Cukup tak air yang kita minum?



SALAM!!!



Lama dah rasanya tak tulis pasal kesihatan... dh syiok sangat kawen kan... bebalik cete pasal Wan.. HAHAHAHHAHA. Mari lah kita bercerita pasal lain plak ehhh...



Aku tak ingat samada aku pernah ke tulis entry pasal air, takpelah kalau ada just to remind rerakan taulan... hehe.. Kalau cakap pasal air, mesti ada beberapa jenis orang akan bagi komen pasal air.



A : Aku minum air manis je, air suam tak sedap!
B : Air?? apatu?? I makan je tak minum air.
C: YA ALLAH.... sedapnya air...
D : Air kencing kaler kuning means kurang air



Ihsan google. Maap ler kalau kat Malaysia, airnya tak sejernih ni. Ada keladak sket. HAHAHA.




Anda tergolong dalam kategori mana? Kalau aku, aku memang jenis banyak minum air putih. Sebab.... entah, bagi aku air putih paling sedap, 2nd coffee and third of kos susu putih. hehe. Kalau cakap pasal air, mesti orang akan kata kena minum at least 8 gelas sehari. Pada aku, minum je selagi ko rasa tak muntah.. aku rasa paling maksimum pun 4 liter kot bg manusia biasa.. lebih dr tu mmg dasyat.. HAHAHA... Tp sebenarnya air ni boleh jadi dr banyak punca, bukan sekadar air "AIR" sahaja.. Dari buah, ada air gak... dr sup2 ke.. so itu pun di kira gak.. jangan plak ko minum sup ayam je satu hari..



Bila masa yang kita takleh minum banyak air?



1) Bila waktu makan. makan minum makan minum. Nak muntah okkk
2) Bila waktu malam kat kampung. Minum banyak nnt takut nak pegi toilet sorang2....Sebab takut hantu
3) Bila bersukan. Minum banyak nnt dok lompat2, mau terkeluor airnya.
4) Waktu berpuasa. HAHHAHA. Eh? #lawakhambar





Ramai orang kata, air tu bagus utk neutralkan toksik dalam badan.. sebenarnya air tu bukanlah tujuan dia untuk menyahtoksikkan, tapi dia membantu. Sebab apa membantu? Sebab buah pinggang kita perlukan sejumlah air yang cukup utk buat keje derang.. Air tak cukup, buah pinggang takleh function properly. Kalau air tak cukup, toksik dlm badan tu tak dapek nak di buang. So pepaham lah... kalau dah 40 tahun kome hidup kurang minum air... Pikior le sendiri......




Pernah dengar tak siapa minum banyak air akan kurus? HAHAHHAHA. Kalau betul lah, mmg aku lah orang pertama yang akan kurus kering bagaikan ikan bilis. Sebenarnya minum air taklah buat kita kurus, cuma dia akan memudahkan process. Air putih kan takde kalori, so bila kita minum air, kita kenyang, so dia akan reduce calorie intake kita. Tu yang membantu kita kurus.




Air jugak buat kita rasa kenyang. Cuba try sebelum makan, korang minum air, memang lah makan sikit je. Acah acah sikit lah... HAHAHA. Tapi jangan lah sampai tak makan, hanya minum air je. Tu dah tak sihat. Ingat! Kuruskan badan dengan cara sihat tu akan buatkan badan ko maintain sihat lebih lama compare dengan kurus mendadak... Nanti naik pun mendadak... Aku tahu lah... aku kan pernah gemuk gila dulu... Meowwww...



Satu lagi kepentingan minum lah air untuk mengelakkan kencing warna kuning pekat. Kesian kan buah pinggang korang eh... kalau warna kuning cair tu ok lah... tapi kalau putih lagi baik... Tak rugi pun minum air.




Ceritanya semalam masa pergi bazaar ramadhan, aku bukan excited beli makanan. Aku beli air.. sampai tiga jenis, yang air bliss tu sampai 5 botol. Nampak tak sekarang kegilaan minum air. HAHAHAHA... Wan siap pesan,' ni semua mesti habiskan ok'. Maka nak sedapkan hati dia, jawab jelah OKKKKK padahal air kelapa tu rasa cam (isi tempat kosong) taknak beli dah..


Kbai.


Comments

Popular posts from this blog

5 Tanda Kulit Sensitif

Kenali Tahi Anda

My Journey With Nutox