Tuesday, June 4, 2013

Manfaat Senaman Kagel / Benefits of Kegel Exercise




SALAM!!!



BAHAHHAHAHHAH poyo tak letak tajuk entry dwi bahasa. Fefeeling yang macam ada orang oversea nak baca. Padahal dok tulis dlm BM. Muahhahaha. Okay2, seperti yang di janjikan (bukan janji manis ok) aku akan kupas, apakah manfaat2 senaman kagel. Rasa cam skema lak kan panggil Kagel, tapi kalau cakap senaman kemut2 orang ingat aku pervert plak. Choyyyy!


So, dah try buat dah? Kalau dah try bagus. Percaya lah ini untuk kebaikkan kita bersama. hehe. Meh aku ulas dengan lebih mendalam pasal senaman kagel ni. Dalam badan kita ada banyak otot, salah satu nya adalah otot pelvis. Pada aku otot bahagian ni sangat amazing, cuba kau fikir, kat situ lah perempuan kencing, kuar period, kuarkan anak.. haaa tak ke amazing tu... 5 in 1.. Kalah nescafe..


Antara sebab2 yang aku suruh korang buat senaman ini ialah kerana, otot pelvis kita ni dia mcm otot lah, bila tak buat senaman dia jd kendur? Geli lak.. Dia cam mengelebeh... Haa lagi geli.. Senang cerita dia tak elok lah kan.. Benda ni normal, Vajayjay kita punya muscle akan kendur disebabkan banyak punca. Antaranya ialah :


1) Usia meningkat (Ni fikir logik pun boleh)
2) Melahirkan anak (dah kalau org kua dr situ, confirm lah jd kendur, sebab tu kena buat)
3) Pertambahan berat badan (Ni mungkin kalau berat bdn tambah Cik V jd besar dan bila kurus dia kendur? Erk... Krikk krikkk)
4) Mengandung (Mungkin stretch. tapi kalau buat bagus, korang boleh control muscle so nnt senang nak beranak)
5) Tak aktif (Siapa malas, mmg banyak kesan buruk, tu je haha!)






Di sebabkan punca-punca inilah otot vajayjay kita akan lemah. Sebenarnya banyak manfaat nya, bukan sahaja dari segi seksual (ini mmg yang utama sebenarnya!) KAHKAHKAHKAH. Ok ni bukan entry lucah.
Setiap orang boleh buat senaman ni, dengan syarat ko ada Vajayjay dan kemahuan. Tu je. Simple.





Ok, jom kita ambil tahu apa faedah2 senaman kagel ni :



1)  Senaman Kagel di sarankan oleh para doktor untuk pesakit yang ada masalah buang air kecil. Dgn mengamalkan senaman kagel, kita boleh kawal bila kita kencing. Kan ada jenis orang yg bila dah tua, tetbe terkencing. Sebab tu aku sarankan kita mula dari muda. Pernah dengar tak ada orang yang bila batuk or gelak dia boleh sampai terkencing? Haaa tu sbb dia takleh kawal. So senaman kagel ni boleh membantu. So bila dah tua kita boleh ckp dkt cucu,"Hellooo nenek tak main lah kencing merata, nenek buat senaman kagel sejak dari anak dara okei"



2) Menguatkan dan mengetatkan Vajayjay selepas bersalin. Normal lah bila bersalin part tu akan mengembang... So senaman kagel ini akan membantu mengetatkan dan mengembalikan keremajaan anda. Takyah beriya sangat makan produk2 yang pelik2. 



3) Kepada wanita yang buat senaman kagel semasa dia mengandung, bila dia nak melahirkan anak nanti dia akan ada control over Vajayjay dia. Otot bahagian tu kuat kan, so lagi senang nak deliver. Jangan lupa mintak ampun dengan laki sebelum beranak ok.



4) Last but not least, memang senaman ni bagus untuk kebahagiaan rumah tangga. Dengan melakukan senaman kagel, Vajayjay kita akan lebih sensitif, so kepuasan lebih, lebih2 lagi bila anda squeeze dan pasangan anda di dalam anda...(Dah cukup berlapik dah ni)



Pendek kata wanita dari pelbagai usia ada manfaat dia untuk senaman kagel ni. Jadi tak kira lah anda di kategori yang mana satu pun, yang penting memang senaman ni berfaedah. Buat lah di mana sahaja, tapi aku nasihatkan bila buat, muka tu buat biasa je..... BAHAHHAHAHA. Kbai.



SELAMAT MENCUBA!



No comments:

Post a Comment

#apaajmasak : Resipi Ayam masak Kicap dan Sawi Oyster

Salam Baru nak start menulis balik sebab dapat laptop baru dari IBM hahahhaha perangai kan. Btw aku dah pindah rumah sendiri. Ma...