bersama


Part ni memang wajib lah kan. Sebab kalau time senang je nak bersama, tak guna. Sebenarnya dari kita mula bercinta/mengambil keputusan untuk hidup bersama, kita dah boleh tengok pasangan kita tu akan ada dengan kita susah dan senang ke tak. Kalau nak bahagia, kena lah ada masa susah dan senang. Setiap relationship tu mesti ada pengorbanan. Bila kau tahu pasangan kau ada, benda akan jadi mudah. Sebab apa? Sebab ko ada sokongan moral. Ni kalau masa senang je ada.. Ceit.. Tinggalkan je. Buat semak.



5. Campak telefon bimbit mu



Aku rasa ada kajian pasal benda ni. Kajian yang mengatakan ada segelintir pasangan yang bercerai or bertelingkah (Wah perkataan kau sgt zass) di sebabkan oleh media social. Tak kisah lah facebook ke twitter ke Instagram ke. Nasihat aku, bila masa spent time bersama, kurangkan lah pegang telefon bimbit KECUALI bila nak amik gambar sama. Hihihi. Tapi kalau aku ter-pegang gak kdg2 sbb nak kena Insta gambar makanan. HAHAHAHHA. Tapi pastu aku simpan. Saya budak baik. Korang fikir camni jelah nak senang, korang keluar pastu pasangan tu asyik tengok telefon bimbit. Sakit hati tak? Kalau aku memang aku sakit hati sebab baik dok umah je kalau nak main phone. Betul tak? So kalau taknak orang buat kat kita, kita jangan buat kat orang. As simple as that.




6. Jangan tidur dengan rasa marah


Benda ni aku baru discover. SERIUS. Ini memang sangat di galakkan buat. Jangan sesekali tidur dengan rasa marah. Walau marah macamana sekalipun, mesti selesaikan sebelum tidur. And lagi satu, minta maaf. Tak kisahlah salah kau ke salah pasangan ke. Minta maaf je. Ego buang kalau nak bahagia. Wa tak tipu =D


7. Berdoa


Last tapi yang paling terpenting sekali, senjata orang Islam, adalah berdoa. Berdoa lah yang baik baik. Selepas semua usaha telah di jalankan, maka ber doa lah kamu. Semoga ALLAH memudahkan segala-galanya. InsyaALLAH.



"Falling in love is easy but staying in love? That's the challenge"



Kbai.


Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. kalo laki tu tengking2, pastu ckp bnda2 yg sgt2 kecikkan ati kita cmna plak? pastu dia trus senyap.. kita jgk ke nk kena g mntk maaf?

    ReplyDelete
    Replies
    1. knp lelaki tu tengking2 in the first place? mesti ada sbb. Cari sbb tu dlu. Biarkan lelaki tu dulu. Bg dia cool. Nanti lama2 dia akan cari kita balik KALAU dia betul2 syg kita. Org tgh marah biasa lah... lps dia dh cari tu, blh lah saling memaafi..

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali Tahi Anda

My Journey With Nutox

5 Tanda Kulit Sensitif